Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

«To δάσος του ΝΙΕΝ σε όλο το λαό, όχι εμπορευματοποίηση, ναι προστασία»

Σε κινητοποίηση προχώρησε η Κ.Ο. Μελισσίων - Πεντέλης του ΚΚΕ την Παρασκευή 5-6-2020, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στο ΝΙΕΝ στα Μελίσσια, με προμετωπίδα :
«To δάσος του ΝΙΕΝ σε όλο το λαό, όχι εμπορευματοποίηση, ναι προστασία»
Στην κινητοποιηση παρευρέθηκε ο δημοτικος συμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σπύρος Κωνσταντάς.  Στέλνουμε συνημμένη την ομιλία εκ μέρους της Κ.Ο. Μελισσίων-Πεντέλης του ΚΚΕ.
Η ομιλία στην κινητοποίηση ΚΚΕ - ΚΝΕ στο ΝΙΕΝ:
Φίλες και φίλοι, βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο χώρο του ΝΙΕΝ με αφορμή την Παγκόσια Ημέρα Περιβάλλοντος. 
Η σημερινή μέρα, όπως συνήθως, συνοδεύεται από υποκριτικές δηλώσεις ανησυχίας των αστικών πολιτικών δυνάμεων για τ Ξέρουμε όμως καλά τον ένοχο για την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.
η σημερινή κατάσταση, την καταστροφή των δασών, τη ρύπανση του νερού και του αέρα, το ανθυγιεινό περιβάλλον των μεγαλουπόλεων, τις ελλείψεις μέτρων πολιτικής προστασίας, την επιστημονική συζήτηση για τις διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτές οι υποκριτικές δηλώσεις που ενοχοποιούν γενικά και αόριστα την επίδραση του ανθρώπου στη φύση και τη βιομηχανική ανάπτυξη, προσπαθούν να συσκοτίσουν τον πραγματικό ένοχο, το καπιταλιστικό σύστημα, που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Έχουμε πείρα. Δεν είναι δύσκολο κανείς να τον βρει αν απαντήσει στα εξής ερωτήματα :
 
●►Ποιός «όπλισε» και «οπλίζει» το χέρι των εμπρηστών;
●►Ποιός αφάνισε σταδιακά το Δάσος του Πεντελικού, ποιές εκτάσεις αναδασώθηκαν, που ξεφύτρωσαν βίλες;
●►Ποιός οφελείται τελικά από τις αλλεπάλληλες αλλαγές χρήσεων γης και από τις απόπειρες να ενταχθούν στο Σχέδιο δασικές εκτάσεις; 
●►Γιατί η Παλιά Πεντέλη δεν έχει ακόμα και σήμερα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο; 
●►Ποιός θα οφελούνταν από την επένδυση καύσης βιομάζας που επιχειρήθηκε πριν μερικά χρόνια στο παλιό λατομείο Μαλτέζου, μια πραγματική πληγή δηλαδή για το λαό της περιοχής μας και το βουνό ; 
●►Ποιός θα έβγαινε κερδισμένος από το γιγάντιο αιολικό πάρκο κόστους 1,5 δις που επιχείρησε, με τις ευλογίες των Διοικήσεων του Δήμου, να εγκαταστήσει η Μονή Πεντέλης σε έκταση 16.000 στρεμμάτων στα νοτιοανατολικά του Πεντελικού Όρους, μέσα στα καμένα;
●►Ποιός βγαίνει ενισχυμένος από τις παλινωδίες και την πολιτική των έως σήμερα Διοικήσεων του Δήμου σχετικά με το δάσος του Παπαδημητρίου, με το μέλλον της υπόθεσης να προδιαγράφεται εξαιρετικά αρνητικό για τα λαϊκά συμφέροντα; 
Η απάντηση είναι προφανής: αιτία για τις καταστροφές στο Πεντελικό, στα δάση της Αττικής, στους ελευθέρους χώρους δεν είναι άλλη από την ίδια την επιδίωξη του κέρδους.     
Μάλιστα, την περίοδο της πανδημίας  ανάμεσα στα άλλα αντεργατικά μέτρα και τις Π.Ν.Π. , η κυβέρνηση της ΝΔ µε την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε το νόµο για τον «εκσυγχρονισµό της περιβαλλοντικής νοµοθεσίας», όπως λέγεται. 
Αυτός ο νόµος, δεµένος µε τις αντιδραστικές αλλαγές όλων των προηγούµενων κυβερνήσεων, προωθεί ανάμεσα σε άλλες πολύ αρνητικές εξελίξεις, διαδικασίες ουσιαστικά αυτόµατης αδειοδότησης για επενδύσεις χωρίς καν τους στοιχειώδεις περιβαλλοντικούς ελέγχους, ξανανοίγει το θέμα των «οικιστικών πυκνώσεων» που έφερε αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την αρνητική στάση του ΣτΕ. Θέλουν να γεμίσουν βουνοκορφές και δάση με ανεμογεννήτριες, να ανοίξουν το δρόμο στην επένδυση του κεφαλαίου που λιμνάζει, και για αυτό θεωρούν «αναχρονισμό» τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς.
Είναι λοιπόν ανάγκη να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για ενδεχόμενες εξελίξεις στην Πεντέλη.    Σήμερα όμως δε βρίσκομαστε τυχαία σε αυτό το χώρο.
Ήδη βρίσκεται υπό συζήτηση η σύμβαση παραχώρησης της χρήσης του περιβάλλοντος δασικού χώρου του ΝΙΕΝ από τον ΕΦΚΑ στο Δήμο.
Η Κ.Ο. Μελισσίων - Πεντέλης του ΚΚΕ διεκδικεί να περάσει όλο το ΝΙΕΝ και το δάσος του, τα 120 δηλαδή στρέμματα στην ιδιοκτησία του Δήμου, και αυτό χωρίς να πληρώσει ο λαός. Να αποζημιωθεί ο ΕΦΚΑ από το Δημόσιο.
 Η πρόταση που θέτουμε για συζήτηση στο λαό σχετικά με το ΝΙΕΝ και το δάσος του δίνει απάντηση στις ανησυχίες των κατοίκων, στην ανάγκη να προστατέψουμε το δάσος από καταπατήσεις και εμπορευματοποίηση, να έχει ο λαός ελεύθερους χώρους πρασίνου.
Ξεκαθαρίζουμε:  oλόκληρος o χώρος του ΝΙΕΝ,  είναι δασική έκταση αφού υπάρχει αναρτημένος δασικός χάρτης  και επομένως μπορούν να γίνουν μόνο έργα αναγκαία για τη λειτουργία του ως αστικό δάσος.
Ένα δάσος δηλαδή μέσα στην πόλη! 
Ο λαός και η νεολαία έχουν συμφέρον να παλέψουν για έναν χώρο χωρίς ανταποδοτική λειτουργία. Να γίνει ένας χώρος λειτουργικός και όμορφος με συνείδηση ότι μιλάμε για ένα δάσος μέσα στον αστικό ιστό των Μελισσίων.
Αυτό καθορίζει τόσο τη μεγάλη σημασία του χώρου για την πόλη μας και όλο το λαό αφού αποτελεί πνεύμονα οξυγόνου, αναψυχής, διατήρησης της βιοποικιλότητας όσο και την ευθύνη του Δήμου. 
Οι παρεμβάσεις στη δασική έκταση οφείλουν να είναι ήπιες και να εξυπηρετούν αποκλειστικά τη λειτουργία του χώρου ως χώρου πρασίνου.
Δε θα ανεχτούμε να ξεφυτρώσουν μέσα στην επόμενη δεκαετία εγκαταστάσεις παράνομες ή μισονόμιμες που θα αλλοιώνουν την ταυτότητα της δασικής έκτασγς. Χρειάζεται επίσης ειδική μέριμνα για την προστασία της ρεματιάς που διέρχεται μέσα από το ΝΙΕΝ και προστατεύεται με ειδικό καθεστώς, καθώς και όλα τα απαιραίτητα μέτρα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά και ό,τι άλλο απαιτείται.   
Απαιτούμε κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφτούν οι ανάγκες πυροπροστασίας και φύλαξης του χώρου. 
Όσον αφορά το ιδιαίτερης αισθητικής κτίριο, που λειτούργησε ως νοσοκομείο μέχρι το 1975, και που σήμερα με ευθύνη του κράτους έχει καταντήσει ένα άδειο κουφάρι, πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα για να σταματήσει η περαιτέρω φθορά καθώς και για την προστασία των περιπατητών. 
Η Κ.Ο. Μελισσίων - Πεντέλης του ΚΚΕ καλεί  το μελισσιώτικο και πεντελιώτικο λαό να παλέψουμε για το δάσος μας, που περιλαμβάνει το ΝΙΕΝ, το Παπαδημητρίου και τις Εξοχές Χωροφυλακής, ως ενιαία έκταση. Πρόκειται για το τελευταίο επί της ουσίας κομμάτι δάσους που έχει απομείνει στην περιοχή μας και οφείλουμε να το προστατεύσουμε από καταπατητές, «ιδιοκτήτες» και επίδοξους επενδυτές, ως κόρη οφθαλμού.
Το ΚΚΕ μπαίνει σήμερα μπροστά, οργανώνει την πάλη του λαού για να διασφαλίσει τις ανάγκες του. Καλούμε από εδώ, από το ΝΙΕΝ, τους εργαζόμενους σε συμπόρευση για να συγκρουστούμε συνολικά με την κυρίαρχη πολιτική όπως εκφράζεται και στη σχέση του εργαζόμενου ανθρώπου με το περιβάλλον.   
                                                    Κ.Ο. Μελισσίων - Πεντέλης
                              € « » ●► $    ▲▼◄► € € $$ € €   ◄ ►▲▼► ◄● « » €


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου