Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Σε «αναμμένα κάρβουνα», για τα 1.000 στρέμματα του Δάσους Συγγρού

                                    Αυτό το «φιλέτο» ποιος θα το πάρει;
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού, κάτοικοι του Αμαρουσίου αλλά και επιστήμονες και προσωπικό του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, φοβούμενοι ένταξή τους στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα», μαζί με το Κονιάρειο Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών Κορινθίας. 
Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), κληροδότημα Ιφιγένειας Συγγρού, βρίσκεται επί της λεωφόρου Κηφισίας 182 στα σύνορα Αμαρουσίου - Κηφισιάς, σε έκταση 1.000 στρεμμάτων.
Το ΙΓΕ διαχειρίζεται το κληροδότημα Συγγρού και το δάσος και προσφέρει σεμινάρια γεωργικής εκπαίδευσης: κηπουρικής, δενδροκομίας, αμπελουργίας κ.λπ., με 1.462 μαθητές, ενώ πραγματοποιούνται και σεμινάρια για 50 ανέργους, διάρκειας 500 ωρών.
                                                                                  Η διαθήκη
Στο κληροδότημα περιλαμβάνονται 3 σχολικά κτήρια εντός του κτήματος, νοικιασμένα στο υπουργείο Παιδείας, ο 3ος όροφος κτηρίου επί της Συγγρού 745 τ.μ. νοικιασμένος στη ΔΕΗ κι άλλο κτήριο επί της Πειραιώς.
Στο κτήμα υπάρχει και ο μοναδικός ελληνικός ορθόδοξος γοτθικού ρυθμού ναός, που σχεδίασε το 1880 ο Ερνεστ Τσίλερ, μαθητής του Θεόφιλου Χάνσεν.
Παρουσιάζει ομοιότητες με τον καθολικό ιερό ναό του ΑγίουΛουκά στο Νέο Ηράκλειο (σχέδια Χάνσεν) αλλά και με το παρεκκλήσι τουνεκροταφείου των Ευαγγελιστών στη Βιέννη. Στη διαθήκη της Ιφιγένειας Συγγρούαναγράφονται τα εξής: «Επ' ουδενί λόγω ή προφάσει, επιτρέπω την πώλησιν του κτήματος τούτου, είτε οιονδήποτε μέρος αυτού, καθ' ότι επιθυμώ να χρησιμεύει διαρκώς εις την μόρφωσιν καλών γεωργών και κηπουρών...».
Πηγές αναφέρουν πως σε νομοσχέδιο προστέθηκε διάταξη για συγχώνευση των δύο Ινστιτούτων(Κονιάρειου-Γεωπονικών Επιστημών) με τον υπεροργανισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ΕΛΓΟ «Δήμητρα», που περιλαμβάνει και ερευνητικά ινστιτούτα του ΕΘΙΑΓΕ.
Το σενάριο που φοβίζει είναι ότι: «Με τον οργανισμό του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού "Δήμητρα" δύναται να καταργούνται ή να συγχωνεύονται οι μεταφερόμενες υπηρεσίες», ενώ με το άρθρο 3: «Η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα, επί του συνόλου της κινητής κι ακίνητης περιουσίας των φορέων, που καταργούνται ως αυτοτελείς, περιέρχονται αυτοδικαίως, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα στον ΕΛΓΟ "Δήμητρα"».

                                     Επιφυλάξεις
 Παρ' ότι διατυπώνονται επιφυλάξεις στο νομοσχέδιο για «δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες», εν τούτοις ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» «έχει στο εξής την αποκλειστική χρήση και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των καταργούμενων φορέων». 
Κάτω από το τραπέζι, είναι διάχυτος ο φόβος μήπως με τις διατάξεις ανοίγει ο δρόμος για εκμετάλλευση του συγκεκριμένου κτήματος από ιδιώτες, αφού και παλιότερα είχε γίνει στόχος ιδιωτικών συμφερόντων, αφού θεωρείται κτήμα-φιλέτο, σε ωραιότατη τοποθεσία της Αττικής.
Το ερώτημα που τίθεται από φορείς είναι γιατί, ενώ πρόκειται για κληροδότημα, με διαφορετικό νομικό καθεστώς από το Κονιάρειο (το ΙΓΕ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου), ελαφρά τη καρδία, μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με τα υπόλοιπα ερευνητικά ινστιτούτα του ΕΘΙΑΓΕ, αντί να διαφοροποιηθεί, όπως συμβαίνει με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, που κάνει πραγματικά εξαιρετική δουλειά, διέπεται από το ίδιο νομικό καθεστώς, αλλά προεδρεύει λόγω διαθήκης Μπενάκη, ο αδελφός του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Σαμαράς;
Κατόπιν τούτου, θεωρούν επιτακτική την ανάγκη να συνταχθεί άμεσα έκθεση του ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης για το κληροδότημα.

                          Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ a.stergiou@eleftherotypia.net




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου