Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Με ποιους όρους θα κάνει ...«πίσω», ο Τσίπρας για το κούρεμα

Τους δικούς του όρους στη διαπραγμάτευση με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας εμμένοντας σε μία απαίτηση, που αν ικανοποιηθεί θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πίσω στις προτάσεις της για «κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους». 
Η απαίτηση αυτή δεν είναι άλλη από τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας.
Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας έκλεισε ήδη συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο, σχηματίζοντας μια κυβέρνηση που θα έχει τη στήριξη 162 βουλευτών, προκειμένου να προχωρήσει το ταχύτερο στη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη για το μνημόνιο και το χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τριανδρία που θα σχηματίσει το νέο οικονομικό επιτελείο θα αποτελείται από τους Γιάννη Δραγασάκη, Γιάννη Βαρουφάκη και Γιώργο Σταθάκη.
Δύο είναι τα κρίσιμα πρώτα βήματα στη νέα διαπραγμάτευση:
Σήμερα το Eurogroup αναμένεται να δώσει χρονικά περιθώρια στη νέα κυβέρνηση για να διαπραγματευθεί, εξετάζοντας θετικά μια νέα τεχνική παράταση του προγράμματος ως το τέλος Ιουνίου και μια αύξηση στο περιθώριο δανεισμού με έντοκα κατά 5 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν άνετα οι υποχρεώσεις του Δημοσίου το πρώτο τρίμηνο.
Αύριο Τετάρτη φθάνει στην Αθήνα ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ως άτυπος μεσολαβητής με το Βερολίνο. 
Ο κ. Σούλτς θα προσπαθήσει να σκιαγραφήσει το διαπραγματευτικό πλαίσιο που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας, για να ενημερώσει αναλυτικά τη Γερμανίδα καγκελάριο, την Παρασκευή. 
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, αυτό που θα επιδιώξει ο Αλέξης Τσίπρας και το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν είναι κατ’ ανάγκη μια διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, που άλλωστε προσκρούει σε ισχυρές αντιδράσεις, αλλά στον τερματισμό της λιτότητας.
Βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα μεπληροφορίες, δεν είναι κατ’ ανάγκη να «κουρευτεί» το χρέος, αλλά να υπάρξειτέτοια διευθέτησή του, που θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να «δώσει τέλος στοφαύλο κύκλο της λιτότητας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά χθες, μιλώντας στα Προπύλαια, ο νικητής των εκλογών.
Η νέα κυβέρνηση, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, θα διεκδικήσει από την Ευρώπη μια δίκαιη, αμοιβαία επωφελή και βιώσιμη λύση για να βγει η Ελλάδα από το φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης. 
Το μνημόνιο, τόνισε, θα δώσει τη θέση του σε ένα νέο, εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, σε ένα τετραετές σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δημιουργήσει νέα ελλείμματα, αλλά δεν θα έχει στόχο εξωπραγματικά δημοσιονομικά πλεονάσματα.
Αυτό είναι και το κλειδί της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ: να καταφέρει η Αθήνα, με όποια ρύθμιση για το χρέος μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους Ευρωπαίους, να απαλλαγή από το στόχο για πλεονάσματα ίσα με το 4,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Έτσι, θα άνοιγε ένα περιθώριο της τάξεως των 9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, που θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη δέσμευση για άμεση ενεργοποίηση μέτρων με κόστος 2 δισ. ευρώ, για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Σε ό,τι αφορά το μνημόνιο, η νέα κυβέρνηση θα επιμείνει ότι είναι «νεκρό», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά χθες και ο Γιάννης Μηλιός, και θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα εγκριθεί από την Κομισιόν και θα εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι από την τρόικα.
Το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς, δίνοντας στους Ευρωπαίους ένα σημαντικό κίνητρο για συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου