Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Στις αρχές Νοεμβρίου στο Ναύπλιο, η 6η Ελληνογερμανική Συνέλευση

«Η προσφυγική κρίση & ο ρόλος των Δήμων στη διαχείρισή της, 
πρέπει να απασχολήσουν τη Συνέλευση», τονίζει ο Γ. Πατούλης
Με αντικείμενο την υλοποίηση και τον προγραμματισμό της 6ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Ελλάδα, συνεδρίασε χθες, στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, η ομάδα εργασίας της Ελληνογερμανικής συνέλευσης, υπό τον συντονισμό του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημάρχου Αμαρουσίου Γ.Πατούλη.
Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε η 6η Ελληνογερμανική Συνέλευση να πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο, το διήμερο 4 και 5 Νοεμβρίου του 2016.
Στην ομάδα εργασίας συμμετείχαν ο κ. Frank Edelmann - Δήμαρχος Στάιναχ και Συντονιστής Δημάρχων της Γερμανίας για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, ο Δρ. Πέτρος Τατούλης - Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος - Δήμαρχος Δράμας και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση.
Κατά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως πρέπει να ενισχυθεί ο θεσμικός χαρακτήρας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. 
Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να συγκροτηθεί μία οργανωτική ομάδα η οποία, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνέλευσης, θα επεξεργαστεί και θα οργανώσει συναντήσεις σχετικά με τις θεματικές ενότητες που θα συζητηθούν και θα καταθέσει σχετικές προτάσεις. 
Επίσης σημείωσε πως ένα από τα θέματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τη Συνέλευση είναι η προσφυγική κρίση και ο ρόλος των Δήμων στη διαχείριση της.

Υπογραμμίζοντας μάλιστα την αγαστή σχέση που υπάρχει μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών Δήμων ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στην πρόσφατη παραλαβή των πέντε ασθενοφόρων για τις ανάγκες των προσφύγων-μεταναστών, δωρεά που έγινε με την αρωγή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.
Επιπρόσθετα ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στην πρόταση του για την καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας για κάθε Ευρωπαίο πολίτη, τονίζοντας πως πρόκειται για μία πρωτοβουλία η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει μια ισχυρή αυτοδιοικητική και επιστημονική συμμαχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να διασφαλίσει τη Δημόσια Υγεία και την πρόσβαση όλων των ευρωπαίων πολιτών σε ένα βασικό επίπεδο υγειονομικών παροχών.
Ο κ. Frank Edelmann αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση, ένα ζήτημα το οποίο, όπως ανέφερε, αποτελεί πρόκληση ως προς τη διαχείρισή του, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Γερμανία και συμφώνησε με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ πως πρέπει να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.
                                                             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, 
                                                  
                                           E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com
==============================================================
                  Βραβείο στην Ελληνογερμανική Συνεργασία!
To Ίδρυμα Γκέρντελερ βράβευσε την Ελληνογερμανική Ανταλλαγή Τεχνογνωσίας σε Τοπική Κλίμακα. Φορείς του προγράμματος η Ελληνογερμανική Συνέλευση, η ΚΕΔΕ, η Ένωση Γερμανικών Δήμων και η Βάδη Bυρτεμβέργη.
 Ένα από τα γνωστά πρόσωπα της γερμανικής αντίστασης ενάντια στο ναζιστικό καθεστώς είναι ο Καρλ Φρίντριχ Γκέρντελερ. 
Προς τιμή του άλλοτε δημάρχου της Λειψίας (1930-1937) ο δήμος και το ίδρυμα Γκέρντελερ τιμούν κάθε χρόνο την ημέρα της εκτέλεσής του (2 Φεβρουαρίου 1945) επιστημονικές επιδόσεις που αφορούν τον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. 
Φέτος προστέθηκε και μια δεύτερη διάκριση, το «Βραβείο Πολιτικής σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Συνεννόησης των Λαών». 
Το πρώτο βραβείο έλαβε φέτος το πρόγραμμα «Ελληνογερμανική Ανταλλαγή Τεχνογνωσίας σε Τοπική Κλίμακα». 
Φορείς του προγράμματος είναι η Ελληνογερμανική Συνέλευση, η ΚΕΔΕ, η Ένωση Γερμανικών Δήμων και Κοινοτήτων και η αντίστοιχη ένωση του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης.
Περισσότεροι από 200 γερμανοί δημοτικοί παράγοντες έχουν επισκεφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος από το 2012 και μετά ελληνικούς δήμους με στόχο να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση σκουπιδιών, την εξοικονόμηση ενέργειας, την αύξηση της αποτελεσματικότητας της τοπικής διοίκησης, τον φωτισμό, την ανάπτυξη του αστικού τουρισμού, την κινητοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων. 
Από την Ελλάδα επισκέφθηκαν τη Γερμανία δεκάδες έλληνες δήμαρχοι και ειδικοί, ενώ 25 δημοτικοί υπάλληλοι αξιοποίησαν τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε γερμανικούς δήμους καθώς και παρακολούθησης σεμιναρίων σε σχολή δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα διοργανώθηκαν πολυάριθμα ελληνογερμανικά συνέδρια πάνω σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης με τη συμμετοχή ειδικών, επιστημόνων και δημοτικών παραγόντων των δύο χωρών. Όπως δηλώνει στη Deutsche Welle ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας και εντεταλμένος της καγκελαρίου για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ
«Το βραβείο αναδεικνύει το κάλο όνομα αυτού εγχειρήματος αλλά και την αναγνώριση που έχει αποκτήσει. 
Παρά την απαισιοδοξία που επικρατεί στην κοινή γνώμη των δύο χωρών πολλοί άνθρωποι με μεγάλο ζήλο και γνώση εργάζονται για μια κοινή Ευρώπη αλλά και για να αναδείξουν σε δύσκολους καιρούς την ελληνογερμανική φιλία ως βαθιά υπόθεση της καρδιάς.»
Το γεγονός ότι η Λειψία επέλεξε να βραβεύσει ένα ελληνογερμανικό πρόγραμμα δεν είναι τυχαίο. Στις αρχές του 18ου αιώνα είχε δημιουργηθεί στην πόλη παροικία ελλήνων εμπόρων, μετά το τέλος του ελληνικού εμφυλίου είχαν εγκατασταθεί εδώ έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες και από το 1984 η Λειψία είναι αδελφοποιημένη με τη Θεσσαλονίκη. 
Σήμερα οι μισοί από τους συνολικά 8000 πρόσφυγες που υποδέχτηκε η πόλη τους τελευταίους μήνες έχουν έρθει από την Ελλάδα. Και όπως τονίζει ο δήμαρχος της πόλης, Μπούρκχαρντ Γιούνγκ, είναι καλοδεχούμενοι. Σχετικά με τη σημασία της βράβευσης της ελληνογερμανική ανταλλαγής τεχνογνωσίας ο κ. Γιούνγκ δηλώνει στη Deutsche Welle: 
«Πέραν των μεγαλόστομων διακηρύξεων και πέραν της έντονης πολεμικής, ας πούμε, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, η συμβίωση στην Ευρώπη επιτυγχάνεται με πολύ συγκεκριμένες συνεργασίες. 
Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αποβλήτων, την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, την ύδρευση, την ανταλλαγή διοικητικών υπαλλήλων και τεχνογνωσίας. Πράγματι, πιστεύω ότι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας παίζει τον αποφασιστικό ρόλο για την πρόοδο στην Ευρώπη αλλά και για να επέλθει επιτέλους ομαλότητα στις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών.»
Για τους ελληνικούς δήμους η συνεργασία έχει άμεση σημασία, δηλώνει από την πλευρά του ο υπεύθυνος του ΚΕΔΕ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση και δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος. 
Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε μια δραματική συρρίκνωση των οικονομικών τους πόρων. Ο κ. Μαμσάκος αναφέρει: 
«Επιβάλλεται να συνεργαστούμε στη λογική των συνεργιών και με ευρωπαϊκές αυτοδιοικήσεις γιατί πρώτα πρώτα έχουμε την πρόκληση της 5ης Προγραμματικής Σύμβασης του ΕΣΠΑ. Και αυτό σημαίνει ότι από κοινού μπορούμε να καταθέσουμε προτάσεις, και ήδη το κάνουμε πράξη, για να έρθουν χρήματα ώστε να βοηθήσουμε τις τοπικές μας κοινωνίες. 
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πετυχημένες πρακτικές και στους δήμους της Ελλάδας και της Γερμανίας. Αυτή η τεχνογνωσία θα πρέπει να μεταφερθεί στις τοπικές μας κοινωνίες.»
                                                 Έκκληση στους ελληνικούς δήμους
Για τη γερμανική πλευρά πάντως τα απτά αποτελέσματα της ελληνογερμανικής συνεργασίας δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο. 
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Δήμων και Κοινοτήτων, Ρότζερ Κέλε, ένας από τους πρωτεργάτες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, λέει σχετικά: 
«Έχω γνώση για πάρα πολλά σχέδια που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας από κοίνου και για τα οποία έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, κυρίως, από τις Βρυξέλλες. 
Το ζητούμενο τώρα είναι να πραγματοποιηθούν. 
Και δεν εναπόκειται στη γερμανική πλευρά να πιέσει αλλά αυτό θα πρέπει είναι η επιθυμία και η θέληση των ελλήνων εταίρων. 
Αυτοί θα πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία να τα υλοποιήσουν.»
 22/02/2016 16:10 GMT +01:00
                                                                 Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου