Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Της Συγχώνευσης το Κάγκελο !!!

"Η λογική του ΥΠΔΒΜΘ σχετικά με τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων δεν είναι τίποτα άλλο από τη μετάφραση των όρων του μνημονίου και των επιταγών της τρόικα στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης", τονίζει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση "ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ". Και προσθέτει:
 "Με την πολιτική των συγχωνεύσεων επιχειρείται να οικοδομηθεί το νέο φτηνό, ευέλικτο σχολείο της αγοράς της μετά Δ. Ν. Τ. εποχής, που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ρίχνοντας ακόμα περισσότερα βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων γονιών, απογειώνοντας τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση".
Η Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση "ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ" βάλλει και κατά της Δημοτικής αρχής, γιατί όπως επισημαίνει, "περίμενε τις επίσημες αναγγελίες του ΥΠΔΒΜΘ για να κινηθεί, οδήγησε μέσω της ολιγωρίας αυτής στο χάσιμο αρκετού χρόνου αναφορικά με το ζήτημα της αντιμετώπισης και της ανατροπής των αποφάσεων αυτών του ΥΠΔΒΜΘ και της κυβέρνησης των εντολοδόχων του Δ. Ν. Τ. – Ε. Ε. – Ε. Κ. Τ".
Σε ότι αφορά την πόλη μας, υπογραμμίζει πως " οι όποιες προτάσεις για συγχωνεύσεις – υποβιβασμούς σχολικών μονάδων (που αφορούν κυρίως την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση) στοχεύουν ουσιαστικά στην αύξηση των μαθητών ανά τμήμα και την εξοικονόμηση θέσεων δασκάλων, παραγράφοντας το γεγονός ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του ΥΠΔΒΜΘ για το σχολικό έτος 2010 – 2011 στο Δήμο Αμαρουσίου η αναλογία μαθητών (μέσος όρος) ανά δάσκαλο στην Π. Ε. είναι 19 μαθητές προς 1 δάσκαλο, δηλ. η ιδανική αναλογία παιδαγωγικά και επιστημονικά, κατάκτηση της τελευταίας μεγάλης απεργίας των εκπαιδευτικών της Π. Ε. (2006) και των αγώνων του λαού μας για Δημόσια – Δωρεάν Παιδεία".

Στη συνεδρίαση του Δ. Σ. Αμαρουσίου της 15ης Μαρτίου συζητήθηκε το θέμα των Συγχωνεύσεων – συνενώσεων – καταργήσεων (υποβιβασμών) σχολικών μονάδων στο Δήμο Αμαρουσίου με βάση τις προτάσεις του ΥΠΔΒΜΘ, ύστερα από συνεχείς έντονες πιέσεις μας και έγγραφα διαβήματα μας.
Η λογική της Δημοτικής αρχής, η οποία περίμενε τις επίσημες αναγγελίες του ΥΠΔΒΜΘ για να κινηθεί, οδήγησε μέσω της ολιγωρίας αυτής στο χάσιμο αρκετού χρόνου αναφορικά με το ζήτημα της αντιμετώπισης και της ανατροπής των αποφάσεων αυτών του ΥΠΔΒΜΘ και της κυβέρνησης των εντολοδόχων του Δ. Ν. Τ. – Ε. Ε. – Ε. Κ. Τ.
Η λογική του ΥΠΔΒΜΘ σχετικά με τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων δεν είναι τίποτα άλλο από τη μετάφραση των όρων του μνημονίου και των επιταγών της τρόικα στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
Με την πολιτική των συγχωνεύσεων επιχειρείται να οικοδομηθεί το νέο φτηνό, ευέλικτο σχολείο της αγοράς της μετά Δ. Ν. Τ. εποχής, που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ρίχνοντας ακόμα περισσότερα βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων γονιών, απογειώνοντας τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση.
Στην πόλη μας οι όποιες προτάσεις για συγχωνεύσεις – υποβιβασμούς σχολικών μονάδων (που αφορούν κυρίως την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση) στοχεύουν ουσιαστικά στην αύξηση των μαθητών ανά τμήμα και την εξοικονόμηση θέσεων δασκάλων, παραγράφοντας το γεγονός ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του ΥΠΔΒΜΘ για το σχολικό έτος 2010 – 2011 στο Δήμο Αμαρουσίου η αναλογία μαθητών (μέσος όρος) ανά δάσκαλο στην Π. Ε. είναι 19 μαθητές προς 1 δάσκαλο, δηλ. η ιδανική αναλογία παιδαγωγικά και επιστημονικά, κατάκτηση της τελευταίας μεγάλης απεργίας των εκπαιδευτικών της Π. Ε. (2006) και των αγώνων του λαού μας για Δημόσια – Δωρεάν Παιδεία.
Τα ψέματα του ΥΠΔΒΜΘ και της κυβέρνησης ότι τάχα η εκπαιδευτική πολιτική της έχει ως πρώτο μέλημα της το μαθητή και το συμφέρον του δεν πείθουν πια κανέναν, εκτός από όσους εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με στόχο να δικαιολογήσουν το πέρασμα των αντιλαϊκών – αντιεκπαιδευτικών μέτρων της κυβέρνησης.
Στα πλαίσια αυτά ακούσαμε από αρκετούς συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας να δικαιολογούν της συγχωνεύσεις – υποβιβασμούς των σχολικών μονάδων επικαλούμενοι παιδαγωγικούς λόγους και λόγους αναβάθμισης της εκπαίδευσης.
Τους απαντάμε: ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΨΕΜΑΤΑ.
Κανείς δε μπορεί να βαφτίζει το κρέας – ψάρι, προσπαθώντας να πείσει την κοινωνία ότι η ανάλγητη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης είναι αναγκαία και μάλιστα «αναβαθμίζει» τη δημόσια εκπαίδευση.
Ας μας πουν οι κύριοι και κυρίες (μερικοί από τους οποίους είναι και εκπαιδευτικοί) με ποιο τρόπο αναβαθμίζεται η Δημόσια Εκπαίδευση με τα μέτρα της κυβέρνησης; Μήπως με την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα; Μήπως με την επιβολή του αντιπαιδαγωγικού – εξοντωτικού για τα παιδιά «νέου σχολείου» διευρυμένου ωραρίου, όπου με χρήματα μέσω του ΕΣΠΑ επιχειρείται με απλήρωτους – ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς (ειδικοτήτων) να ωραιοποιηθεί η κατάσταση και να περάσει η πολιτική της υποβάθμισης – ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Εκπαίδευσης; Μήπως με την περικοπή των κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό (κατά 60% την τελευταία διετία) και τη μετατροπή των Διευθυντών των σχολείων σε «μάνατζερ», που θα ψάχνουν για χορηγούς και ιδιώτες «επενδυτές» για να στηρίξουν οικονομικά τα σχολεία;
Ο μοναδικός δρόμος είναι η ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής – αντιεκπαιδευτικής πολιτικής μέσα από τους δικούς μας παλλαϊκούς – πανεκπαιδευτικούς αγώνες.
Ήδη οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (Δ. Ο. Ε. – Ο. Λ. Μ. Ε.) έχουν κηρύξει στάσεις εργασίας για την Παρασκευή 18 – 3 – 2011 και συγκεντρώσεις - παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Π. & Δ. Εκπ/σης όλης της χώρας (για την Αττική – Τσόχα 15 Αμπελόκηποι), ενώ αρκετές Ε. Λ. Μ. Ε. και Σύλλογοι Εκπ/κών Π. Ε., καθώς και Σύλλογοι Γονέων κινητοποιούνται με άμεσες διαμαρτυρίες στο ΥΠΔΒΜΘ.
Εμείς οι ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ καταθέσαμε τη δική μας πρόταση – ψήφισμα ενάντια στις συγχωνεύεις – καταργήσεις σχολείων και δηλώσαμε και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανατροπή της αντιλαϊκής – αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Ελπίζουμε η απόφαση που πήρε το Δ. Σ. Αμαρουσίου ενάντια στις συγχωνεύσεις (με βάση την εισήγηση της πλειοψηφίας), να μη μείνει απλώς στα χαρτιά, αλλά να υλοποιηθεί η δέσμευση του κου Δήμαρχου (μετά από εισηγήσεις και πιέσεις μας) για ειδική συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Αμαρουσίου για το θέμα των συγχωνεύσεων σχολείων με την παρουσία και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών κ.λ.π) με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και στόχο την ανατροπή της πολιτικής του ΥΠΔΒΜΘ.
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ Δ. Ν. Τ. ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ
ΔΗΜΟΣΙΑ – ΔΩΡΕΑΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Για την Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση
ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ
Δημήτρης Πολυχρονιάδης
Αιρετός & Ανακλητός Εκπρόσωπος στο Δ. Σ. Αμαρουσίου
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου