Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ:«Θα πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση που να έχει διάθεση να γκρεμίσει το Mall»!!!

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΚΟΥΖΑΣ:«Η απόφαση του ΣτΕ για το Mall,
δικαιώνει τους πολίτες που αντέδρασαν στην κατασκευή του»
Η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης δικαιώνει τον πολυετή αγώνα των κατοίκων που προσέφυγαν. Δεν ζητά όμως την κατεδάφισή του αλλά νομιμοποιητική πράξη και νέα μελέτη
Νίκη για τους πολίτες και τους κατοίκους του Αμαρουσίου, οι οποίοι αγωνίστηκαν για την ακύρωση του νόμου Βενιζέλου που χορηγούσε οικοδομική άδεια στο εμπορικό κέντρο The Mall, αποτελεί η σχετική απόφαση του ΣτΕ.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καταργεί την άδεια και βγάζει αντισυνταγματικό και παράνομο το έργο συμφερόντων της εταιρείας Lamda Development του Ομίλου Λάτση, με το σκεπτικό ότι έγινε καθ’ υπέρβασιν της πολεοδομικής νομοθεσίας και δεν είχε τεκμηριωθεί η ανάγκη αυτής της υπέρβασης από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
                                    Με νόμο Βενιζέλου


Η οικοδομική άδεια ανέγερσης του Mall δεν εκδόθηκε από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία. Πέρασε μέσα από τον νόμο 3207/2003, ο οποίος αφορούσε την ολυμπιακή προετοιμασία και ψηφίστηκε επί υπουργίας Πολιτισμού του Ευάγγ. Βενιζέλου.
Το άρθρο 6 του νόμου αυτού είναι μια φωτογραφική διάταξη, η οποία προβλέπει υπερδιπλάσιο του επιτρεπομένου συντελεστή δόμησης. Αυτή τη διάταξη το ΣτΕ τη βρίσκει αντισυνταγματική.Υπήρξε λοιπόν μια εξαίρεση, η οποία δεν αιτιολογούνταν επαρκώς και δεν αποδεικνυόταν ότι στέκει περιβαλλοντικά, με αποτέλεσμα το Mall να είναι αυθαίρετο.
«Οταν το ΥΠΕΧΩΔΕ τραβήχτηκε πίσω γιατί είδε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτε, πετάχτηκε το υπουργείο Πολιτισμού με ένα νόμο να βγάλει μια οικοδομική άδεια, για να μην μπορείς να την προσβάλεις επειδή είναι νόμος του κράτους», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δορύλαος Κλαπάκης, αρχιτέκτονας και δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου της παράταξης «Για ένα νέο Μαρούσι».
Ο κ. Κλαπάκης είναι ένας από εκείνους που δίνουν αυτή τη μάχη εδώ και 15 χρόνια.
«Δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα κράτος όπου κάποιοι θα πληρώνουν και κάποιοι δεν θα πληρώνουν και οι μεν θα παίρνουν ό,τι θέλουν και οι άλλοι δεν θα παίρνουν τίποτα», τονίζει.

                     Και κατηγορούμενοι
«Η απόφαση του ΣτΕ σίγουρα δικαιώνει τους πολίτες που αντέδρασαν στην κατασκευή του μεγαλύτερου αυθαίρετου της Ευρώπης. Δικαιώνει όλους και όλες που αφιέρωσαν χρόνο και ενέργεια για τις προσφυγές και παράλληλα αντιμετώπισαν ως κατηγορούμενοι στις αίθουσες των δικαστηρίων το “κράτος” της εποχής εκείνης: ΑΘΗΝΑ 2004, Λάτσης και Δήμος Αμαρουσίου», επισημαίνει ο Πέτρος Κούκουζας, δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου από τον συνδυασμό «Κόντρα στον Καιρό» και προσθέτει:
η λειτουργία του Mall «είναι τρομερή επιβάρυνση για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ενώ είναι και καταστροφή για το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου». «Η μάχη απέναντι στο Mall δεν ήταν μια μάχη απέναντι σε μια πολεοδομική παράβαση γενικά κι αφηρημένα, απέναντι στο να γίνει ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο σε μια περιοχή. Αλλά ήταν μια στάση από την πλευρά μας προς μια μεθόδευση που είχε ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά που βλέπουμε σήμερα στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση», λέει στην «Εφ.Συν.» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα.
                                           Ανταποδοτικά τέλη
Να σημειωθεί ότι το ΣτΕ δεν διατάζει με την απόφασή του την κατεδάφιση του Mall. Για να νομιμοποιηθεί, όμως, θα πρέπει να υπάρξει νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και νομιμοποιητική πράξη.
Στην ουσία δηλαδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τρόπος νομιμοποίησης του Mall.
«Κατ’ αρχήν είναι παράνομο στη συνείδηση τώρα πια κάθε Ελληνα. Ολοι μας γνωρίζουμε τι έχει γίνει. Και να το νομιμοποιήσουνε είναι έκθετοι απέναντι στα μάτια του ελληνικού λαού. Θα πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση που να έχει τη διάθεση να το γκρεμίσει. Αλλά επειδή αυτό δεν πρόκειται να γίνει, θεωρώ ότι αυτό που πρέπει να απαιτήσει και να πάρει είναι ανταποδοτικά οφέλη απέναντι σ’ αυτό το τέρας που χτύπησε εκείνη την περιοχή και την κατέστρεψε. Ποια θα είναι αυτά; Να τα δούμε…», καταλήγει η κ. Σακοράφα.
                    ΠΗΓΗ:                      www.efsyn.gr                Του Γιάννη Μπασκάκη

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου