Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Εχουν δρομολογηθεί νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες στην Ευρώπη

«Η σύγκλιση της Ελλάδος με την Ρωσία αμφισβήτησε για πρώτη φορά την μονομερή πολιτική της Ε.Ε. & συνεπάγεται μια γεωπολιτική κατάρρευση της Ε.Ε» 
«Με την άνοδο στην εξουσία στην Ελλάδα του Αλέξη Τσίπρα, η γεωπολιτική κατάσταση της Ευρώπης έχει αλλάξει δραματικά. Ειδικότερα, η σύγκλιση της Ελλάδος με την Ρωσική Ομοσπονδία, αμφισβήτησε για πρώτη φορά την μονομερή πολιτική της Ε.Ε., κάτι το οποίο συνεπάγεται μια γεωπολιτική κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», γράφει ο αναλυτής του αμερικανικού διμηνιαίου περιοδικού διεθνών πολιτικών θεμάτων «The National Interest» , και αναμεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA Novosti».
«Σήμερα έχουν δρομολογηθεί νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν, εκτός από τις σχέσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις σχέσεις της Ευρώπης με την Ρωσία, και σε μικρότερο βαθμό, τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή η νέα γεωπολιτική κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο, την πολιτική τους στην ευρασιατική πολιτική αρένα,” επισημαίνει ο αρθρογράφος του αμερικανικού περιοδικού «The National Interest».
Το δημοσίευμα αναφέρει, ότι “η νέα ελληνική κυβέρνηση, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας, άρχισε να αναζητά ενεργούς υποστηρικτές, αρχικά μεταξύ των ευρωπαϊκών ηγετών, από το τέλος του Ιανουαρίου, όταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδα, Νίκος Κοτζιάς, έθεσε υπό αμφισβήτηση την περαιτέρω επέκταση των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

Στην συνέχεια, ο ίδιος μετέβη σε επίσκεψη στην Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέϊ Λαβρόφ. Οι δύο Υπουργοί τόνισαν την πρόθεσή τους να αναβιώσουν, και να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις τους, σε όλους τους τομείς, ενώ ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, πως «η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν μια μακρά ιστορική και πολιτιστική φιλία, και εμείς δεσμευόμαστε για μια δημιουργική επέκταση των σχέσεων αυτών στον 21ο αιώνα».
«Αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτύχει ελάφρυνση του χρέους από την Ε.Ε., το γεωπολιτικό τοπίο θα αλλάξει και μάλιστα δραματικά» 
Αναλύοντας τις ελληνορωσικές σχέσεις, ο αρθρογράφος σημειώνει, ότι η ειδική στρατηγική θέση της Ελλάδος, έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανάγεται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. 
«Κάτι, το οποίο περιπλέκει την ενεργή αμερικανική διπλωματία, στις σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας”. τονίζει ο δημοσιογράφος του «The National Interest».
«Από την άποψη της realpolitik, στην περίπτωση αυτή, οι οικονομικές παραχωρήσεις από την Ε.Ε. στην Ελλάδα, ευρίσκονται υπό την απειλή της πτώσης των σχέσεων ΗΠΑ-Γερμανίας. 
Αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτύχει με οποιαδήποτε μέθοδο κάποια ελάφρυνση του χρέους από την Ε.Ε., το γεωπολιτικό τοπίο θα αλλάξει και μάλιστα δραματικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαμαρτυρίες εναντίον των πολιτικών λιτότητας και οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις προς την κυριαρχία της Γερμανίας, θα επαναληφθούν και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως την Ισπανία, την Γαλλία αλλά και την Ιρλανδία. 
Από την άλλη πλευρά, εξαιτίας των αλλαγών στην πολιτική χρέους έναντι της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένης της απόρριψης της μεταρρύθμισης αυτής, ορισμένες χώρες της Ε.Ε., όπως η Πορτογαλία, η Φινλανδία, αλλά και οι χώρες της Βαλτικής, εναντιώνονται σε σχέση με το ελληνικό πρόβλημα.
Στο πλαίσιο αυτής της υφιστάμενης δομής της ευρωπαϊκής πολιτικής, αντανακλάται συχνά η μεγάλη «επιρροή της Γερμανίας, στην δεξιά παράταξη στην Ελλάδα, υποδεικνύοντας μια μονόπλευρη μορφή αντιμετώπισης των πολιτικών της Ε.Ε., που συχνά παρακάμπτει την δημοκρατική βούληση των πολιτών”, γράφει ο αρθρογράφος του περιοδικού «The National Interest», σημειώνοντας, ακόμη, ότι, η νέα γεωπολιτική κατεύθυνση της Ελλάδος είναι η δύναμη, που θα δράση αποφασιστικά στο κέντρο πολιτικών αποφάσεων της ίδιας της Ευρώπης.
Οι μεγάλες ομοιότητες της σημερινής Ευρώπης με την Ευρώπη της «Ιεράς Συμμαχίας»
στις αρχές του 19ου αιώνα
Στο σημείο αυτό αξίζει να ανατρέξουμε στην Ιστορία και να επισημάνουμε, ότι η σημερινή κατάσταση παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με την κατάσταση, που επικρατούσε πριν δύο περιπου αιώνες στην Ευρώπη. 
Το κλίμα, που είχε αντιμετωπίσει η ελληνική Επανάσταση του 1821, ήταν στην αρχή απόλυτα αρνητικό, εξαιτίας της πολιτικής, που επέβαλε τότε η «Ιερά Συμμαχία». 
Όταν ξέσπασε η ελληνική Επανάσταση η «ψυχή» της Ιεράς Συμμαχίας», ο Καγκελάριος της τότε μεγάλης και ηγεμονεύουσας στην Ευρώπη Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας Μέτερνιχ, πίεσε όλους του ηγεμόνες της Ευρώπης και τους ανάγκασε να την καταδικάσουν. 
Ακόμη και ο Ρώσος Τσάρος υπέκυψε τότε στα κελεύσματα του Μέτερνιχ. 
Ωστόσο και παρ’όλο, που οι ξεσηκωμένοι Έλληνες πέρασαν μεγάλα δεινά, δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν τον αγώνα τους. Και στο τέλος ήρθε η δικαίωσή τους! 
Αφού πέρασαν κάποια χρόνια, όλοι οι Ευρωπαίοι ηγεμόνες, με μεγάλη καθυστέρηση, κατενόησαν την σημασία της και ανεγνώρισαν την αξία της ελληνικής Επανάστασης για ολόκληρη της ήπειρο και τους λαούς της. Αναγκάστηκαν, μάλιστα, από τους ίδιους τους λαούς τους και να μας βοηθήσουν στον αγωνα μας (όπως έγινε στην περίπτωση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου).
Αυτό, που ξεκίνησε τώρα από την μικρή Ελλάδα, εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη
Όπως, λοιπόν, έγινε τότε, έτσι και σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναγκαστούν να κατανοήσουν, ότι η Ελλάδα «φωτίζει» την οδό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ύπαρξης, αλλά και του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής ηπείρου. 
Όλοι αρχίζουν, πλέον, να συνειδητοποιούν, ότι αυτό, που ξεκίνησε τώρα από την μικρή Ελλάδα, έχει ήδη εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη.
Θα έρθει, λοιπόν, η στιγμή, που θα συνταχθούν σχεδόν όλοι μαζί μας, γνωρίζοντας, ότι η κατάσταση αυτή, που βιώνουν σήμερα οι Ευρωπαίοι πολίτες, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Με το πισωγύρισμα στις παλιές απολυταρχικές αντιλήψεις και μεθόδους, που επιβάλουν οι σημερινοί «ηγεμόνες” της λιτότητας και της καταπίεσης, κινδυνεύουν, πλέον, με υποδούλωση και σταδιακό αφανισμό όλες οι κυβερνήσεις και όλοι οι λαοί της Ε.Ε.

                                              Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου