Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

«Κοσμοϊστορικές» αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης

 Ο «νέος ενεργειακός χάρτης της Ευρώπης» είναι γεγονός, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, ο οποίος προέβη στην δήλωση αυτή στα εγκαίνια στο Μπακού του πρώτου τμήματος του περίφημου «Νότιου Διαδρόμου», του δικτύου εκείνου που, αποδεσμεύοντας την Ευρώπη από το ρώσικο φυσικό αέριο, θα τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν τις ευρωπαϊκές αγορές.
Με την συμβολική κίνηση του ανοίγματος της στρόφιγγας στον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου Sangachal, ο Αζέρος πρόεδρος έκανε την αρχή για την λειτουργία ενός από τα σημαντικότερα έργα που έχει υποστηρίξει η Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας, σηματοδοτώντας παράλληλα το τέλος μίας εποχής, καθώς στο ενεργειακό «παιχνίδι» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη πλέον μπαίνει έμπρακτα το Αζερμπαϊτζάν.
Το αζέρικο φυσικό αέριο από την εκμετάλλευση της δεύτερης φάσης του κοιτάσματος Shah Deniz στην Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να καταλήξει στην Ιταλία θα διασχίσει τα εδάφη της Γεωργίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας και θα περάσει υπό την Αδριατική, μέσω των αγωγών South Caucasus Pipeline (SCP), Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) και Trans-Adriatic Pipeline (TAP).



Το κόστος για την υλοποίηση του «Νότιου Διαδρόμου» υπολογίζεται στα 40 δισ. δολάρια.
Περί τα 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αναμένεται να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία από το 2020, ενώ με 6 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το Αζερμπαϊτζάν θα τροφοδοτήσει την Τουρκία.
Κριτική ασκείται στην Ε.Ε. για το γεγονός ότι, μπροστά στα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη που θα αποφέρει ο «Νότιος Διάδρομος», παραβλέπει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν.
Ανάλογα βήματα όμως για την πραγματοποίηση των δικών της ενεργειακών στόχων και γεωπολιτικών σχεδιασμών κάνει από την πλευρά η Μόσχα, η οποία κατέληξε σε συμφωνία με την Άγκυρα για την κατασκευή του χερσαίου τμήματος, επί τουρκικού εδάφους, του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, ο οποίος αναμένεται να μεταφέρει, υπό την Μαύρη Θάλασσα, περί τα 31 δισ. κυβικά μέτρα ρώσικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Το πρωτόκολλο συνεργασίας που συνυπέγραψαν η ρωσική Gazprom και η τουρκική Botas οριστικοποιεί την υλοποίηση του εν λόγω έργου, καθώς καταγράφονται αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream, την οποία αναλαμβάνει η νεοσυσταθείσα κοινοπραξία TurkAkim Gaz Tasima AS.
Το πρώτο σκέλος του αγωγού αναμένεται να τροφοδοτήσει με ρώσικο φυσικό αέριο την Τουρκία, ενώ το φυσικό αέριο που θα διέλθει μέσω του δεύτερου σκέλους του αγωγού θα καταλήξει στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.
Η Μόσχα αποβλέπει στην μελλοντική διασύνδεση του αγωγού Turkish Stream με τον αγωγό Ελλάδας-Ιταλίας, το έργο Poseidon, έναν σχεδιαζόμενο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα στην Ιταλία, ο οποίος σχεδιάστηκε από την εταιρεία IGI Poseidon SA, μια κοινοπραξία της ελληνικής DEPA και της ιταλικής Edison S.p.A.
Στις 2 Ιουνίου 2017, οι Gazprom, Edison και DEPA υπέγραψαν την συμφωνία συνεργασίας για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, ενώ στις 25 Μαΐου 2018, με την ευκαιρία του St Petersburg International Economic Forum 2018, οι επικεφαλής της Gazprom, Alexey Miller, και της γαλλικής EDF Group Gas, και της ιταλικής Edison, Marc Benayoun, επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για τον αγωγό Poseidon.... /
                                                            By Nefeli Tzanetakou IBNA
                                                                    € $  ●► « » ▲▼◄ 
                                                      ΠΗΓΗ://balkaneu.gr/news/2018/05/113723/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου