Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Ρένα Δούρου:Σε νέα ρότα η Αττική από το 2015

Οι προτεραιότητες για το 2016 - Η χρονιά που πέρασε & οι προτεραιότητες για το 2016
Σειρά παρεμβάσεων για έργα υποδομής, κοινωνικής προστασίας, στήριξης της επιχειρηματικότητας
«Το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά της θητείας της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. 
Μια χρονιά «γεμάτη», κατά την οποία η σημερινή Διοίκηση κλήθηκε να αναλάβει άμεσα σειρά πρωτοβουλιών, θέτοντας τις βάσεις για την προώθηση του διπλού στόχου, που είχε θέσει προεκλογικά: 
Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και των οξυμένων κοινωνικών αναγκών, μέσα από την προώθηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης και την ανάγκη αλλαγής του προτύπου άσκησης διοίκησης. 
Δύο στόχοι που θα συνεχίσουν να οδηγούν τις ενέργειές μας και κατά τα επόμενα χρόνια της θητείας μας.
Οι δεκαπέντε μήνες που πέρασαν από την ανάληψη των καθηκόντων, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2014, ήσαν μήνες γόνιμων προκλήσεων σε όλα τα επίπεδα - προκλήσεων, στις οποίες ανταποκριθήκαμε με όρους εφαρμογής των κανόνων της χρηστής διοίκησης και διαφάνειας, με στόχο την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών και την ανταπόκριση στις πιεστικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών των 66 Δήμων της Περιφέρειας.
Μιας Περιφέρειας, η οποία, για πρώτη φορά, δίνει το «παρών» σε όλα τα μέτωπα:
Θεσμικό, διοικητικό, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, μη διστάζοντας να θίξει κακώς κείμενα δεκαετιών, χρόνιες παθογένειες που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάγκη να καταστεί η Αττική, σύγχρονη Περιφέρεια, «ατμομηχανή» ανάπτυξης, συμβάλλοντας έτσι στην επανεκκίνηση της Εθνικής οικονομίας.
Χωρίς τυμπανοκρουσίες, με αίσθηση ευθύνης και σοβαρή δουλειά, βάλαμε τις βάσεις για σοβαρές αλλαγές σε θέματα καθοριστικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής.
Ενδεικτικά:
Αλλαγή φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων με πολλαπλές παρεμβάσεις σε επίπεδο Περιφέρειας και ΕΔΣΝΑ, με διασφάλιση του αποκεντρωμένου και δημόσιου χαρακτήρα και με έμφαση στην πρόληψη, τη μείωση, την ανακύκλωση, την επανάχρηση, για την προώθηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας.
Σοβαρά έργα υποδομής (αντιπλημμυρικά, αποχετευτικά, υδροδότησης, κ.α.).
Έγκαιρη και ασφαλής μεταφορά 18.250 μαθητών στα σχολεία τους.
Στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων (π.χ. με οικονομική ενίσχυση με ποσό έως 1.000.000 ευρώ σε είδη Λαϊκών Αγορών, των δικαιούχων επιδόματος απροστάτευτων τέκνων, διανομή δεκατιανών γευμάτων στο σχολείο του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα).
Αποτελεσματικές συνέργειες με δημόσιους φορείς (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για φύλαξη ΧΥΤΑ Φυλής, υπουργείο Πολιτισμού για επιστροφή της κεφαλής του Ερμή, λειτουργία καταδυτικού πάρκου, κ.α., εκπαιδευτικά ιδρύματα, ΕΡΤ για οργάνωση των εκδηλώσεων απελευθέρωσης της Αθήνας).
Αποτελεσματική αντιμετώπιση ακραίων καιρικών συνθηκών (βροχοπτώσεων, χιονοπτώσεων).
Συνδρομή στη φιλοξενία των προσφύγων στον Ελαιώνα.
Εισαγωγή, για πρώτη φορά, του διπλογραφικού συστήματος στην Περιφέρεια.
Έγκαιρη, έγκυρη και οικονομικότερη διοργάνωση δύο εκλογικών διαδικασιών και του δημοψηφίσματος.
Απόρριψη της ψευδεπίγραφης αξιολόγησης της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που άνοιγε το δρόμο σε απολύσεις εργαζομένων της Περιφέρειας.
Νέα στρατηγική για την τουριστική προβολή της Αττικής στο εξωτερικό.
Επιτυχής ολοκλήρωση και απορρόφηση του συνόλου των Κοινοτικών κονδυλίων της περιόδου 2007 - 2013 (ΕΣΠΑ).
Ενεργοποίηση του 25% των εγκεκριμένων πόρων του ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020 και έκδοση 9 νέων προσκλήσεων στους τομείς: 
Αντιπλημμυρικής προστασίας, συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων, νέων σχολείων, στήριξης των ευπαθών ομάδων για πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενίσχυσης της αντιπυρικής προστασίας, κ.α.
Έναρξη της διαδικασίας χρηματοδότησης δράσεων καινοτομίας στους τομείς της έξυπνης εξειδίκευσης της Περιφέρειας Αττικής.
Παρεμβάσεις οι οποίες σκιαγραφούν και τις προτεραιότητες της χρονιάς που ξεκίνησε. Προτεραιότητες που αφορούν:
Στην ολοκλήρωση και την έναρξη υλοποίησης της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας διαχείρισης.
Στη συνέχιση υλοποίησης των απαραίτητων παρεμβάσεων υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση των πιο ευάλωτων δήμων και συνολικά της Αττικής.
Στην προώθηση του νέου μοντέλου ανάπτυξης, με ίδιους και Ευρωπαϊκούς πόρους, με έμφαση στη δημιουργία απασχόλησης, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, του τουρισμού.
Στην υλοποίηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Στην περαιτέρω ενεργοποίηση του ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020 στους τομείς της επιχειρηματικότητας, της καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, των μεταφορών και της οδικής ασφάλειας.
Στην προώθηση εκείνων των παρεμβάσεων που διασφαλίζουν την εφαρμογή των αρχών της χρηστής διοίκησης στην Περιφέρεια Αττικής.
Στην προώθηση προτάσεων για ριζική μεταρρύθμιση του Καλλικρατικού πλαισίου, προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στον Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης να παίξει έναν αναβαθμισμένο ρόλο ως πραγματική εναλλακτική δομή εξουσίας, στο πλευρό του πολίτη και της κοινωνίας και συμβάλλοντας έτσι στην απαραίτητη μεταρρύθμιση του δημοσίου χώρου.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για κρίσιμες προτεραιότητες, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί ενώ κάποιες από αυτές θα επεκταθούν και κατά τα επόμενα χρόνια.
Η υλοποίησή τους δεν είναι, δεν μπορεί να είναι, μεμονωμένο έργο μίας παράταξης ή μίας Περιφέρειας, αλλά το αποτέλεσμα της συλλογικής, συντονισμένης δράσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων και κυρίως των πολιτών. Εκείνων τους οποίους εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, εκείνων που είναι πάντα οι τελικοί κριτές όλων.
Το 2016 μπορεί έτσι να αναδειχθεί σε μια κρίσιμη όσο και κομβική χρονιά. 
Η χρονιά που μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα πορεία για την Αυτοδιοίκηση, με τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της Χώρας να λειτουργεί καταλυτικά στην κατεύθυνση αυτή.
Οι προκλήσεις μπροστά μας δεν είναι εύκολες – είναι όμως επιβεβλημένες. Και, παραφράζοντας τη γνωστή ρήση, θα μοιάζουν αδύνατες μέχρι να τις κάνουμε πραγματικότητα."
                                epoli.gr/rota-attiki-2015-proteraiotites-a-83080.html
 Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ 
& ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου