Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Κυπριακή ΕκκληCIA & Προεδρική πολιτική ανοηCIA, συμφωνούν: «Aς λέγονται & Βόρεια Ελλάδα, τα Σκόπια»!

Την αρχή έκανε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ερωτηθείς για το συλλαλητήριο απάντησε: 
«Δεν βλέπω μεγάλη σημασία στο όνομα αν λέγεται Μακεδονία ή όχι. Για το θέμα νομίζω ότι γίνεται θόρυβος περιττός. Εκείνο που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα, είναι να μπει μέσα (σ.σ. εννοεί οικονομικά) και τα Σκόπια θα ήταν πραγματικά ελληνικά».
Λίγο αργότερα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος: 
«Αν υπήρχε ο τρόπος να ξεπεραστούν οι συνταγματικές πρόνοιες του σκοπιανού κράτους που μιλούν για αλυτρωτισμό, το όνομα δεν έχει σημασία.  Εγώ δεν θα είχα αντίρρηση, αν ήθελαν να λέγονται και Βόρεια Ελλάδα» και συνέχισε: 
«Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, την δυνατότητα αλλά και τις προοπτικές της Ελλάδας μέσα από επενδύσεις, να ασκεί επιρροή και να ελέγχει ένα λιλιπούτειο κράτος, γειτονικό, διερωτώμαι γιατί ο καυγάς για ένα όνομα. Είναι το όνομα που έχει σημασία; Ή η ταυτότητα του καθενός;».
 Κατέληξε λέγοντας :
 «γιατί η Ελλάδα να μην τα αξιοποιήσει όλα αυτά και να έχει έναν στενό συνεργάτηΕπειδή θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία; Μα φοβόμαστε αν ο Μέγα Αλέξανδρος ήταν ή όχι Έλληνας; Δεχόμαστε να μπούμε στο διάλογο της αμφισβήτησης ενός γεγονότος;».
Πυρ ομαδόν κατά του Προέδρου Αναστασιάδη από υποψηφίους, επιτελεία & κόμματα 
Ο υποψήφιος Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τις δηλώσεις επιεικώς απαράδεκτες και εθνικά επικίνδυνες, ενώ όπως αναφέρει, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δυναμιτίζει προκλητικά την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και μάλιστα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγματευτική μάχη για το συγκεκριμένο θέμα.

Η εκπρόσωπος του επιτελείου Σταύρου Μαλά, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, διερωτάται πώς είναι δυνατόν έστω και απερχόμενος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παρεμβαίνει και μάλιστα με ατυχή τρόπο σε ένα ζήτημα, ο χειρισμός του οποίου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελληνική κυβέρνηση.
Ο υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας σημειώνει:
ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος δεν δέχεται να έχει λόγο η Ελλάδα στις εσωτερικές πτυχές του  Κυπριακού, όχι μόνο σχολιάζει ένα θέμα που χειρίζεται η Ελληνική κυβέρνηση για την ονοματολογία, αλλά παρεμβαίνει με τρόπο αντιθεσμικό και στην ουσία των διαπραγματεύσεων, προτείνοντας όνομα.
Το επιτελείο του υποψηφίου Χρίστου Χρίστου αναφέρει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι πολύ μικρός μπροστά στην τεράστια και λαμπρή Ελληνική Ιστορία, για να ξεπουλά με τόση ευκολία την ονομασία της Μακεδονίας.
Η δήλωση για Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την διαχρονική θέση της Ελλάδας, η οποία είναι σε μία διαπραγματευτική διαμάχη για να αποτρέψει αυτό ακριβώς που δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρει η ΕΔΕΚ.
Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους αναφέρει ότι, αφού κατά τον Νίκο Αναστασιάδη δεν έχει σημασία το όνομα, και δεν πειράζει αν τα Σκόπια λέγονται «Βόρεια Ελλάδα», δεν θα τον πειράξει και η Κύπρος να λέγεται «Νότια Τουρκία».
 «Ανασκεύασε» εν μέρει ο κουμπάρος Πρόεδρος της Κύπρου  Νίκος Αναστασιάδης...
«Έχω πει ότι το θέμα (όνομα Σκοπίων) χειρίζεται η Ελλάδα, και η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμπαρασταθεί στην όποια απόφαση της Ελλάδας», τονίζει σε αποκλειστική δήλωσή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφορικά με πρωινές δηλώσεις του στο «Ράδιο Πρώτο», που ήδη προκάλεσαν αντιδράσεις από ανθυποψηφίους του στις εκλογές της Κυριακής.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε: «Εξέφρασα μια εκτίμηση που αποσκοπούσε να αναδείξει τις προοπτικές που θα δημιουργηθούν από την επίλυση του εν λόγω θέματος».

Επίσης, ανέφερε ότι «θα πρέπει να διασφαλιστούν πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνισμού ευρύτερα, και να απαλειφθούν οι όποιες πρόνοιες στο Σύνταγμα των Σκοπίων που μιλούν για αλυτρωτισμό ή και υποδεικνύουν τις όποιες εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας». «Επαναλαμβάνω», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τα υπόλοιπα είναι θέμα της Ελλάδας για να αποφασίσει». «Μα φοβόμαστε αν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ή όχι Έλληνας;» Ν. Αναστασιάδης
                                                   Σύνταξη: Ανδρούλα Γεωργιάδου
                                 
                                                                   Πηγή: RIK News



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου