Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Ο κ. Αμπατζόγλου …και οι «Παπαρούνες»

 Η νέα, αρνητική υπόθεση του Δάσους Συγγρού στο Δ.Σ. Αμαρουσίου  
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 10-6-2020, ο κ. δήμαρχος απάντησε στην δημόσια θέση που εξέφρασε η παράταξη «ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ» ενάντια στην νέα πράξη μετατροπής του Δάσους Συγγρού, σε Πάρκο/Κτήμα, με την αποψίλωση χώρου δασικής ενότητας, και την εγκατάσταση σε αυτόν μπετού και υδατοδεξαμενής 200.000 λίτρων.
 Επειδή με ευθύνη της δημοτικής αρχής η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, χωρίς την δυνατότητα να μπορούν να το παρακολουθήσουν πολίτες από το ίντερνετ, παραθέτουμε περιληπτικά βασικά στοιχεία των όσων συζητήθηκαν για το κρίσιμο θέμα.
 Α. ΤΙ ΕΙΠΕ Ο κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
 Μίλησε για «παράξενες κορώνες», για «δήθεν περιβαλλοντικά ευαίσθητους» που «πρέπει να μαζευτούν» και ότι η «περίοδος ανοχής του» τελείωσε.
Κάλεσε δε, τους «απληροφόρητους» να πληροφορηθούν, και ζήτησε να ενημερωθούν «οι οικολογούντες».
ΤΙ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΜΕ:
Αδιαφορούμε για την χαμηλή στάθμη πολιτικού ύφους που χαρακτηρίζει την απάντηση του κ. δημάρχου.
Όπως δηλώσαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, «μαγκιές» …του ποδαριού και ειρωνείες δεν μας πτόησαν ποτέ.
 Λυπούμαστε που ο κ. Αμπατζόγλου διολισθαίνει παρακολουθώντας τους «μέτρ» του είδους της παράταξής του, αντί να επιδράσει θετικά για την βελτίωσή τους.
Επιπλέον, δεν ζητήσαμε την ανοχή κανενός.
Απαιτούμε όμως την πολιτική ευπρέπεια που επιβάλλει η δημοκρατία, πράγμα όμως που δεν επιδεικνύει ούτε ο κ. δήμαρχος, ούτε οι συνεργάτες του.

Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως, ότι, όπως πάντα, δεν θα συνεχίσουμε να διατυπώνουμε τεκμηριωμένες θέσεις και δεν θα εστιάζουμε την πολιτική πρακτική μας στο να λαμβάνουμε απαντήσεις επί της ουσίας, χωρίς να παρακολουθούμε τις τεχνικές αποπροσανατολισμού.
Β. ΤΙ ΕΙΠΕ Ο κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
Ο «ενημερωμένος» κ. δήμαρχος, επικαλέστηκε διαχειριστική μελέτη του Δάσους Συγγρού η οποία, όπως δήλωσε, καταδεικνύει την αναγκαιότητα της τοποθέτησης της υδατοδεξαμενής για το Δάσος Συγγρού αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, η οποία – όπως επίσης δήλωσε - τοποθετήθηκε στο σημείο «καθ’ υπόδειξη» της Πυροσβεστικής.
ΤΙ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΜΕ:
Η εν λόγω διαχειριστική μελέτη, εκπονήθηκε από την κ. Αικ. Γκόλτσιου, που είναι Γεωπόνος και Αρχιτέκτων Τοπίου.
Είναι κατανοητό σε κάθε εχέφρονα και καλοπροαίρετο άνθρωπο, ότι η ειδικότητα αυτή, είναι ασύμβατη προς την σύνταξη μελετών πυρασφάλειας και μάλιστα «για την ευρύτερη περιοχή».
Ως προς την Πυροσβεστική δε, υποβάλαμε σε αυτήν το υπ’ αριθμ. πρωτ. 1838 Φ 704.10/2020 έγγραφο με το οποίο ζητήσαμε τη μελέτη πυρασφάλειας ή έστω την αιτιολογημένη με μελέτη έγκριση της εγκατάστασης βάσης μπετού και δεξαμενής στο συγκεκριμένο σημείο του δάσους και ουδείς μας επέδωσε ή έστω επιβεβαίωσε γραπτά ή προφορικά την ύπαρξη τέτοιων εγγράφων. 
Αν τα έχει ο κ. δήμαρχος, ας τα επιδείξει δημόσια. 
Γ. ΤΙ ΕΙΠΕ Ο κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ: 
 Ότι με την αποψίλωση του χώρου για την τοποθέτηση της δεξαμενής αυτής δεν κόπηκε ούτε ένα κλαδί δέντρου, μόνο «καμιά τριανταριά παπαρούνες».
ΤΙ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΜΕ: 
 Ο κ. δήμαρχος, παρά την «ενημέρωσή» του, παρέλειψε να αναφέρει ότι ο χώρος με τις «παπαρούνες», ήταν πυκνό δάσος προ της πυρκαγιάς του 1981 και γι’ αυτό, αίτημα της τότε δημοτικής αρχής, φορέων και κατοίκων μέχρι σήμερα είναι να αναδασωθεί, όπως αναδασώθηκε το από εκεί και προς τον Βορρά μεγάλο τμήμα της ανατολικής πλευράς του Δάσους που είχε καεί επίσης.
Ο «ενημερωμένος» κ. δήμαρχος φαίνεται να αγνοεί ότι οι «παπαρούνες» ανήκουν στο δασικό μέρος του συνόλου της έκτασης του Δάσους Συγγρού και όχι στο μη δασικό.
 Δ. ΤΙ ΕΙΠΕ Ο κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ:  
Τέλος, ο κ. δήμαρχος είπε ότι δεν πρέπει η διοίκηση του Δήμου να έχει «πατερναλιστικό» ρόλο απέναντι στη διοίκηση του ΙΓΕ, η οποία είναι ανεξάρτητη και παίρνει τις δικές της αποφάσεις.
 ΤΙ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΜΕ: 
Αυτή η θέση του κ. δημάρχου είναι πρωτοφανής σ
ε σχέση με τη στάση όλων ανεξαιρέτως των προκατόχων του έως σήμερα.
Πάντα οι Διοικήσεις του Δήμου Αμαρουσίου στέκονταν υποστηρικτικά αλλά και κριτικά δίπλα στις εκάστοτε διοικήσεις του ΙΓΕ προς το σκοπό της περιφρούρησης του δημόσιου και φυσικού δασικού του χαρακτήρα, της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης των πολιτών σε αυτό, της μη εμπορευματοποίησής του και του σεβασμού των όρων του κληροδοτήματος.
Όποτε δε εκείνες, ή οποιοσδήποτε άλλος παρέκκλιναν από τους στόχους αυτούς, τους επανέφεραν οι Μαρουσιώτες αλλά και πολίτες των βορείων προαστείων.
Ο κ. Αμπατζόγλου είναι  ο πρώτος, που ενώ από την αρχή της θητείας του διατράνωνε ότι «το Συγγρού είναι Δάσος», σήμερα μένει απαθής στις τεχνητές επεμβάσεις σε αυτό και στις προσπάθειες κερδοσκοπικής εκμετάλλευσής του, με ενδεικτική ενέργεια την εμπορική εκμετάλλευση του πάρκινγκ επί της Λ. Κηφισίας από ιδιώτη ανάδοχο που δημιουργεί πολύ κακό προηγούμενο.
Ε. ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ: 
Μετά την δημόσια ανακοίνωσή της παράταξής μας ενάντια στις νέες δυσάρεστες ενέργειες σε βάρος του Δάσος Συγγρού και την ανάδειξη του θέματος στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, υπήρξαν νέες εξελίξεις.
Παρά τις εμφατικές τοποθετήσεις περί «μη πατερναλισμού» του Δήμου απέναντι στο ΙΓΕ, ο δήμαρχος κ. Αμπατζόγλου παρευρέθηκε σ
ε ξαφνική, κυριακάτικη επίσκεψη του Υπουργού κ. Χατζηδάκη και άλλων στελεχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο οποίος έκανε λόγο για προστασία και αναβάθμιση του «ΚΤΗΜΑΤΟΣ» Συγγρού.
ΤΙ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ:  
Η επίσκεψη του κ. Χατζηδάκη στο Δάσος Συγγρού μόνο αρνητικούς συνειρμούς και καχυποψία μπορεί να προκαλεί σε κάθε Μαρουσιώτη/τισσα, αφού αυτός είναι ο Υπουργός/υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων σε κάθε βασικό τομέα επιβίωσης του ανθρώπου, ενώ πρόσφατα επέτρεψε βιομηχανικού τύπου γιγαντοκατασκευές σε προστατευόμενες περιοχές NATURA, καταργώντας τους τοπικούς διαχειριστικούς φορείς τους.
                                                            ------------------------------------------
                                                                        Συμπέρασμα  
Οι πολίτες θα πρέπει να δείξουμε τη δύναμή μας.
Να περιφρουρήσουμε το Δάσος Συγγρού, να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο ενάντια στην επιχειρούμενη αλλαγή του καθεστώτως Δάσους, σε καθεστώς Πάρκου/Κτήματος.
Απ’ ό,τι φαίνεται, ο δήμαρχος κ. Αμπατζόγλου μας έχει αφήσει μόνες/ους μεταπηδώντας στην άλλη πλευρά.
ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ: ότι είμαστε υπέρ των ενεργειών πυρασφάλειας του Δάσους Συγγρού και μάλιστα σε ενότητα με το Κτήμα Καρέλλα, την περιοχή Βορρέ και το παρακείμενο δασικό τμήμα του ρέματος Σαπφούς της Ν. Λέσβου (αυτή ήταν η διαδρομή φωτιάς του 1981 στα όρια του Αμαρουσίου).
Γι’ αυτόν τον σκοπό όμως, η χωροθέτηση της απαραίτητης υποδομής,  ΔΕΝ επιτρέπεται ΓΙΑΤΙ δεν συμφέρει τους πολίτες να γίνεται πρόχειρα και χωρίς ειδική μελέτη από τους κατάλληλους επιστήμονες.  ΔΕΝ επιτρέπεται ΓΙΑΤΙ δεν συμφέρει τους πολίτες εργαλειοποιημένη να υπονομεύει τον χαρακτήρα του φυσικού δάσους στο αντίστοιχο τμήμα των 700 στρεμμάτων του Δάσους Συγγρού. 
● Αφιερωμένο:
 «[…] η δροσάτη παπαρούνα                             
εμεγάλωσε και πίστεψε πολλά                             
λόγια ενός απατηλά, ύστερ’ άλλου πιο τρελά                             
κατρακύλησε χαμηλά».                         
(Αττίκ, «Παπαρούνα», 1935) 
                                                            ---------------------------------------------
                                                              Μαίρη Διακολιού  
                                                     Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης
                                                       "Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή"  
                                                                     Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου