Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Η εορταστική ευχαριστήρια επέτειος για το «ξύπνημα» της συνείδησης στην κρίση...

Τρία χρόνια συμπλήρωσε το «Ολοι Μαζί Μπορούμε»...
Εάν γινόταν μία έρευνα και ρωτούσαμε τον κόσμο, τον περαστικό στους δρόμους, τα παιδιά στο σχόλασμα, αυτούς που περιμένουν στη στάση για το λεωφορείο «ποια φράση σας αρέσει ν’ ακούτε»; η απάντηση σίγουρα είναι: «Ολοι μαζί μπορούμε» και να, που σκάει κι ένα χαμόγελο! 
Καλά τα γκάλοπ, αλλά δεν χρειάζονται όταν υπάρχουν τα αποτελέσματα, περίτρανη απόδειξη ότι, χάρις στο ΣΚΑΪ που ξεκίνησε το «Ολοι Μαζί Μπορούμε» στις 11 Νοεμβρίου 2011, όταν η οικονομική κρίση είχε αρχίσει να επηρεάζει τη ζωή όλων και ειδικότερα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, χρονιά που ξύπνησαν οι συνειδήσεις. 
Αυτό ακριβώς ήταν, όπως είπε ο γενικός διευθυντής του ΣΚΑΪ κ. Γιάννης Σπανολιός στην ομιλία του, στο εορταστικό ευχαριστήριο γεύμα στον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος στο Μικρολίμανο, «ο σκοπός και η πρόθεσή μας: να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να βοηθήσουμε να μη διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός. Βάλαμε λοιπόν προτεραιότητες στις ανάγκες μας και ξεκινήσαμε. Πρώτη προτεραιότητα το καθημερινό φαγητό».

Η αρχή έγινε με τη συγκέντρωση τροφίμων. Η ανταπόκριση ήταν και είναι συγκλονιστική. 
3.400.000 κιλά συγκεντρώθηκαν ώς σήμερα. Συνοδοιπόροι και συνεργάτες στην αποστολή αυτή είναι, εξ αρχής, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι Μητροπόλεις όλης της Ελλάδας. 
Προσωπικά αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, επειδή μ’ αυτήν ενισχύεται το τεράστιο κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και όλες οι αλυσίδες Super Market όλης της Ελλάδας, με το καλάθι του «Ολοι Μαζί Μπορούμε» της αλληλεγγύης που αντικατέστησε το διαφημιστικό εκείνο «καλάθι της νοικοκυράς»!
Οι Α-Β Βασιλόπουλος, Βερόπουλος, Βιδάλης, Γαλαξίας, Γέγος, Θανόπουλος, Κανάκης, Κρητικός, Lidl, Μαρινόπουλος, Μασούτης, Market In, My Market, Προμηθευτική, Σκλαβενίτης, Σπανός ανταποκρίθηκαν στο πρώτο μας κάλεσμα με προθυμία, όπως τόνισε ο κ. Σπανολιός. «Σήμερα ευχαριστούμε όλους εσάς που συμβάλλετε στη δράση αυτή» και πρόσθεσε: «Πάνω από όλους όμως ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που, από το υστέρημά του, προσφέρει τρόφιμα και υποστηρίζει τα συσσίτια των εκκλησιών της Ελλάδας». Και ευχαρίστησε τους συντονιστές της όλης προσπάθειας κ. Κωστή Δήμτσα, διευθυντή του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» και τον Πατέρα Χρυσόστομο Συμεωνίδη από την τότε θέση του διευθυντή Οικονομικού του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου.
Εδωσε δε το παρακάτω παράδειγμα: Την Κυριακή του Μαραθωνίου - είπε - συγκροτήθηκε ομάδα από 35 εργαζόμενους και φίλους του ΣΚΑΪ που έτρεξαν για το «Ολοι Μαζί Μπορούμε» με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε εταιρείες ώστε να προσφέρουν τρόφιμα για τα συσσίτια. Αποτέλεσμα
: συγκεντρώσαμε συνολικά 8 τόνους τρόφιμα! 

Αυτά τα γνωρίζουμε, τα είδαμε και στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τα γράφει τώρα κι ο Τήλεφος της «Καθημερινής» που έχει δει, στα σούπερ μάρκετ, τον κόσμο να ετοιμάζει πρώτα τη σακούλα του «Ολοι Μαζί Μπορούμε», με τρόφιμα που αντέχουν, με γλυκίσματα για τα παιδιά, με ελληνικό κρασί «για να πάνε κάτω τα φαρμάκια» και μετά να κάνει τα δικά του ψώνια. 
Οταν ξέρεις τις ανάγκες του άλλου, του συνανθρώπου σου, και με τα μέσα που διαθέτεις ή και με το υστέρημά σου ανταποκρίνεσαι, αυτό σημαίνει πως η συνείδηση, κι όχι το πορτοφόλι, γεμάτο ή μισοάδειο, κανονίζουν τη ζωή μας. Και τότε, ο κοινωνικός ιστός αντέχει, οι θυσίες του λαού έχουν αντίκρισμα σε προσωπική βάση του καθενός, και ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις της πολιτείας.
«Και για τα SOS Χωριά»

Εδωσε και μια σπουδαία είδηση η γιορτή των ευχαριστιών: το «Ολοι Μαζί Μπορούμε» θα επιδιώξει να καλύπτει τις ανάγκες σε τρόφιμα των Χωριών SOS σε μηνιαία βάση. 
Το ’πε στην ομιλία του ο κ. Σπανολιός και χειροκροτήθηκε «που γι’ αυτό τον σκοπό θα δημιουργήσουμε χωριστή δράση, το «Ολοι Μαζί Μπορούμε και για τα SOS”». Αυτά, για τη συγκέντρωση τροφίμων.
Από το 2012, η κρίση «χτύπησε» και την υγεία, οι ανασφάλιστοι δεν είχαν φάρμακα και υγειονομικές υπηρεσίες. 
Ηρθε η σειρά του «Ολοι Μαζί Μπορούμε και στην Υγεία» με τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Πατούλη και τους εθελοντές του, και το Φαρμακείο Κοινωνικής Αποστολής με τον κ. Κωστή Δήμτσα
Αποτέλεσμα: «ώς σήμερα έχουμε συγκεντρώσει περίπου 1.300.000 φαρμακευτικά σκευάσματα από ανθρώπους κάθε ηλικίας και οικονομικής τάξης». Στον τομέα της Υγείας σημαντικό ρόλο έπαιξε και το Νοσοκομείο Σωτηρία, ειδικότερα το ογκολογικό τμήμα. Με προσωπική πρωτοβουλία του καθηγητή κ. Κώστα Συρίγου και την εθελοντική υποστήριξη του νοσηλευτικού προσωπικού, περιθάλπονται ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.
Στον τομέα της Παιδείας, το «Ολοι Μαζί Μπορούμε» έδωσε 400 υποτροφίες για φροντιστήριο σε παιδιά οικογενειών με έλλειψη πόρων. Η περιβαλλοντική συνείδηση είναι στο DNA του ΣΚΑΪ. Στο «Ολοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον» με τις δεντροφυτεύσεις, τους καθαρισμούς δασών, τις ομάδες δασοπροστασίας ενισχύονται οι δράσεις για το περιβάλλον. 
Οσο για την αγάπη του Πράσινου, 25 χρόνια τώρα έχουμε φυτέψει σ’ όλη την Ελλάδα πάνω από 2,5 εκατομμύρια δέντρα.
«Οσο μας χρειάζεται η κοινωνία θα είμαστε εδώ». Με τη δήλωσή του αυτή ολοκλήρωσε την ευχαριστήρια ομιλία του ο γενικός διευθυντής του ΣΚΑΪ κ. Σπανολιός κι ευχήθηκε «σύντομα να τελειώσει η κρίση και να δούμε τα πράγματα να βελτιώνονται στην Ελλάδα».
Το επετειακό αφιέρωμα στη συμπλήρωση τριών χρόνων του «Ολοι Μαζί Μπορούμε» τελειώνει με το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου: 

«Μπορεί ο καθένας από εμάς να βοηθήσει ν’ αλλάξει η ζωή μας, και δεύτερον, ότι “Ολοι Μαζί Μπορούμε, όταν αγωνιζόμαστε με ειλικρίνεια, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Οι άνθρωποι που είναι εδώ σήμερα κουράστηκαν και βοήθησαν, το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Οι ευχές μας είναι να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας, αυτή η προσπάθεια διότι οι ανάγκες συνεχίζουν να είναι μεγάλες». 
Και η προσπάθεια του «Ολοι Μαζί Μπορούμε» συνεχίζεται...
Παρουσίες
Aρχιεπίσκοπος Aθηνών και Πάσης Eλλάδος κ. Iερώνυμος, υπουργός Δημόσιας Tάξης κ. Bασίλης Kικίλιας, η βουλευτής κ. Zέτα Mακρή, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Bασίλης Παπαγεωργίου, ο πρέσβης Bοσνίας - Eρζεγοβίνης κ. Dragan Boazanic, οι δήμαρχοι Γλυφάδας, Πεντέλης, Περιστερίου, Nίκαιας - Aγ. I. Pέντη, Kρωπίας κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου