Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Το «Αμαλία Φλέμινγκ» ορίστηκε ως νοσοκομείο αναφοράς για τον ιό «Έμπολα»

Ασκήσεις ετοιμότητας πραγματοποιούν οι υγειονομικές αρχές για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος του ιού Έμπολα.Στο ΕΚΑΒ ήδη έγινε άσκηση για τη διακομιδή ύποπτου περιστατικού στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», που έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τον ιό.

Το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται ανάλογες ενέργειες στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.
Γιατροί και νοσηλευτές εκπαιδεύονται για τη διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος σε σημείο εισόδου της χώρας, σε κάποια υγειονομική δομή ή σε κέντρο κράτησης μεταναστών. 
Στις ασκήσεις θα μετέχουν και ορισμένα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων.Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κίνδυνος μετάδοσης του Έμπολα στην Ελλάδα είναι μικρός αλλά υπαρκτός.
Ο ιός προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και θεωρείται πολύ επικίνδυνος αφού μπορεί να είναι θανατηφόρος ως και στο 80% των κρουσμάτων ενώ για την αντιμετώπισή του δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία.
Η επιδημία Έμπολα στην Αφρική έχει προσβάλει τουλάχιστον 8.300 ανθρώπους και έχει σκοτώσει πάνω από 4.000.
Ως γνωστόν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, συγκάλεσε σύσκεψη για το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο- Αμαλία Φλέμινγκ» με θέμα τη μετεξέλιξη του νοσοκομείου και την ετοιμότητα σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος του ιού Έμπολα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υποδιοικητή της 1ης ΥΠΕ Σωτήρης Ζώτος και η Διοίκηση του Νοσοκομείου «Σισμανόγλειο- Αμαλία Φλέμινγκ».

Εκτενώς συζητήθηκε το θέμα του ιού Έμπολα και η ετοιμότητα την οποία παρουσιάζει το ΓΝΑ «Σισμανόγλειο- Αμαλία Φλέμινγκ» με τη δημιουργία θαλάμων αρνητικής πίεσης με μεταδοτικά νοσήματα. 
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου διαβεβαίωσε τον κ. Γρηγοράκο ότι το νοσοκομείο δύναται να ανταποκριθεί άμεσα σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος του ιού.
Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος έθεσε θέμα μεταφοράς των κτιριακών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου, λέγοντας ότι θα πρέπει να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη, μεταφέροντας κλινικές σε ιδιόκτητα κτίρια, ώστε να μην επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός με περαιτέρω ενοίκια. 
Για τη μεταφορά θα πραγματοποιηθούν κτιριακά όλες οι απαραίτητες μετατροπές που απαιτούνται. 

Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης, της ορθότερης και πληρέστερης λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «Σισμανόγλειο- Αμαλία Φλέμινγκ» συζητήθηκε το ενδεχόμενο, ορισμένες από τις κλινικές του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ να μεταφερθούν στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.
Η μεταφορά αυτή αν ολοκληρωθεί, θα αποφορτίσει το «Αμαλία Φλέμινγκ» από το μεγάλο όγκο που έχει αναλάβει και θα συνεχίσει να λειτουργεί τα εξωτερικά του ιατρεία με όλες τις ειδικότητες, τη νεφρολογική κλινική και επίσης με μονάδα του ΠΕΔΥ.

ΠΗΓΗ:news.in.gr & www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου