Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Η μπόχα πίσω από τα σκουπίδια ...

Εμείς ζούμε τα βουνά των σκουπιδιών που στοιβάζονται μπροστά στα σπίτια μας εδώ και μια βδομάδα, αλλά εσείς δεν ξέρετε ότι από τα 161 εκατ. ευρώ, που έχει διαθέσει η ΕΕ για τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής, έχουν εγκριθεί μόνο 4 εκατ.! 
Και ότι η κατάρρευση στον ΧΥΤΑ Φυλής, που σταμάτησε το μάζεμα των σκουπιδιών, ήταν προδιαγεγραμμένη εδώ και μήνες!
Φυσικά, στην Ελλάδα που δεν δουλεύει τίποτε δημόσιο όπως πρέπει, δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη η παραπάνω εξέλιξη. 
Θα έπρεπε όμως να αποτελεί τουλάχιστον θέμα 
εισαγγελικής παρέμβασης, όπως &δεκάδες άλλα καθημερινά περιστατικά δημόσιας αβελτηρίας, κακοδιοίκησης & κακοδιαχείρισης.
Τα σκουπίδια απειλούν την υγεία και βρωμίζουν το έδαφος, τα νερά και τον αέρα της Αττικής τις τελευταίες μέρες γιατί υποχώρησε η βάση από ένα από τα βουνά απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ της Φυλής. 
Εξ αιτίας των πλημμυρών του Νοεμβρίου! 
Για την ακρίβεια, έγινε κατολίσθηση 43.000 κυβικών μέτρων σκουπιδιών και χωμάτων!
Το «βουνό» υπέστη καθίζηση με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας εργαζόμενος και να μην είναι δυνατή η εναπόθεση και άλλων σκουπιδιών σε όλη τη γύρω περιοχή. 
Για να μην κάτσει όλη η εγκατάσταση.
Όλο αυτό δεν έγινε ξαφνικά. 
Η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει μετά από παρέμβαση και ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Νίκου Χουντή τον Απρίλιο, που μιλούσε για περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα. 
Και είχε προειδοποιήσει για τις καθυστερήσεις στην προετοιμασία και εφαρμογή των έργων διαχείρισης των απορριμμάτων. 
Τις οποίες είχε χαρακτηρίσει «ιδιαίτερα ανησυχητικές». 
Και συμπλήρωνε η Κομισιόν:
«Μέχρι στιγμής δεν έχουν εγκριθεί έργα για αυτές τις βασικές υποδομές, με εξαίρεση ένα έργο για τα Κύθηρα, ύψους 4 εκατ. ευρώ» (από τα 161 της ΕΕ)!
Για όσους δεν έχουν εικόνα, τα απορρίμματα στην Φυλή σχηματίζουν παραλληλόγραμμα «βουνά», με υποτιθέμενο ελεγχόμενο ύψος και βάρος. 
Η επεξεργασία και διαλογή ξεκαθαρίζει το τοπίο σε μια αέναη εργασία. Χοντρικά. 
Ποιο είναι το πρόβλημα;
Το πρόβλημα είναι ότι η Φυλή έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες συσσώρευσης απορριμμάτων. 
Κοινώς, έχει πήξει. Τέλος. 
Πρέπει να αποσυμφορηθεί και να δημιουργηθούν άλλες «Φυλές» στην Αττική ή πέριξ της Αττικής, για συγκέντρωση και επεξεργασία. 
Κι αυτό δεν είναι σημερινό. 
Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και …10 χρόνια!
Όπως διαπιστώνει η Κομισιόν ο προβλεπόμενος σχεδιασμός για μείωση των απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή έχει τελματωθεί. 
Υπάρχει σχέδιο; 
Ναι, από το 2016. 
Προβλέπει περεταίρω επεξεργασία απορριμμάτων και
επέκταση της χωρητικότητας των χώρων υγειονομικής ταφής. 
Τι έχει γίνει το σχέδιο; 
Είναι στα σχέδια!
Οι εργαζόμενοι λένε ότι η Περιφέρεια δεν έχει προχωρήσει κανένα έργο χωροθέτησης νέων χώρων εναπόθεσης απορριμμάτων, ενώ σε ένα χρόνο ο ΧΥΤΑ Φυλής θα έχει κορεστεί και δεν θα μπορεί να δεχτεί άλλα σκουπίδια.
Οι σύλλογοι της περιοχής που ξέρουν το θέμα καλύτερα από όλους λένε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται ένα άρον άρον μπάλωμα στην καθίζηση, που δημιουργεί κινδύνους για νέα καθίζηση και για ανθρώπινα θύματα. 
Και καταγγέλλουν:
«Η εγκατάσταση της Φυλής αντί να αποφορτίζεται συνεχώς μεγαλώνει. 
Αυξάνεται κατά 100.000 τόνους το χρόνο, γίνονται επεκτάσεις με βαθιές εκσκαφές για να χωράνε πιο πολλά σκουπίδια, εναποθέτουν σκουπίδια σε αποκατεστημένους χώρους που έχουν γεμίσει». 
Γιατί όλα αυτά τα επικίνδυνα; 
Οι σύλλογοι έχουν απάντηση:
«Όλα αυτά γίνονται γιατί το λόμπυ των σκουπιδιών δεν θέλει να κλείσει η εγκατάσταση της Φυλής και επιδιώκει να γίνει νέος ΧΥΤΑ στην περιοχή δίπλα από τον σημερινό ΧΥΤΑ.» Και συμπληρώνουν:
«Αυτός είναι ο λόγος που η Περιφέρεια Αττικής και η κυβέρνηση προσπαθούν να κουκουλώσουν το σκάνδαλο με τις κρυμμένες μελέτες για τη ρύπανση του ΧΥΤΑ. 
Θέλουν να προλάβουν να ανακοινώσουν μια νέα χωματερή στη Φυλή πριν γίνουν και επίσημα γνωστά τα ευρήματα των μελετών για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ.»
 Και προειδοποιούν:
«Σε λίγους μήνες από σήμερα θα συμβεί το μεγάλο ατύχημα, οπότε οι κάτοικοι της Αττικής δεν θα έχουν πού να θάψουν τα σκουπίδια τους».
Αν συνυπολογίσει κανείς τη μαφία των σκουπιδιών που ζει και βασιλεύει στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, και όχι μόνο, από εργάτες μέχρι μεγαλόσχημους δημοτικούς καρεκλοκένταυρους καταλαβαίνει ότι η υπόθεση σκουπίδια βρωμάει περισσότερο από τα ίδια τα σκουπίδια. 
Γιατί ενισχύεται και ταϊζεται από πολιτικά σκουπίδια.
                                                           Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης
                                                                 € $  ●► « » ▲▼◄
 ΠΗΓΗ://www.liberal.gr/arthro/209483/apopsi/stili-alatos/i-mpocha-piso-apo-ta-skoupidia.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου