Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Zητά να παραστεί στο Δ.Σ. του ΣΠΑΠ, η Συντ. Επ κατά των φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό

Επιστολή προς το Δήμαρχο Αμαρουσίου και Πρόεδρο του ΣΠΑΠ κ. Γιώργο Πατούλη απέστειλε η «Συντονιστική Επιτροπή κατά των φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό», που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των συνδυασμών της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων του Δήμου Πεντέλης.
Η Συντονιστική Επιτροπή ενημερώνει για τις θέσεις της τον Πρόεδρο του ΣΠΑΠ και παραθέτει τα επιχειρήματά της αναφέροντας για ποιους λόγους είναι κάθετα αντίθετη και λέει όχι στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 3.500 στρεμμάτων στην Πεντέλη, ζητώντας να παραστεί στο Δ.Σ. του ΣΠΑΠ και να εκθέσει τις απόψεις της.
Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε
Με την παρούσα επιστολή μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι στην πόλη μας έχει συσταθεί από όλες της δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, καθώς και από ανεξάρτητους και μεμονωμένους δημοτικούς συμβούλους, επιτροπή αγώνα με στόχο να αποτρέψουμε τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου έκτασης 3.500 στρεμμάτων που σχεδιάζει να υλοποιήσει η μονή Πεντέλης στο Πεντελικό βουνό.
Γιατί διαφωνούμε:

Στο πεντελικό βουνό ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας 755/88, το οποίο εδώ και 23 χρόνια απέτρεψε τις προσπάθειες που έγιναν για οικοπεδοποίηση και τη δημιουργία δράσεων με στόχο το κέρδος, οι οποίες θα επιβάρυναν το περιβάλλον.
Η τοπική αυτοδιοίκηση πρωτοστάτησε να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Πεντελικού. Αν σήμερα αποδεχθεί την καταστρατήγησή το , τότε είναι σίγουρο ότι στο μέλλον θα ανοίξει ο δρόμος για περιβαλλοντική κακοποίησή του με σκοπό το όποιο κέρδος.
Το φωτοβολταϊκό πάρκο σχεδιάζεται να γίνει εντός της ζώνης προστασίας του Πεντελικού και μάλιστα σε περιοχή που κηρύχτηκε αναδασωτέα το 2010 μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2009. Η δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου στην συγκεκριμένη έκταση ουσιαστικά επιβραβεύει τους εμπρησμούς και τις πυρκαγιές που στόχο είχαν να καταστρέψουν το δασικό πλούτο του βουνού.
Μεγάλη η περιβαλλοντική επιβάρυνση
Το πάρκο που σχεδιάζεται να γίνει είναι το μεγαλύτερο στη χώρα. Η έκτασή του θα είναι 3,500 στρέμματα, έκταση ίση με τον αστικός ιστός της Νέας Πεντέλης!!
Η αλλαγή στη φυσιογνωμία της περιοχής είναι προφανής. Θα υπάρξει δίκτυο μεταφορές του ρεύματος με πυλώνες, χώροι για συσσώρευσή του, χώροι και κτήρια για τη λειτουργία της μονάδας. Η μονάδα παραγωγής θα ξεφυτρώσει εκεί που λίγα χρόνια πριν ήταν πυκνό δάσος. Χλωρίδα και πανίδα θα εξαφανιστούν, ενώ το χειρότερο είναι ότι η θερμοκρασία στην περιοχή θα ανέβει δύο με τρεις βαθμούς. Επίσης η οπτική ρύπανση θα είναι ανυπολόγιστη.
Αμφισβητούμε την ιδιοκτησία της μονής Πεντέλης στα βουνά και στις δασικές εκτάσεις
Μια ακόμα παράμετρος που πρέπει κάποτε να διευθετηθεί είναι η «ιδιοκτησία» της μονής Πεντέλης σε βουνά και δασικές εκτάσεις. Δεν προκύπτουν από πουθενά οι ιδιοκτησίες αυτές στις δασικές εκτάσεις του Πεντελικού βουνού. Το φωτοβολταϊκό πάρκο σχεδιάζεται να γίνει σε περιοχή όπου αμφισβητείται η ιδιοκτησία της μονής Πεντέλης.
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας να αποτρέψουμε το έργο
Εμείς με τη στάση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν αφήσαμε καμία αμφιβολία τις τους στόχους και τις προθέσεις μας. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Κανένας διάλογος για παραβίαση των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος και απόλυτη προστασία του περιβάλλοντός του πεντελικού, σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία και το Προεδρικό Διάταγμα. Δεν έχουμε δικαίωμα στους συμπολίτες μας και στις επόμενες γενιές να ανοίξουμε κερκόπορτα που θα αλλοιώσει το πεντελικό περιβάλλον. Δεν έχουμε δικαίωμα να στερήσουμε οριστικά από τους κατοίκους του λεκανοπεδίου της Αθήνας ένα μεγάλο πνεύμονα πρασίνου στο Πεντελικό.
Αν εμείς ανεχθούμε παραβίαση του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας, έστω μια φορά, έστω και για λίγο, τότε ανοίγουμε μελλοντικές ορέξεις συμφερόντων για εμπορευματοποίηση του Πεντελικού και χάνουμε το ηθικό μας πλεονέκτημα να υπερασπιζόμαστε την προστασία του βουνού.
Δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση και με κανέναν το οποιοδήποτε, μεγάλο ή μικρό σχέδιο που θα επιβαρύνει το περιβάλλον του πεντελικού. Δεν συζητάμε «αντισταθμιστικά», που στοχεύουν να εκμαυλίσουν και να εξαγοράσουν συνειδήσεις. Και δεν θα αφήσουμε κανένα να κερδοσκοπήσει και να βγάλει χρήματα σε βάρος του περιβάλλοντος του Πεντελικού βουνού.
Δηλώνουμε ότι με την κοινή μας δράση σε συνεργασία με τους φορείς του Δήμου μας και τους πολίτες, με κάθε νομικό και πολιτικό τρόπο θα βάλουμε φρένο στις ορέξεις όλων αυτών που προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν στο ταλαιπωρημένο Πεντελικό βουνό. Θεωρούμε ότι υπάρχουν έντιμοι δημόσιοι λειτουργοί που δεν θα παρανομήσουν.
Είμαστε σίγουροι ότι ο αγώνας αυτός θα δικαιωθεί, γιατί είναι δίκαιος και προστατεύει τα συμφέροντα του πεντελικού, του περιβάλλοντος και των πολιτών.
Θέλοντας να σας ενημερώσουμε για τις απόψεις μας, ώστε τόσο εσείς, όσο και το Δ.Σ. του ΣΠΑΠ να σταθείτε στο πλευρό μας και να συμβάλλετε στην αποτροπή αυτού του τεράστιου οικολογικού εγκλήματος στην περιοχή μας, ζητούμε να έχουμε τη δυνατότητα να παρευρεθούμε στο Δ.Σ. του ΣΠΑΠ ώστε να εκθέσουμε τις απόψεις μας.

Με εκτίμηση
Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής
Δελτίο Τύπου
της Συντονιστικής Επιτροπής κατά των φωτοβολταϊκών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου