Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Η ημερομηνία εκλογών της ΚΕΔΕ, η «αβλεψία του νομοθέτη» & ο Αργύρης Ντινόπουλος!

Γιώργος Καμίνης «Βλέπω να αναπαράγονται ... οι πιο σκοτεινές παραδόσεις κηδεμόνευσης της Τ.Α από την κεντρική εξουσία»!!!

Επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, απέστειλε, σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνηςσχετικά με την τυπική διαδικασία, που πρέπει να ακολουθηθεί, για τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), διαδικασία, που ορίσθηκε για την Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου, από τον κ. Καμίνη, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση 5 Δημάρχων - μεταξύ των οποίων και του επικεφαλής του «Κινήματος Ανατροπή για την Αυτοδιοίκηση» και Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη - οι οποίοι έκαναν λόγο για «ενσυνείδητη καθυστέρηση των Εκλογών με πολιτικό και εκλογικό δόλο» κ.α... 

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, βάλλει κατά του Υπ. Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλου, αναφέροντας, πως κατά τη μεταξύ τους συνάντηση - Δευτέρα 6 Οκτωβρίου - του είχε αναφερθεί, εκ μέρους του Δημάρχου Αθηναίων, η «αβλεψία του νομοθέτη», που ως αποτέλεσμα είχε το διάστημα μεταξύ της εκλογής των εκπροσώπων των Π.Ε.Δ. και της σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ να είναι εξαιρετικά βραχύ, το ότι, το ίδιο το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με απόφασή του - 30 Σεπτεμβρίου 2014 - είχε ζητήσει η σύγκληση της Γ.Σ. της ΚΕΔΕ να πραγματοποιηθεί την 4η Νοεμβρίου 2014 και τέλος, το αυτό να πράττουν - μετάθεση ημερομηνίας - Δήμαρχοι και Πρόεδροι Π.Ε.Δ. της Χώρας, κατηγορώντας, ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εσωτερικών, για «αβλεψία των Υπηρεσιών του», που είχαν την ευθύνη της νομοθετικής επεξεργασίας της επίμαχης διάταξης.
Τέλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων δεν αφήνει "εκτός" στην επιστολή του & τον μεγάλο αντίπαλο στη "μάχη" της διεκδίκησης της ΚΕΔΕ - «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» - κάνοντας λόγο & για... «σκοτεινές παραδόσεις κηδεμόνευσης της Τ.Α από την Κεντρική Εξουσία».
                                Η απαντητική επιστολή Καμίνη:
«Μετά από αίτησή μου, με δεχτήκατε στο γραφείο σας την περασμένη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας σας επεσήμανα την άστοχη ρύθμιση του Νόμου 4279/2014 (ΦΕΚ Α 158/8.8.2014), σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ελάχιστο χρονικό διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών (από τις οποίες οι δύο μη εργάσιμες, 11-12 Οκτωβρίου) μεταξύ της ημερομηνίας εκλογής των εκπροσώπων των Π.Ε.Δ. στη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε. (10 Οκτωβρίου) και της απώτατης ημερομηνίας, στην οποία πρέπει να συγκληθεί η Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε. (15 Οκτωβρίου). 
Τις ανυπέρβλητες χρονικές δυσκολίες του εγχειρήματος επισημαίνει, στην από 30 Σεπτεμβρίου 2014 απόφασή του και το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε, το οποίο και εισηγείται σ’ εμένα, ως δήμαρχο Αθηναίων εκ του νόμου αρμόδιο να συγκαλέσω τη Γ.Σ. την Κ.Ε.Δ.Ε., να επιλέξω ως ημερομηνία σύγκλησης την 4η Νοεμβρίου. 
Οι δυσκολίες αφορούν, μεταξύ άλλων πρακτικών ζητημάτων, στην έγκαιρη περάτωση των διαδικασιών νομιμοποίησης των εκπροσώπων των Π.Ε.Δ. ως μελών της Γενικής Συνέλευσης της Κ.Ε.Δ.Ε. (έγκαιρη εκδίκαση των ενστάσεων από τις εφορευτικές επιτροπές των Π.Ε.Δ., αποστολή των τελικών αποτελεσμάτων στην Κ.Ε.Δ.Ε., έγκαιρη αποστολή από την Κ.Ε.Δ.Ε. ατομικών προσκλήσεων στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, παραλαβή αυτών με αποδεικτικά επίδοσης κ.λπ.).

Στη συνάντησή μας σάς τα ανέφερα όλα αυτά, επισημαίνοντας συγχρόνως ότι η βραχύτατη διάρκεια της προθεσμίας οφείλεται σε προφανή αβλεψία του νομοθέτη, καθώς αυτός τροποποίησε μεν την αρχικώς προβλεπόμενη ημερομηνία εκλογής των εκπροσώπων των Π.Ε.Δ. στη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε., άφησε όμως ανέπαφη την ημερομηνία σύγκλησης της ως άνω Γενικής Συνέλευσης, 
με αποτέλεσμα η αρχικώς προβλεπόμενη προθεσμία των 10 ημερών (βλ. Π.Δ. 75/2011) να συντμηθεί τόσο πολύ, ώστε να καθίσταται τελικώς αδύνατη η έγκαιρη νομιμοποίηση, ειδοποίηση, προσέλευση κ.λ.π. των εκπροσώπων των Π.Ε.Δ. στη Γ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., με συνέπεια να διακυβεύεται πια η εγκυρότητα της συγκρότησης, άρα και του κύρους των αποφάσεων, της Γ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. 
Σημειωτέον ότι ακόμη και η προηγούμενη προθεσμία των 10 ημερών είχε αποδειχθεί υπερβολικά σύντομη τον Σεπτέμβριο του 2011, με αποτέλεσμα να αναγκασθώ και τότε να μεταθέσω για 11 ημέρες την ημερομηνία σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης της Κ.Ε.Δ.Ε. 
Και στην περίπτωση αυτή, ως δήμαρχος αρμόδιος να συγκαλέσω τη Γενική Συνέλευση, είχα κατανοήσει τις σοβαρές πρακτικές δυσκολίες που τότε μου είχε επισημάνει στο υπ’αριθμ. 1988/5.9.2011 έγγραφό του ο Γενικός Διευθυντής της Κ.Ε.Δ.Ε. Ουδέν πρόβλημα βεβαίως ανέκυψε, αφού κατά πάγια αρχή του διοικητικού δικαίου, οι προθεσμίες που ο νομοθέτης θέτει στη Διοίκηση έχουν κατ’ αρχήν ενδεικτικό χαρακτήρα, κυρίως μάλιστα προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη συγκρότηση και λειτουργία συλλογικών διοικητικών οργάνων, όπως είναι η Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε. Αυτά πρέπει κατά μείζονα λόγο να γίνουν δεκτά όταν η Γενική Συνέλευση συγκαλείται με αντικείμενο να εκλέξει το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε., όπως συμβαίνει εν προκειμένω. 
Στη νομική γνωμοδότηση που σας επισυνάπτω αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και η απόφαση ΣτΕ 982/2012, σχετικά με το ανάλογο ζήτημα τήρησης προθεσμιών για την ανάδειξη πρυτανικών αρχών.

Μου προξενεί, συνεπώς, δυσάρεστη εντύπωση το γεγονός ότι έρχεστε σήμερα, με το ως άνω έγγραφό σας, να μου επισημάνετε ότι μεταθέτοντας κατά 7 ημέρες, με την από 10 Οκτωβρίου πρόσκλησή μου, την ημερομηνία σύγκλησης της Γ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. θέτω σε κίνδυνο τη νομιμότητα της διαδικασίας εκλογής του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε
Επικαλείστε το γράμμα του νόμου που, κατά προφανή αβλεψία των υπηρεσιών του υπουργείου σας που είχαν την ευθύνη της νομοθετικής επεξεργασίας της διάταξης, προβλέπει την ασφυκτική προθεσμία των τεσσάρων ημερών, όταν ήδη σας έχω επισημάνει ότι μπορούσατε να ασκήσετε τη νομοθετική σας πρωτοβουλία, προκειμένου να εναρμονιστεί το γράμμα του νόμου με τα απορρέοντα από την κοινή λογική και την ως άνω περί ενδεικτικού χαρακτήρα των προθεσμιών πάγια αρχή του διοικητικού δικαίου.
Όμως το κύρος των επικείμενων εκλογών στην Κ.Ε.Δ.Ε. θα διακυβευθεί εάν ακολουθήσω την υπόδειξή σας, αφού σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει δεδομένη αδυναμία να παραστούν στη Γ.Σ. του οργάνου πολλοί εκπρόσωποι Π.Ε.Δ. 
Με το παρόν σας κοινοποιώ και σχετικές αιτήσεις μετάθεσης της επίμαχης ημερομηνίας, που μου έχουν ήδη απευθύνει δήμαρχοι καθώς και πρόεδροι Π.Ε.Δ. της χώρας. Προτίμησα μάλιστα να μην ακολουθήσω την υπόδειξη του απερχομένου Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., που έχει προτείνει αναβολή 20 ημερών, ούτε το προηγούμενο του 2011 που είχε καταλήξει σε επίσης 20ήμερη μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών, επιλέγοντας απλώς για τους πιο πάνω λόγους μια βραχύτατη μετάθεση της ημερομηνίας σύγκλησης της Γ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.
Επειδή, κ. υπουργέ, στο ως άνω έγγραφό σας αναφέρεστε σε επιστολή που σας έχουν απευθύνει δήμαρχοι "με την οποία διαμαρτύρονται έντονα ότι η απόφασή (μου) αυτή δεν βρίσκεται εντός του νομικού πλαισίου που διέπει τη συγκεκριμένη διαδικασία", θα ήθελα να επισημάνω ότι 
είναι ανάρμοστο δήμαρχοι να απευθύνονται στον ομόλογό τους δήμαρχο Αθηναίων, μέσω του "εποπτεύοντος" υπουργού, ο οποίος μάλιστα τον καλεί να "ανακαλέσει, σήμερα κιόλας" την απόφασή του. 
Πληροφορούμαι μάλιστα από το διαδίκτυο, ότι την επιστολή αυτή υπογράφουν δήμαρχοι που προσφάτως εμφανίστηκαν στο προσκήνιο επαγγελλόμενοι μια γενική "Ανατροπή" στα της τοπικής αυτοδιοίκησης. 
Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι, αντί οποιασδήποτε ανατροπής, εγώ βλέπω να αναπαράγονται με την πρώτη ευκαιρία οι πιο σκοτεινές παραδόσεις κηδεμόνευσης της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου