Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Αννα να ένα μήλο: Το νέο σου σχολείο !

Στην εποχή του ΔΝΤ, το σχολείο προσαρμόζεται απόλυτα στο μέλλον που μας επιφυλάσσουν:
Ζωή χωρίς νόημα, φόβος μπροστά στον εκβιασμό της ανεργίας, θάνατος στα κάτεργα της εργασίας.
Το φετινό χτύπημα του κουδουνιού δεν έχει καμία σχέση με άλλες χρονιές. Για πολλά σχολεία δεν θα χτυπήσει, γιατί απλά έκλεισαν (ή συγχωνεύθηκαν). Σε 2.000 ανέρχεται ο αριθμός των σχολείων που έκλεισαν ή συγχωνεύθηκαν σε όλη την Ελλάδα (και στο Μαρούσι).
Τα τμήματα των 25 μαθητών, σε πολλές περιπτώσεις θα είναι παρελθόν. Στη θέση τους θα έχουμε τμήματα των 28, 30 ή 35 μαθητών.
 Έτσι αντιλαμβάνεται η κ. Διαμαντοπούλου το «νέο σχολείο».
 Πολλοί μαθητές θα μπουν σε τάξεις χωρίς δασκάλους και καθηγητές.Αυτό που ξεπερνά όμως κάθε φαντασία, είναι ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει, για πρώτη φορά μετά την κατοχή, χωρίς βιβλία. Στη θέση τους φωτοτυπίες και cd, που σημαίνει βέβαια και πολύ μεγαλύτερο κόστος.
Η δωρεάν παιδεία από δικαίωμα κατάντησε εμπόρευμα
Η κυβέρνηση της χούντας των αγορών, λέει ότι φέτος θα είναι «η δυσκολότερη σχολική χρονιά μεταπολεμικά». Τα ίδια μας έλεγαν και πέρυσι, ότι «η χρονιά θα είναι η δυσκολότερη της Μεταπολίτευσης». Κάθε πέρυσι και καλύτερα λοιπόν.
Η πραγματικότητα που θα βρούμε μπροστά μας με το άνοιγμα των σχολείων είναι τραγική. Απ’ το «σχολείο χωρίς τοίχους» και το «μαθητή χωρίς τσάντα», που μας έταζε το υπουργείο Παιδείας, φτάσαμε σε άλλα «ανώτερα» επίπεδα :
Φέτος «ανακοίνωσαν» και υλοποιούν το ... σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς, χωρίς βιβλία, χωρίς χρηματοδότηση για τις ανάγκες λειτουργίας του (θέρμανση, φως, νερό, αναλώσιμα υλικά κ. λ. π.).

Νηπιαγωγεία που δεν εγγράφουν προνήπια, ενώ τα νήπια στοιβάζονται σε τεράστια τμήματα.
Δημοτικά, γυμνάσια και Λύκεια τέρατα, όπου σε κάθε τμήμα στοιβάζονται 28 με 30 ή 35 μαθητές.
Νέος γύρος συγχωνεύσεων

Χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς, αφού τις δυο τελευταίες χρονιές διορίστηκαν 3.400 εκπαιδευτικοί σε Πρ. & Δευτ. Εκπαίδευση, την ώρα που πήραν σύνταξη πάνω από 17.000.
Ενώ άνοιξαν την πόρτα των δημόσιων σχολείων στις Μ. Κ. Ο, που θα αλωνίζουν τα σχολεία με την άδεια των δήμων και θα προσλαμβάνουν ελαστικά εργαζόμενους, συμβασιούχους εκπαιδευτικούς για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων.

Βιβλία που θα μοιραστούν σε CD ή φωτοτυπίες
Σχολικές επιτροπές (στα πλαίσια του νόμου του Καλλικράτη), που «δεν έχουν φράγκο» για τις παραμικρές ανάγκες των σχολείων.
Πανεπιστήμια ιδιωτικοποιημένα με δίδακτρα και συγγράμματα που θα ακριβοπληρώνονται και το άσυλο καταργημένο, για την περίπτωση που κάποιοι θελήσουν ν’ αντισταθούν.
Με την αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία εφαρμόζεται με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης (Ν. Δ. – Λ. Α. Ο. Σ. – Μπακογιάννη) παγιώνονται και ενισχύονται όλα τα στρεβλά χαρακτηριστικά που έχει σήμερα η μάθηση στο σχολείο: παπαγαλία, ιεραρχία, γνώση που δεν είναι παρά μισές αλήθειες και πληροφορίες ικανές, όχι να ολοκληρώσουν τον άνθρωπο, αλλά να τον εντάξουν σαν κατακερματισμένο κομμάτι στην παραγωγική διαδικασία, ενώ απογειώνονται οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση και καταργείται κάθε έννοια δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα στην εκπαίδευση.
Οι κυβερνήσεις των μνημονίων και του ΔΝΤ δεν χρειάζονται την πραγματική γνώση, γιατί φοβούνται μια νεολαία που θα σκέφτεται και θα ενεργεί ελεύθερα, θα κρίνει, θα αμφισβητεί, θα διεκδικεί, θα ανατρέπει.
Μόνη ΔΙΕΞΟΔΟΣ οι δικοί μας ανυποχώρητοι αγώνες!
Φέτος πρέπει να ξεκινήσουμε όλοι μας με ένα νέο μάθημα που θα αρχίζει με τις λέξεις ΑΓΩΝΑΣ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.
Η κυβέρνηση της χούντας των αγορών προχωρά ακάθεκτη στην υλοποίησή της βάρβαρης πολιτικής της, αφού μας εκβιάζουν, ώστε το σχολείο να λειτουργήσει «όπως μπορεί» μόνο του. Πιέζουν τους ήδη πιεσμένους οικονομικά γονείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Τα σχολεία χωρίζονται σε κατηγορίες, ανάλογα με το βαθμό συμμετοχής των γονιών στα έξοδα συντήρησης του σχολείου. Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης μέσω των χορηγών και των «καλόκαρδων» εταιρειών (ιδιωτικών ή Μ. Κ. Ο.). Κι όλα αυτά την ώρα που γίνεται «πλιάτσικο» σε βάρος του εισοδήματος, της σύνταξης, της ζωής ολόκληρης των εργαζόμενων, που νοιώθουν πιεστικά την απειλή της «εργασιακής εφεδρείας» και της απόλυσης.
Από κοντά και οι Δήμοι με τις Δημοτικές Αρχές να υλοποιούν το νόμο του Καλλικράτη αναφορικά με τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών και τις νέες αρμοδιότητες των Δήμων για τα σχολεία, εφαρμόζοντας κατά γράμμα, χωρίς καμιά διάθεση αμφισβήτησης και ανατροπής την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όπως ακριβώς κάνει η Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου!
Να τους σταματήσουμε !
Την κρίση τους να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν.
Ο λαός δεν έχει άλλη ανοχή. Υπάρχει τρόπος ν’ απαλλαχτούμε απ’ όλα αυτά κι αυτούς που μας τα επιβάλλουν κι είναι αυτονόητος :
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Όποιος δεν είναι με τον αγωνιζόμενο λαό, είναι συνένοχος μ’ αυτούς που τον βουλιάζουν κάθε μέρα πιο βαθιά στη φτώχεια, στη μιζέρια και στην αμορφωσιά. Όλοι εμείς μαθητές, φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, κινδυνεύουμε να χάσουμε ακόμα και τα «αυτονόητα» της ζωής μας.
ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ – ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
- ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ.
- ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ.
- ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ 20 ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΝΑ ΤΑΞΗ σε Δημοτικό – Γυμνάσιο - Λύκειο - 15 ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
- ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥΣ.
-ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
- ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ 15% ΤΟΥ Γ. Κ. Π. Ή ΣΤΟ 5% ΤΟΥ ΑΕΠ
- ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
- ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Δ. Α. Πολυχρονιάδης
Δάσκαλος
Αιρετός & Ανακλητός Εκπρόσωπος της
Αριστερής Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης
ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ στο Δ. Σ. Αμαρουσίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου