Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Χρ. Μαμσάκος: «Ο Δήμος γκρεμίζει το Τείχος της Κρίσης»

Από τον Χριστόδουλο Μαμσάκο, Δήμαρχο Δράμας & νέου εκπρόσωπου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση από πλευράς ΚΕΔΕ
Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα και η Γερμανία συνδέονται με μια μακρά παράδοση στενών και φιλικών σχέσεων. Δεκάδες χρόνια τώρα σφυρηλατήθηκε μια ιδιαίτερα στενή φιλική σχέση μεταξύ των δύο λαών μας, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα κάποιες φορές από μερίδα «άδικων» Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των δύο χωρών.
Όλα αυτά τα χρόνια, η φιλία μας δοκιμάστηκε και εμπεδώθηκε σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μέσα από συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα:
Στην πολιτική, στην οικονομία, στον πολιτισμό. Σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μετανάστες δόθηκε η ευκαιρία να εργαστούν στη Γερμανία, να συμβάλλουν και να συμμετάσχουν στο «οικονομικό της θαύμα».
Παράλληλα, χιλιάδες Έλληνες σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν ή να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στη Γερμανία, και σήμερα επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων στην Ελλάδα να διατηρούν ακόμη τις παλιές φιλίες και συνεργασίες με συναδέλφους τους στη Γερμανία.
Οι ανταλλαγές σε ανθρώπινο επίπεδο, είναι επίσης σημαντικές, εφόσον κάθε χρόνο χιλιάδες Γερμανοί επισκέπτονται της Ελλάδα, γοητευμένοι από τα ιστορικά μνημεία και τις απαράμιλλες παραλίες της χώρας, ενώ πολύ σημαντικές είναι και οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ιδιαίτερης όμως βαρύτητας είναι το γεγονός ότι οι δύο χώρες συμμετέχουν εδώ και αρκετά χρόνια, μαζί με άλλους εταίρους, στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού μέλλοντος. Ενός μέλλοντος, όπου η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αποτελεί προϋπόθεση, αρχή και αξία «sine qua non».
Ενός μέλλοντος όπου οι δύο πλευρές, Ελλάδα και Ευρώπη, έχουν η μία την ανάγκη της άλλης.
Γιατί είναι γνωστό ότι στην Ευρώπη η Ελλάδα ξαναβρίσκει τις παλιές της αρχές και πεποιθήσεις, ενώ η Ευρώπη συναντά στο πρόσωπο της Ελλάδας την κοιτίδα του σημερινού της πολιτισμού.
                                                           Ευρώπη μια δυνατή ιδέα
Δυστυχώς, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δοκίμασε τις παραδοσιακές και στενές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών μας. Στην πορεία προς τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών και της οικονομίας, πολύς κόσμος βρέθηκε αντιμέτωπος με ιδιαίτερα σκληρές καταστάσεις. Και εδώ τίθεται πάλι το ζήτημα της αλληλεγγύης. Η δύναμη της Ευρώπης είναι το ξεπέρασμα των κρίσεών της.
                 Γιατί η Ευρώπη είναι πάνω από αριθμούς και νούμερα. Είναι ΙΔΕΑ.
Αυτή η ΙΔΕΑ πραγματοποιείται με τον καλύτερο τρόπο στο πλαίσιο της «Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης“ και την Ελληνογερμανική Συνέλευση. Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και ιδιαίτερα των Δήμων δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Σήμερα κιόλας χρειάζονται άμεσες συνέργειες σε όλα τα επίπεδα. Η προστιθέμενη αξία της γερμανικής εμπειρίας και τεχνογνωσίας θα λειτουργήσει επ` ωφελεία και των δύο πλευρών. Επ` ωφελεία της Ευρώπης.
                                    Πίσω στις ρίζες για να γκρεμίσουμε το τείχος
Η απόφαση της ΚΕΔΕ να συνεχιστεί η άριστη συνεργασία με την Ελληνο-γερμανική Συνέλευση, αποτελεί μια σοβαρή δέσμευση, που καταδεικνύει την βούληση των ελληνικών Δήμων να προωθήσουν την εταιρική συνεργασία με την Γερμανία σε όλους τους τομείς. Γιατί, η συνεργασία αυτή, πέρα από τα δημοσιοοικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εταίροι, θα οδηγήσει τους πολίτες των χωρών μας στις ευρωπαϊκές τους ρίζες. Στην Ευρωπαϊκή Ιδέα, που τα τελευταία χρόνια ξαχάσαμε.
Μαζί θα συμπορευτούμε για τη διοργάνωση της DGV V στο Βερολίνο και με σύνθημα
                                                           «Ο Δήμος γκρεμίζει το Τείχος της Κρίσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου