Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Η πλατεία Αγίας Λαύρας θα φώναζε αν είχε φωνή

Είναι μια παλιά και όμορφη πλατεία στο Μαρούσι - κάποιοι λένε η ομορφότερη της πόλης.
Στη δεκαετία του 1950 ο τότε Δήμαρχος Τζων Βορρές που είχε ιδιαίτερη αγάπη στο πράσινο, φύτεψε κάποια ασυνήθιστα δένδρα. Πέρασαν 60 χρόνια όταν ένας άλλος Δήμαρχος με υπερφίαλη προσωπικότητα, εξουσιομανία και επιδειξιομανία, θέλησε να δείξει ένα μεγάλο έργο που το λένε βιοκλιματική ανάπλαση.
Το έργο ξεκίνησε με αφαίρεση θάμνων και με την πτώση ενός από τα μεγάλα πεύκα! Ο κ.Πατούλης, ο εργολάβος και οι επιστήμονες που στήριξαν το έργο μας είπαν ότι τα δένδρα δεν θα πάθουν τίποτα. Και είδαμε πόσο γρήγορα διαψεύστηκαν. Για την πτώση του πεύκου ευθύνονται αποκλειστικά τα μηχανήματα της εργολαβίας.  Στο σχέδιο προβλέπονται κάλυψη χώματος με πλάκες γρανίτη, ξήλωμα των θάμνων και υπερύψωση του εδάφους κατά ορισμένα εκατοστά (έως και 90). Ακόμα ξηλώθηκε ήδη πάτωμα με μάρμαρο Πεντέλης (που πήγε άραγε;) και προβλέπεται τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.
Είχαμε προειδοποιήσει από νωρίς ότι τα δένδρα της πλατείας κινδυνεύουν. Την 1η βδομάδα δουλειάς των μηχανημάτων έπεσε το πρώτο δένδρο.
Η πλατεία δεν χρειαζόταν τέτοιες δραστικές επεμβάσεις που αλλάζουν δραματικά τη φυσιογνωμία της αλλά με κάποιες ελαφρές καίριες επεμβάσεις στην υποδομή της, θα επιτελούσε πολύ καλά το ρόλο της. Η αξία των δένδρων της είναι μεγάλη και ιστορική, αφού είναι ηλικίας έως και 80 ετών, με μεγάλους κορμούς και με είδη ασυνήθιστα για τις ελληνικές πόλεις όπως ο νερόφραξος και η αμερικάνικη καρυδιά. Κι ακόμα φλαμουριές, αριές, κυπαρίσσια, πεύκα και μουριές. Συνολικά 190 δένδρα από τα οποία τα 47 μεγάλα. Η υπερύψωση του εδάφους θα χειροτερέψει τις συνθήκες για τα δένδρα. Τα χωματουργικά μηχανήματα μπορεί να πληγώσουν τους κορμούς και να αποδεκατίσουν τα δένδρα μια ώρα αρχύτερα. Η κάλυψη του εδάφους με πλάκες θα εμποδίσει τα νερά της βροχής και θα αφαιρέσει την επαφή της ατμόσφαιρας με το χώμα που είναι από μόνη της βιοκλιματικός παράγοντας.
Ποιος είναι ο λόγος να αναπλαστεί μια πλατεία που έχει ήδη μια έντονη φυσικότητα και βιοκλιματικό χαρακτήρα; Μήπως είναι πολλά τα λεφτά και κάποιοι θέλουν να βουτήξουν στο βάζο με το μέλι;
Από αυτό το έργο λείπει ο σεβασμός: Λείπει ο σεβασμός στην ιστορία όταν ξηλώνεις μάρμαρο Πεντέλης για να βάλεις γρανίτες. Λείπει ο σεβασμός στη φύση όταν καλύπτεις το χώμα με πλάκες και όταν ξηλώνεις θάμνους. Λείπει ο σεβασμός στους δημότες όταν βάζεις λαμαρίνες 2 μέτρων ύψους γύρω γύρω και τους λες ότι υπάρχουν άλλα υλικά πιο βιοκλιματικά από το χώμα. Και λείπει ο πολιτικός πολιτισμός όταν κάνεις τον καουμπόυ δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι θα φτιάξω το έργο βρέξει χιονίσει και σε όποιον αρέσει. Όσο για τη νομιμότητα; Λείπει ακόμα και αυτή. Αφού το έργο ξεκίνησε χωρίς να έχει πάρει καμία έγκριση από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες (το Δασαρχείο Πεντέλης πρέπει να πραγματοποιήσει εισήγηση και η Αποκεντρωμένη Διοίκησης Αττικής να δώσει έγκριση).
Ο Δήμαρχος σε ένα από τα παραληρήματά του δήλωσε «εδώ θα εφαρμοστεί ο νόμος και η τάξη». Που εκφράζει σε όλο το μεγαλείο το νέο δόγμα του μνημονιακού καθεστώτος «όποιος αντιστέκεται στα σχέδιά μας θα παταχθεί». Ξεχνά όμως κάτι. Εδώ δεν είναι Texas και δεν έχει καουμπόυδες. Και δεν είμαστε ιθαγενείς να μας πουλά ο καθένας φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Υπάρχουν πολίτες με ανοιχτά μάτια κι αυτιά και οι πολίτες είναι ελεύθεροι να διαμαρτύρονται και να κάνουν αντιπολίτευση. Σε όλους τους τόνους.
Ζητάμε την άμεση διακοπή των εργασιών μέχρι την έκδοση των απαραίτητων αδειών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να αποφευχθεί νέα ζημιά στα δένδρα και ατυχήματα με περαστικούς.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΦΟΡΕΩΝ & ΠΟΛΙΤΩΝ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Για επικοινωνία τηλ. 6974750116 και 6944538253, e-mail: anaplasimaroussi@gmail.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου