Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Η ένταση με την Τουρκία δεν είναι πρόσκαιρη

«Εθνική σύμπνοια κι ενότητα» διαπίστωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Όμως ήταν μια σύναξη όπου οι εκπρόσωποι των κομμάτων απλώς ενημερώθηκαν, και κατά την οποία με «μεγάλη χαρά» ο υπουργός διαπίστωσε την «σύμπνοια κι ενότητα».
Εντάξει, καλό αυτό, αλλά δεν θα το γιορτάσουμε κιόλας. 
Θεωρείται αυτονόητο, αλίμονο αν δεν ήταν έτσι. 
Ωστόσο το ΕΣΕΠ, είναι μεν δείγμα δημοκρατικότητας, αλλά δεν μπορεί να αναπληρώσει ένα όργανο επεξεργασίας δεδομένων και χάραξης μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής, όπως θα ήταν η δημιουργία ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Φυσικά μακροπρόθεσμη στρατηγική διαθέτει η Τουρκία. 
Αρκεί να πούμε ότι σύμφωνα με γνώστες των διπλωματικών λαβυρίνθων, η χώρα διαθέτει από το…1974 μελέτη με τίτλο «Η υφαλοκρηπίδα και τα προβλήματά της», η οποία εκδόθηκε από την Ακαδημία Πολέμου, και η οποία απόρρητη μελέτη έχει περιέλθει εις γνώσιν του ελληνικού κράτους από το 1976!
Εκείνο που έμαθαν οι γνώστες της είναι πως η γείτων δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ένοπλης σύγκρουσης με την Ελλάδα. 
Για την επίτευξη των στόχων της θα πρέπει να καταφύγει σε κάθε μέσο, πολιτικό και διπλωματικό, όποτε το επιτρέπουν οι παγκόσμιες συγκυρίες. 
Στη βάση αυτή οφείλει η Τουρκία να καταστήσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, μοχλό των τουρκικών επιδιώξεων, ενώ ταυτοχρόνως θα υποκινεί και τα υπόλοιπα επί μέρους προβλήματα.
Επίσης η μελέτη, κατά τους έχοντες πρόσβαση, περιγράφει επακριβώς την πολιτική την οποία με συνέπεια ακολουθεί η Τουρκία από το 1974 και μετά, και με βάση όπως προείπαμε τις παγκόσμιες συγκυρίες (εικάζουμε και με βάση τις φιλοδοξίες εκάστου Τούρκου ηγέτη. 
Εξ αυτού ο Ερντογάν δεν είναι μόνο ένας «νευρικός» και «φιλόδοξος» Πρόεδρος. 
Είναι συνεπής στη χαραγμένη γραμμή της πατρίδας του, και απλώς η προσωπικότητά του λειτουργεί ως επιταχυντής των εξελίξεων).
Ως εκ τούτου το ευκαιριακό ΕΣΕΠ με την συμμετοχή των εκπροσώπων των κομμάτων, που απλώς ενημερώθηκαν και εξέφρασαν «σύμπνοια», είναι ένα «λειψό» όργανο που δεν μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη ενός οργάνου ειδικών το οποίο θα προδιαγράψει την ύπαρξη της χώρας τις επόμενες δεκαετίες. 
Το ίδιο λειψό είναι και ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Είναι απόλυτη δημοκρατική αναγκαιότητα να ενημερώνονται και να εκφέρουν τη γνώμη τους οι πολιτικοί αρχηγοί, ωστόσο ούτε ειδικοί είναι, ούτε στερούνται πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αλέξης ( και να τελειώνει το παραμυθάκι ότι όποιος κάνει κριτική στον Αλέξη την κάνει υπέρ του Κυριάκου). 
Την Τετάρτη στη Βουλή, ενώ η συζήτηση αφορούσε την ψήφο των αποδήμων, ενέπλεξε ως μη όφειλε, τα ελληνοτουρκικά χάριν αυτοδοξαστικής προπαγάνδας.
Είναι ο ίδιος που είχε κατηγορήσει τον Μητσοτάκη για πολιτική κατευνασμού στον Ερντογάν εις ανταπόδοσιν του περιορισμού των προσφυγικών ροών. 
Μόνο που οι ροές δεν μειώθηκαν παρά μόνο συγκυριακά, λόγω της επίσκεψης των Ευρωπαίων αξιωματούχων Μαργαρίτη Σχοινά και Ιλβα Γιόχανσον στην Τουρκία. 
Μόλις έφυγαν, στις 7 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 322 αφίξεις στα ελληνικά νησιά.
Και ας πούμε ότι πράττει κατευναστικά ο Μητσοτάκης. 
Αντί να το κατηγορεί για κατευνασμό η Γεννηματά, που τουλάχιστον στο βιογραφικό του κόμματός της υπάρχει όχι μόνο το ρητορικό «βυθίσατε το Χόρα», αλλά και κρίση του 1987, όταν ο Ανδρέας έδωσε διαταγή βύθισης του Σισμίκ σε περίπτωση που βρεθεί σε αμφισβητούμενα ύδατα διεκδικούμενα από την Ελλάδα, κατηγορεί για κατευνασμό: 
Ο Πρωθυπουργός του οποίου το αεροσκάφος εν πτήσει προς το Ιράν δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στην Ρόδο, επειδή οι Τούρκοι δεν ενέκριναν το σχέδιο πτήσεως, αφού το αεροσκάφος ήταν στρατιωτικό και η Ρόδος αποστρατιωτικοποιημένη. Και ο οποίος αναγκάστηκε να αλλάξει δρομολόγιο, αλλά και εκ των υστέρων έλεγε γενναίως «να ξέρουν οι Τούρκοι ότι και κολυμπώντας θα πηγαίναμε στη Ρόδο» ( του διέφυγε ότι αν αναγκαζόταν να πήγαινε κολυμπώντας θα σήμαινε ότι το νησί θα ήταν υπό κατάληψη!…).
Παρουσιάζεται υπερπατριώτης ο ίδιος που έκρυψε τον υπουργό Αμυνας Καμμένο κατά την επίσκεψη εδώ του Ερντογάν και κατ’ απαίτησή του, και που υποσχέθηκε να δώσει πακέτο τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο! 
Που επέστρεφε πακέτο στον Ερντογάν Τούρκους αντικαθεστωτικούς που περνούσαν τον Εβρο. 
Που εν τη θητεία του εμβόλισαν οι Τούρκοι την ακταιωρό μας, έπαιρνε τηλέφωνο τον Ερντογάν και δεν του το σήκωνε!
Και προχθές στην συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό της Λάρισας «TRT» αποκάλυψε ότι μεταξύ των άλλων ελληνοτουρκικών προβλημάτων, η κυβέρνησή του είχε και τον «Ανθρωποφάγο». 
Μα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος τότε το είχε διαψεύσει! ( Πρόκειται για μια σαφώς ανώφελη ενέργεια νεαρών Ελλήνων, οι οποίοι ύψωσαν ελληνική σημαία στην - κατά την Τουρκία αμφισβητούμενη - νησίδα Ανθρωποφάγος, ενέργεια που έγινε γνωστή από τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. 
Ο τελευταίος υποστήριξε ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε την ελληνική σημαία από την νησίδα! Από ελληνικής πλευράς άκρα το τάφου σιωπή. Εμίλησε μόνο όταν τη γνωστοποίησε ο Γιλντιρίμ).
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας αλλά και τα Συμβούλια άλλων χωρών περιλαμβάνουν πέραν των Προέδρων της Δημοκρατίας, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των υπευθύνων υπουργών, ειδικούς καθηγητές διεθνών σχέσεων και γεωστρατηγικής, διπλωμάτες και «τεχνοκράτες του πολέμου». 
Κυρίως έχουν ευθύνη να χαράσσουν μακροπρόθεσμη εθνική πολιτική.
Ο Μητσοτάκης έκανε ένα βήμα. 
Ορισε τον αντιναύαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας. 
Το γραφείο στελεχώθηκε με αξιόλογους επαγγελματίες. Αλλά το Γραφείο του Συμβούλου είναι απλώς αρμόδιο για την υποστήριξη του πρωθυπουργού και του ΚΥΣΕΑ για κάθε θέμα που άπτεται της εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας της χώρας και της διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων. Δηλαδή βοηθά υποστηρικτικά, αλλά δεν χαράσσει μακροπρόθεσμη εθνική πολιτική. 
Μάλλον θα πρέπει να εμπλουτιστεί και να αναδιαμορφωθεί ο προσανατολισμός του, γιατί το μέλλον με την Τουρκία θα διαρκέσει πολύ.
                                                                       Του Γιάννη Σιδέρη
                                        € « » ●► $    ▲▼◄► € € $$ € €   ◄ ►▲▼► ◄● « » €
ΠΗΓΗ://www.liberal.gr/politics/dimiourgia-sumbouliou-asfaleias-giati-to-mellon-me-tourkia-tha-diarkesei-polu/277894

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου