Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Κανένας χριστιανός βουλευτής δεν εξελέγη στη Ροδόπη!!!

           Εύγε σε όλα τα «Ελληνικά» κόμματα...
Πανηγυρικοί είναι οι τίτλοι που κοσμούν από τα ξημερώματα της Δευτέρας τα πρωτοσελιδα  ιστοσελίδων, εφημερίδων και ειδησεογραφικων πρακτορείων της γειτονικής Τουρκίας:
«Η μειονότητα έγραψε ιστορία», «η μουσουλμανική τουρκική μειονότητα εξέλεξε 4 βουλευτές» και «στο ελληνικό κοινοβούλιο αυξήθηκε ο αριθμός των Τούρκων σε 4»...
Και πως να μην είναι αφού ...
το θρίλερ για γερά νεύρα που εξελίχθηκε στη Ροδόπη, είχε νικητές τον Αλέξη Τσίπρα και τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως Τούρκους υποψήφιους Βουλευτές των άλλων πολιτικών κομμάτων & μεγάλο ηττημένο τον πρώην υπουργό της Ν.Δ Ευριπίδη Στυλιανίδη αν &  η ΝΔ όχι μόνο ήταν το δεύτερο σε ψήφους κόμμα στο Νομό, αλλά σημείωσε και αύξηση των ψήφων, σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου
Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη είχε ως επακόλουθο, για 1η φορά από την Μεταπολίτευση(1974),
η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης να εκπροσωπηθεί στο εθνικό κοινοβούλιο με 4 μειονοτικούς βουλευτές ταυτόχρονα, καθώς μετά τη διαμόρφωση των τελικών αποτελεσμάτων εκλέγονται στη Ροδόπη, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο μικροβιολόγος Μουσταφά Μουσταφά και ο οδοντογιατρός Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και από το ΠΟΤΑΜΙ ο δικηγόρος Ιλχάν Αχμέτ.
Στην Ξάνθη επανεκλέγεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο φαρμακοποιός Χουσείν Ζεϊμπέκ.
Η ΝΔ σε ολόκληρη τη Θράκη, εκπροσωπείται τώρα μόνον από ένα μόνο βουλευτή, τον Τάσο Δημοσχάκη
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στον νομό Ροδόπης ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 23.877 ψήφουςΑπό το ΠΟΤΑΜΙ ο 1ος στην λίστα υποψήφιος βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ πήρε 10.219 ψήφους και πέτυχε να μπει στην βουλή.
Ο πρώην υπ. & βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης πήρε 13.693 ψήφους και δεν μπόρεσε να εκλεγεί.
Στον νομό Ξάνθης ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ποσοστό 49,61% και εξέλεξε και τους τρεις βουλευτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών εξελέγησαν εκεί οι Χουσείν Ζεϊμπέκ, Στάθης Γιαννακίδης και Γρηγόρης Στογιαννίδης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 28.494 ψήφους.
                                                  Η ιστορία επαναλαμβάνεται
Η ιστορία επαναλαμβάνεται και μάλιστα με τα ίδια κόμματα να πρωταγωνιστούν και σχεδόν τα ίδια πρόσωπα στο επίκεντρο ενός εκλογικού νόμου στρεβλού, αλλά…Νόμου.
Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 ξύπνησαν μνήμες στη Ροδόπη, μνήμες από το μακρινό 1996, όταν για πρώτη φορά στην ιστορία του νομού μας εκλέγονταν μουσουλμάνος βουλευτής με κόμμα της Αριστεράς, αποσπώντας την έδρα από το δεύτερο κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία.
Βουλευτής με τον Συνασπισμό τότε εκλέγεται ο Μουσταφά Μουσταφά με 8.778 ψήφους, αφήνοντας εκτός Βουλής τον Ευριπίδη Στυλιανίδη με 14.612 ψήφους.
«Είναι ο πρώτος βουλευτής σε σταυρούς που δεν θα μπει στη Βουλή» έγραφε σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του ο «Χ» την επομένη των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου 1996.
«Η Νέα Δημοκρατία έπεσε στο λάκκο που άνοιξε μόνη της», δήλωσε τότε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Γκαλήπ Γκαλήπ, μία φράση που επανέλαβαν πολλοί χθες, όταν ενημερώθηκαν ότι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης χάνει την έδρα του στη Ροδόπη και αυτή καταλαμβάνεται από τον δεύτερο στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό μας Αϊχάν Καρά Γιουσούφ.
Μόλις 1.200 ψήφοι χώριζαν τον Ευριπίδη Στυλιανίδη από την διατήρηση της έδρας του.
Συγκεκριμένα αν το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Ροδόπης λάμβανε 1.200 περισσότερες ψήφους, η αφαίρεση της έδρας δε θα γινόταν από το νομό μας, αλλά από τη Λέσβο.
Μπορεί η ΝΔ στη Ροδόπη να ανέβασε το ποσοστό της κατά 3,5 μονάδες, όμως το αποτέλεσμα πανελλαδικά κατέδειξε ότι έπρεπε να αφαιρεθούν 3 έδρες από τη ΝΔ και βάσει του εκλογικού νόμου, αυτό έπρεπε να γίνει σε τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες.
Οπότε η αφαίρεση των εδρών έγινε σε Κέρκυρα, Ξάνθη και Ροδόπη.
Τριεδρικές είναι οι περιφέρειες Αρκαδίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Αρτας, Δράμας, Κιλκίς, Ξάνθης, Ροδόπης, Χαλκιδικής, Κέρκυρας και Λέσβου.
              Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ Η ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΣΗ
Ενα γλυκόπικρο συναίσθημα άφησαν αυτές οι εκλογές στον Ευριπίδη Στυλιανίδη, όπως ο ίδιος είπε με αποκλειστική δήλωσή του στον «Χ»:
 «Από τη μία οι συμπολίτες μου με τίμησαν με την ψήφο τους και με ανέδειξαν και πάλι στη θέση που πρέπει, από την άλλη όμως τα «παιχνίδια» του εκλογικού νόμου τα οποία βίωσα το 1996 και τα οποία έχω ξορκίσει τα προηγούμενα χρόνια ξαναβρέθηκαν μπροστά μας για να μας στερήσουν την έδρα, καταστρέφοντας και αυτότο οποίο πάντα προάσπιζα στο δημόσιο λόγο μου, τη δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπησητων σύνοικων στοιχείων του νομού Ροδόπης.
Οφείλω να πω ότι είναι άδικο μια διαπολιτισμική κοινωνία να μην έχει μια ισόρροπη εκπροσώπηση. Αυτό δημιουργεί ένα ζήτημα, το οποίο θα το δούμε πως θα αντιμετωπιστεί στο μέλλον».
                                                             ΠΗΓΗ:www.xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου