Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

"Περί Χρήσεων Γης" ... Μπρέγιαννης

Με αφορμή το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για την αλλαγή των χρήσεων γης και την προσφυγή της παράταξής του  «Μαρούσι. Επιστροφή στο μέλλον» στο ΣτΕ, μαζί με άλλους δημότες και φορείς, ο κ. Αλέξανδρος Μπρέγιαννης,  με κείμενό του, επισημαίνει τα εξής :

«Είναι πλέον φανερό, πως το εν λόγω ΠΔ ακολουθώντας την σχετική απόφαση 114/2009 του Δημοτικού Συμβουλίου επί διοίκησης Πατούλη, έρχεται να ολοκληρώσει την περιβαλλοντική και πολεοδομική υποβάθμιση της πόλης μας.
Με την ψήφιση του εν λόγω ΠΔ, συγκεκριμένες περιοχές της πόλης μας επιβαρύνονται περαιτέρω, καθώς αντί να προστατεύονται και να προασπίζονται οι χρήσεις Αμιγούς Κατοικίας, ενισχύονται πολεοδομικά οχλούσες χρήσεις, όπως αυτές της Γενικής Κατοικίας και του Πολεοδομικού Κέντρου.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα, αποτελούν τα Οικοδομικά Τετράγωνα (ΟΤ) που βρίσκονται επί της οδού Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, της οδού Φραγκοκλησιάς και της Αττικής Οδού (μεταξύ Κύμης και γραμμών ΗΣΑΠ), όπου προωθούνται πολεοδομικές ρυθμίσεις οι οποίες επιτείνουν τα υφιστάμενα προβλήματα (κυκλοφοριακό, στάθμευση, ρύπανση, κλπ).
Ταυτόχρονα αξίζει να σημειωθεί, πως δεν έχουν συμπεριληφθεί διατάξεις που αποτελούσαν δέσμευση του ίδιου του Δημάρχου, όπως το Ειδικό Τέλος Πρασίνου, η ποσόστωση (50% κατοικία) στις χρήσεις Πολεοδομικού Κέντρου (ΠΚ3) και Γενικής Κατοικίας (ΓΚ2) καθώς και η νομοθετική ρύθμιση που αφορούσε την προστασία των κτιρίων στο ιστορικό-παραδοσιακό κέντρο.
Το πιο σκανδαλώδες, είναι ότι με το ΠΔ επισφραγίζεται η πρόθεση της Διοίκησης να διευθετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, καθώς με το νέο πολεοδομικό καθεστώς, δημιουργούνται υπεραξίες εκατομμυρίων ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα «νομιμοποιούνται» πολεοδομικές αυθαιρεσίες, όπως το κτίριο πρώην Village Cinemas στην οδό Γρανικού, που ουσιαστικά γλιτώνει το προβλεπόμενο πρόστιμο των τεσσάρων (4) εκατομμυρίων ευρώ.

Δημιουργούν δε ερωτηματικά, τόσο η στάση της Διοίκησης που δεν έχει κάνει καμία αναφορά επί του θέματος αποφεύγοντας ταυτόχρονα να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και η ενέργεια της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ (Σηφουνάκης), η οποία παρέκαμψε την προβλεπόμενη διαδικασία (Σύνταξη Διατάγματος, αποστολή στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας, επιστροφή του από το ΣτΕ στο Υπουργείο για διορθώσεις και υποβολή στην Προεδρία της Δημοκρατίας για υπογραφή του και αποστολή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για δημοσίευση σε ΦΕΚ) και κινήθηκε αυθημερόν για την υπογραφή και δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, τρεις (3) ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές!!!
Όλα αυτά καταδεικνύουν πως, τόσο η Δημοτική Αρχή, όσο και η κεντρική διοίκηση συνεχίζουν να διαχειρίζονται τα θέματα αστικού περιβάλλοντος εις βάρος των δημοτών και της πόλης, διατηρώντας συνειδητά την άνευ σχεδίου και κανόνων πολεοδομική εξέλιξη του Αμαρουσίου.
Η δημοτική μας κίνηση, πέραν της προσφυγής που αποσκοπεί στην ακύρωση του ΠΔ, έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη να τεθεί επί τάπητος το μείζον θέμα της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Αυτό μπορεί να γίνει μόνον ύστερα από ένα τακτικό, προκαθορισμένο και οριοθετημένο χρονικά, καθολικό διάλογο σε κάθε πολεοδομική ενότητα της πόλης, με όλους τους πολίτες, με σκοπό: να διασφαλιστούν οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι πρασίνου, να μπει φρένο στην υπερτοπική δραστηριότητα και να δοθεί έμφαση στην προστασία και στην αναβάθμιση των γειτονιών μας».

Γραφείο Τύπου Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Δήμου Αμαρουσίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου