Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Στην αυλαία των εργασιών του διεθνούς μουσικολογικού συνεδρίου, ο Γ. Πατούλης

Στην ψαλτική εκδήλωση με την οποία έπεσε η αυλαία των διήμερων εργασιών του διεθνούς, επετειακού μουσικολογικού συνεδρίου με τίτλο «1814 - 2014. 200 χρόνια από την καθιέρωση της Νέας Μεθόδου» που διοργάνωσε το «Σχολείον Ψαλτικής» υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.       
Στην καταληκτική συναυλία του συνεδρίου που παρακολούθησε ο Δήμαρχος κ. Πατούλης, αποδόθηκαν έργα των τριών διδασκάλων Χρυσάνθου εκ  Μαδύτων, Γρηγορίου Πρωτοψάλτη και Χουρμούζιου Χαρτοφύλακα με τη συμμετοχή των βυζαντινών χορών «Εν ψαλτηρίω», «Ανατολική Μουσική Παράδοση» και τη χορωδία του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικόφιλων Κωνσταντινουπόλεως υπό τη διεύθυνση των Κων. Φωτόπουλου, Μιλτιάδη Παππά & Δημοσθένη Παϊκόπουλου, αντίστοιχα.
Με την ευκαιρία της παρουσίας του ο κ. Πατούλης, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό που με αφορμή την εγκωμιαστική ωδή που μελοποιήθηκε ειδικά για την επέτειο των 200 χρόνων και έψαλε η χορωδία «Εν Ψαλτηρίω», σχολίασε ότι ήταν ένα χαρακτηριστικό δείγμα που αποδεικνύει την κοινή ρίζα της εκκλησιαστικής και της κοσμικής μουσικής.
Εξέφρασε τη χαρά του που το «Σχολείον Ψαλτικής» εδρεύει στο Μαρούσι και επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη του έργου του από μέρους του Δήμου Αμαρουσίου.

Στη λήξη της βραδιάς, ο Δήμαρχος κ. Πατούλης, παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον χοράρχη της χορωδίας εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικόφιλων Κωνσταντινουπόλεως Άρχοντα μουσικοδιδάσκαλο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Δημοσθένη Παϊκόπουλο.
Τη συναυλία ψαλτικής της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου παρακολούθησαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης Αμαρουσίου π. Χρήστος Κυριακόπουλος, όπως, επίσης, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Νικάνωρ Καραγιάννης. Στη διάρκεια του συνεδρίου ερευνητές και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό πραγματεύθηκαν θέματα σχετικά με τη Μελοποιία, τη Σημειογραφία, τη Θεωρία και την Ιστορία, ενώ τις συναυλίες της πρώτης ημέρας παρακολούθησαν, επίσης, εκπρόσωποι του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, πλήθος λαού και κλήρου.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου