Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Εξόρμηση του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών στο Σικιαρίδειο

Εξόρμηση στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα στο Μαρούσι πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, με τη συμμετοχή και εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης. Στη διάρκειά της διακινήθηκε στους γονείς των παιδιών ανακοίνωση της Τοπικής Γραμματείας του Βόρειου Τομέα σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα ειδικά σχολεία της χώρας τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και οι οικογένειές τους.
 Έγιναν συζητήσεις με τους γονείς που συνόδευαν τα παιδιά τους, από τις οποίες «κοινός παρονομαστής» αναδείχθηκε η αγανάκτηση των λαϊκών οικογενειών ενάντια στις περικοπές που επιβλήθηκαν από τη συγκυβέρνηση στα ειδικά σχολεία, με στόχο την πλήρη ιδιοτικοποίηση και αυτού του κοινωνικού αγαθού, αλλά και στην εκβιαστική τακτική της Διοίκησης του Ιδρύματος, που για πρώτη φορά διέκοψε εφέτος τη μεταφορά των μαθητών των δύο δημόσιων σχολείων ειδικής αγωγής που λειτουργούν στο χώρο του Σικιαρίδειου επικαλούμενη τις κυβερνητικές περικοπές.
Καταγγέλουμε το γεγονός της απαγόρευσης της ενημέρωσης από την αντιπροσωπεία μας των δασκάλων των δύο δημόσιων σχολείων, καθώς και ο διοικητικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονόμου (επικαλέστηκε εντολή του Δ.Σ. του Ιδρύματος: «κανείς του ΠΑΜΕ να μην περάσει»), αλλά και ο διευθυντής του ειδικού δημοτικού σχολείου, απαγόρευσαν την είσοδο.

Τέτοιο είναι το αντιΠΑΜΕ μένος τους που δεν δίστασαν να κλειδώσουν την πόρτα εισόδου, αφήνοντας στο πεζοδρόμιο, δίπλα σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας (οδός Πεντέλης), τους προσερχόμενους γονείς και τα παιδιά τους. Μόνο ύστερα από τις διαμαρτυρίες της αντιπροσωπείας πείστηκε το υπόψη πρόσωπο να επιτρέπει την είσοδό τους. Προς το τέλος της εξόρμησης εμφανίστηκε, ειδοποιημένο από το ίδιο άτομο, και περιπολικό της Αστυνομίας, το οποίο ήρθε είδε και απήλθε άπρακτο.
Από όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας εντοπίστηκαν οι επικίνδυνες συνέπειες της έλλειψης μεταφορικών μέσων για τα παιδιά, καθώς τα περισσότερα από αυτά προσέρχονταν στο Σικιαρίδειο είτε πεζοπορώντας με τους γονείς τους κατά μήκος της οδού Πεντέλης είτε πίσω από δίτροχα μηχανάκια (!), ενώ ελάχιστα είχαν την «πολυτέλεια» να προσέρχονται με ΙΧ οχήματα.
Από τις συζητήσεις με εργαζόμενους στο σχολείο του Ιδρύματος και με τους γονείς των δύο δημόσιων ειδικών σχολείων επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα δράσης, ώστε να ικανοποιηθούν άμεσα οι απαιτήσεις και οι λαϊκές ανάγκες.
Καταγγέλθηκε, επίσης, η αυθαίρετη, αντικοινωνική και ανάλγητη απόφαση της Διοίκησης του Ιδρύματος, να μη λειτουργήσει το δικό της ειδικό σχολείο καθηλώνοντας σε 24ωρη σχεδόν βάση 100 περίπου παιδιά, με νοητική κύρια στέρηση, στο κλειστό περιβάλλον του ενός ή δύο δωματίων του σπιτιού τους. Ήδη οι δάσκαλοι και λοιπό προσωπικό του σχολείου του Ιδρύματος απειλείται με άμεση απόλυση.
Και αυτή η εξέλιξη δίχνει που οδηγεί η μετακυλίση, από το καπιταλιστικό και «σπάταλο» κράτος, της ευθύνης του για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ειδική Αγωγή σε ΜΚΟ,ιδιώτες και “ευεργέτες”.
Ετσι η ελλιπής κρατική χρηματοδότηση και η εξάντληση των “δωρεών”,πετάει στόν καιάδα του ανταγωνισμού περίπου 200 παιδιά με νοητική στέρηση που μέχρι τώρα καλύπτονται κυρίως εκπαιδευτικά απο το Σικιαρίδιο Ιδρυμα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παιδιά με ειδικές ανάγκες απο φτωχά λαικά στρώματα θα μένουν κλειδωμένα στα σπίτια τους ,η βελτίωση της υγείας τους θα κάνει βήματα πρός τα πίσω ,οι γονείς τους δεν θα μπορούν να πάνε ούτε για δουλειά προκειμένου να τα προσέχουν.
Στίς εγκαταστάσεις του Σικιαριδίου υποστηρίζονται με υπηρεσίες μεταφοράς και σίτισης δυο Δημόσια Ειδικά Δημοτικά σχολεία και το Δημόσιο Ειδικό Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου δηλ.περίπου άλλα 100 παιδιά .
Απαιτούμε:
• Να ανοίξουν κανονικά όλα τα ειδικά σχολεία με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, πλήρως στελεχωμένα, χωρίς τροφεία, με λυμένο το θέμα της μεταφοράς των παιδιών με δημόσια ασφαλή μέσα και ειδικό προσωπικό.
• Ούτε 1 ευρώ περικοπή.
• Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια και Ειδική Αγωγή, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
- Πλήρωση από το Υπ. Παιδείας των 4 οργανικών θέσεων δασκάλων ειδικής αγωγής, απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων σχολείων που στεγάζονται στο χώρο του Ιδρύματος.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου