Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ακύρωση της απόφασης του Δ.Σ, ζητά «Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ».

Να ακυρωθεί, ως απαράδεκτη και εντελώς αντίθετη προς τα συμφέροντα της πόλης, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να κάνει αποδεκτή την "εμπορική" αξιοποίηση του οικοπέδου Παναγόπουλου από την "Τen Brinke Ελλάς ΕΠΕ", που προτίθεται να αγοράσει τον χώρο του από την «ΕKTASIS DEVELOPMENT S.A.» και να σταματήσει εντελώς τις διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους αγοραστές του χώρου, ζητά με ανακοίνωση που υπογράφεται από την πρόεδρο Δήμητρα Κρεκούκια και τη ΓΓ Σωτηρία Σουλτάτη, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμαρουσίου «Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ».
Ο Σύλλογος ζητά να ακυρωθεί (ως επίσης αντίθετη προς τα συμφέροντα της πόλης), η απόφαση του 2009, για άρση της απαλλοτρίωσης( 64/2009) και να επανέλθει σε ισχύ η ομόφωνη (και με εισήγηση του ίδιου του σημερινού δημάρχου) απόφαση του 2008 για απαλλοτρίωση του χώρου.(233/2008)
Καθιστούν παράλληλα σαφές ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη αυτών των στόχων. "Έχει γίνει κοινή συνείδηση,τονίζουν, στις πνιγηρές αυτές μέρες που περνάμε, πως, χωρίς «ενότητα κι αγώνα», εμείς, οι απλοί άνθρωποι, που δεν έχουμε συνδέσει τη μοίρα μας με τα συμφέροντα κανενός οικονομικού «καρχαρία», δεν έχουμε πια καμιά ελπίδα ούτε ως πολίτες αυτού του κράτους, που βουλιάζει, ούτε ως δημότες αυτής της πόλης, που οι άρχοντές της τη θυσίασαν και εξακολουθούν, δυστυχώς, να τη θυσιάζουν, στο βωμό του χρήματος.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ «Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ»

Χατζηαντωνίου 13 Μαρούσι 15124, Τηλ.: 2108064848, e-mail: pl_kastalia@yahoo.gr
                         Δήλωση – Ανακοίνωση
Η απόφαση που πάρθηκε «κατά πλειοψηφίαν» στα μέσα του καλοκαιριού, στις 28 Ιουλίου 2011, στην τελευταία πριν τις θερινές διακοπές συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για το σημαντικότερο αδόμητο χώρο που έχει απομείνει στο Κέντρο του Αμαρουσίου - το γνωστό σε όλους πια ως «οικόπεδο Παναγοπούλου» - με μαχητικά αντίθετους όλους τους συμβούλους της αντιπολίτευσης αλλά και τους κατοίκους που παρευρίσκονταν στην αίθουσα, αποτελεί όνειδος, κατά τη γνώμη μας για το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου. Γιατί το υποβίβασε απροκάλυπτα, από υπερασπιστή των συμφερόντων της πόλης και των δημοτών της, σε «διευκολυντή» των συναλλαγών και υπερασπιστή των συμφερόντων των εταιρειών.
Είναι γνωστή από τον τοπικό τύπο τόσο η τελευταία αυτή απόφαση (εφ. Αμαρύσια, 6-8-2011 και 27-8-2011 και εφ. Αθμόνιον Βήμα 4-8-2011 και 25-8-2011) όσο και η ιστορία αυτού του αδόμητου χώρου. Ας την υπενθυμίσουμε όμως όσο πιο σύντομα μπορούμε:
Στις 20 Μαίου του 2008, το τότε Δημοτικό Συμβούλιο, αποδεχόμενο το καθολικό αίτημα, που υπέγραψαν 10 σύλλογοι και φορείς και 600 περίπου κάτοικοι από διάφορες περιοχές του Αμαρουσίου, με εισήγηση του ίδιου του τότε – αλλά και τώρα – Δημάρχου κ. Γεωργίου Πατούλη, αποφάσισε ομόφωνα να απαλλοτριωθεί ο χώρος από το Δήμο – παρότι πρόσφατα είχε αιφνιδιαστικά πουληθεί στην εταιρεία Ektasis Development – προκειμένου να δημιουργηθεί επίγειος χώρος κοινόχρηστου πρασίνου και πιθανόν υπόγειος χώρος στάθμευσης.
(Ο χώρος αυτός άλλωστε, 1880 τ.μ. – Χατζηαντωνίου και Δημ. Ράλλη γωνία – ανέκαθεν αποτελεί μια «ανάσα» για το Κέντρο της πόλης, τόσο για το οξυγόνο των τριών υπεραιωνόβιων, υγιέστατων πεύκων του, όσο και για τη δυνατότητα στάθμευσης, 100 περίπου αυτοκινήτων, που, έστω και άτυπα, παρείχε και παρέχει.). Έκτοτε, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, οι αρμόδιες υπηρεσίες κωλυσιεργούσαν. Ώσπου στις 10 Φεβρουαρίου του 2009, με πρόφαση οικονομικές δυσχέρειες, μια νέα, «κατά πλειοψηφίαν» αυτή τη φορά, απόφαση ακύρωσε την ομόφωνη του 2008 και απέδωσε το χώρο στην εταιρεία για τη δημιουργία υπεραγοράς.
 (Μια υπεραγορά βέβαια στο συγκεκριμένο δρόμο, στην οδό Χατζηαντωνίου, τον ήδη βαρύτατα φορτωμένο κυκλοφοριακά, που δέχεται όχι την τοπική μόνο αλλά και τη διαμπερή κυκλοφορία – όλη η δημοτική συγκοινωνία εξάλλου διέρχεται απ’αυτόν- θα ακινητοποιήσει κυκλοφοριακά ολόκληρο το Μαρούσι!). Στη συνέχεια, παρά το γεγονός ότι ο Σύλλογός μας προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης αυτής – εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης – η Πολεοδομία Αμαρουσίου εξέδωσε στην εν λόγω εταιρεία οικοδομική άδεια για ανέγερση τριώροφης οικοδομής με 5 υπόγεια πάρκιν. Και, «για να πέσει» προφανώς η άδεια αυτή «στα μαλακά», συνδυάστηκε με παραχώρηση στο Δήμο, για τριάντα χρόνια, 90 περίπου από τις υπόγειες θέσεις στάθμευσης.
Η Ektasis όμως πτώχευσε στο μεταξύ, και, ευτυχώς για την πόλη, ο χώρος, μέχρι στιγμής, έχει παραμείνει αδόμητος. Ελπίζαμε πως ο Δήμαρχος, που, με δική του εισήγηση, πάρθηκε η «ιστορική» απόφαση του 2008, θα κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια να αξιοποιηθεί, προς το συμφέρον της πόλης, αυτή η συγκυρία, προς την κατεύθυνση βέβαια της υλοποίησης, κάποια στιγμή, εκείνης της απόφασης. Δυστυχώς οι ελπίδες μας διαψεύστηκαν. Στις 28 Ιουλίου του 2011, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, με θετική εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, η πρόταση που έκανε στο Δήμο Αμαρουσίου μια άλλη εταιρεία, η «Ten Brinke Ε.Π.Ε.» .
Η πρόταση ήταν να δεχτεί ο Δήμος να υπαναχωρήσει στις απαιτήσεις του και, αντί των 90 θέσεων στάθμευσης που είχε δεσμευτεί να του παραχωρήσει η Ektasis,να αρκεστεί στις 35 (που εμφανίστηκαν ως δήθεν δωρεά στο Δήμο της νέας εταιρείας) προκειμένου να έχει συμφέρον η Ten Brinke να αγοράσει το χώρο και να κτίσει αυτή την υπεραγορά που δεν κατάφερε να κτίσει η Ektasis. Και η πρόταση αυτή
υπερψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, με υπέρμαχο και επιθετικό προς κάθε αντίθετη άποψη το Δήμαρχο Αμαρουσίου!
Ζητούμε:
1. Να ακυρωθεί, ως απαράδεκτη και εντελώς αντίθετη προς τα συμφέροντα της πόλης, η παραπάνω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να σταματήσει ο Δήμος εντελώς τις διαπραγματεύσεις με υποψήφιους αγοραστές του χώρου.
2. Να ακυρωθεί, ως επίσης αντίθετη προς τα συμφέροντα της πόλης, η απόφαση του 2009, για άρση της απαλλοτρίωσης.( 64/2009) και να επανέλθει σε ισχύ η ομόφωνη (και με εισήγηση του ίδιου του σημερινού δημάρχου) απόφαση του 2008 για απαλλοτρίωση του χώρου.(233/2008)
Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη αυτών των στόχων. Όχι μόνοι, πιστεύουμε. Γιατί, έχει γίνει κοινή συνείδηση, στις πνιγηρές αυτές μέρες που περνάμε, πως, χωρίς «ενότητα κι αγώνα», εμείς, οι απλοί άνθρωποι, που δεν έχουμε συνδέσει τη μοίρα μας με τα συμφέροντα κανενός οικονομικού «καρχαρία», δεν έχουμε πια καμιά ελπίδα ούτε ως πολίτες αυτού του κράτους, που βουλιάζει, ούτε ως δημότες αυτής της πόλης, που οι άρχοντές της τη θυσίασαν και εξακολουθούν, δυστυχώς, να τη θυσιάζουν, στο βωμό του χρήματος.

                                          Για το Διοικητικό Συμβούλιο
        Η πρόεδρος                                                                                  Η Γεν. Γραμματέας
Δήμητρα Κρεκούκια                                                                            Σωτηρία Σουλτάτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου