Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων:Συνταγματικό & νόμιμο έκρινε η Ολομέλεια του ΣτΕ το νόμο 4178/2013!

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγητής ο Σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης), σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών αποφάνθηκε ότι ο συγκεκριμένος νόμος, που προβλέπει την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση αυθαιρέτων από την κατεδάφιση, κ.λπ. δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη για την αυθαίρετη δόμηση ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για να συνεχιστούν όλες οι διαδικασίες τακτοποίησης που είναι σε εξέλιξη.
Οι δικαστές διατύπωσαν μια μόνο αντίρρηση κρίνοντας αντισυνταγματική τη διάταξη που προβλέπει ότι μπορούν να τακτοποιηθούν τα ακίνητα που έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με τελεσίδική δικαστική απόφαση.

Με την απόφαση αυτή, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο «γυρίζει σελίδα» σε ένα από τα πιο εμβληματικά ζητήματα της νομολογίας του, αποδεχόμενο τη νέα «κόκκινη γραμμή» του Ιουλίου του 2011 για πρώτη φορά μετά τον νόμο Τρίτση του 1983. Ως συνέπεια, η νομική ισχύς των πράξεων «τακτοποίησης» παραμένει σταθερή και τα έσοδα (πλέον του 1,2 δισ. ευρώ στο Πράσινο Ταμείο) ασφαλή. Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να θεωρείται πιθανή και η παράταση της ισχύος του ν. 4178/13, που λήγει τον Φεβρουάριο του 2015. 
Πάντως, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τη δημοσιοποίηση της απόφασης η επιχειρηματολογία με βάση την οποία διαφοροποιήθηκε ο ν. 4178/13 από τον ν. 4014/11 για τα αυθαίρετα, η οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός μόλις πέρυσι χωρίς να παρουσιάζει ουσιαστικές διαφορές. 
Πρόκειται βεβαίως για μια σαφή νίκη του υπουργείου Περιβάλλοντος, που υποστήριξε ότι με το νέο πλαίσιο διασφαλίζεται επαρκώς η «κόκκινη γραμμή» ενάντια στην αυθαίρετη δόμηση, ενώ ισορροπεί η περιβαλλοντική και πολεοδομική επιβάρυνση που έχει προκληθεί. 
Συνολικά περίπου 700.000αυθαίρετα έχουν δηλωθεί μέσω των ν. 4014/11 και 4178/13.

ΠΗΓΗ:www.news.gr & www.kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου