Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

"Παράνομα" τα δημοτικά τέλη που επέβαλε ο Δήμος !!!

Στον «αέρα» βρίσκεται τόσο ο φετινός όσο και οι προϋπολογισμοί προηγούμενων ετών του Δήμου Αμαρουσίου καθώς ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) έκρινε ότι τα δημοτικά τέλη που επιβάλει η παρούσα δημοτική αρχή είναι παράνομα.
Συγκεκριμένα, σε έγγραφο του ΣτΠ προς το γενικό γραμματέα του Δήμου Αμαρουσίου Μιχάλη Χριστάκη γίνεται λόγος για υπέρβαση του νόμου στο θέμα των συντελεστών για τις κατοικίες, σύμφωνα με τον οποίο ο Δήμος Αμαρουσίου, όπως εξάλλου και κάθε άλλος, μπορεί να επιβάλλει 2 και όχι 6.
«Ο κλιμακούμενος συντελεστής τελών καθαριότητας και φωτισμού και η αναπροσαρμογή των συντελεστών για το έτος 2009 μόνο για επιφάνειες ακινήτων που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες άνω των 180 τ.μ., όπως έχει αποφασίσει σχετικά ο Δήμος Αμαρουσίου, αντίκειται σε όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, και ιδίως στις πρόνοιες του άρθρου 1, παρ. 4, Ν. 25/1975 "περί υπολογισμού και τρόπου εισπράξεως δημοτικών και κοινοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού"», επισημαίνει στο έγγραφό του ο ΣτΠ, και δικαιολογεί:
«Αφ' ενός, αποφασίστηκαν έξι (6) συντελεστές για τις κατοικίες, καθ' υπέρβαση της ως άνω διάταξης που προβλέπει μέχρι δύο (2). Αφ' ετέρου, δε, οι περισσότεροι αυτοί συντελεστές δεν κατανέμονται κατά κατηγορία υποχρέου αναλόγως των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας, αλλά με κριτήριο το εμβαδόν του ακινήτου. Επιπροσθέτως, η αναπροσαρμογή των συντελεστών μόνο για τις επιφάνειες άνω των 180 τ.μ., που αποφασίστηκε με την υπ. Αριθμ. 563/2008 απόφαση, «δεν προκύπτει πως συνδυάζεται με τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των τελών αυτών».
Οι κίνδυνοι για το Δήμο Αμαρουσίου
Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΠ, μετά απο καταγγελία πολίτη, ενώ ήδη έχει γίνει προσφυγή στην αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας και στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για ακύρωση των αποφάσεων του Γιώργου Πατούλη.
Στην περίπτωση που κριθούν παράνομοι οι συντελεστές, ο υπερχρεωμένος Δήμος Αμαρουσίου κινδυνεύει τόσο να μην εισπράττει τέλη-έσοδα και να πέσει έξω στους όποιους προϋπολογισμούς έκανε με βάση αυτό το σχέδιο όσο να πρέπει να επιστρέψει πίσω ό,τι παράνομα τέλη έχει εισπράξει από την εφαρμογή της παράνομης απόφασής του.
Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr δεν είναι η πρώτη παρανομία του Δήμου Αμαρουσίου και του νυν δημάρχου του Γιώργου Πατούλη. Έχουν προηγηθεί μεταξύ άλλων η υπόθεση με τις ακάλυπτες επιταγές αλλά και το σκάνδαλο με την αυθημερόν ανάθεση της κατασκευής δύο πεζογεφυρών κόστους 2,7 εκ. ευρώ σε συγκεκριμένη εταιρεία, που ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου