Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Στην Κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης ...

Επισκέψιμος είναι  για πολλούς,  ο τόπος ταφής της Αγίας Φιλοθέης, η κρύπτη της, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τον ναό της Αγίας στον ομώνυμο Δήμο Αττικής. 
Η Κρύπτη, την ύπαρξη της οποίας πολλοί αγνοούν, είναι επισκέψιμη για τους πιστούς καθημερινά από τις 7 το πρωί έως και τις 11 το βράδυ. 
Πρόκειται για μία φυσική σπηλιά, που επικοινωνούσε, μέσω μιας υπόγειας σήραγγας περίπου 300 μέτρων, με το μετόχι της Καλογρέζας, που υπαγόταν στο Μοναστήρι των Αθηνών, δηλαδή του Αγ. Ανδρέου, ενώ ήταν η αιτία το 1936 να μετονομαστεί ο τότε οικισμός της Νέας Αλεξάνδρειας, σε Φιλοθέη.
 «Στα μέσα του 16ου αιώνα η Αγία Φιλοθέη είδε σε όραμα τον Απόστολο Ανδρέα και αποφάσισε να κτίσει Μονή στο κέντρο της Αθήνας επ’ ονόματι του Αγίου, αλλά και αρκετά μετόχια στην Αττική, στην Κέα και αλλού» αναφέρει στο πρακτορείο «Ορθοδοξία» ο προϊστάμενος του ναού Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Χατζηαντωνίου και επισημαίνει ότι «σύμφωνα με την παράδοση το μετόχι των Εισοδίων της Θεοτόκου, το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα στην περιοχή Αγία Φιλοθέη Αμαρουσίου, ήταν το αγαπημένο της».
Στον τόπο αυτό ανακάλυψε μια υπόγεια σήραγγα 300 μέτρων, μάλλον κατάλοιπο του ρωμαϊκού Αδριάνειου υδραγωγείου, η οποία συνέδεε το μετόχι με μια φυσική σπηλιά.  
«Η Αγία Φιλοθέη την είχε διαμορφώσει σε παρεκκλήσι όπου κατέφευγε για να προσευχηθεί απερίσπαστη, αλλά και για να ξεφεύγει μαζί με τις μοναχές της, κατά τις επιδρομές των Τούρκων», περιγράφει χαρακτηριστικά ο π. Διονύσιος. 
Σε αυτό ακριβώς το σημείο, η Αγία Φιλοθέη προσευχόταν για την ίδια αλλά και για όλους τους πιστούς. 
Σε αυτήν την σπηλιά, άφηνε τα δάκρυά της για τις κακουχίες των συνανθρώπων της. 
Εκεί, βίωνε άλλοτε μόνη της και άλλοτε με τις μοναχές του μοναστηριού της, την δική της οικογένεια, την απόλυτη ηρεμία, για να μπορεί αναπόσπαστη να ζητήσει από τον Κύριο να εισακούσει τις προσευχές της και να φέρει την ελευθερία στην Αθήνα, στην πόλη της, την οποία αγάπησε με όλη της τη δύναμη και για την οποία θυσιάστηκε. 
Δεν μπορούσε να δεχτεί να είναι σκλαβωμένη στο σπίτι της.
Η Αγία Φιλοθέη μαρτύρησε από τους Τούρκους τη νύχτα της 2ας προς 3ης Οκτωβρίου 1588 στο μετόχι του Αποστόλου Ανδρέα στα Πατήσια. 
Οι μοναχές της μετέφεραν το καταχτυπημένο σώμα της στο μετόχι των Εισοδίων, όπου πέντε μήνες αργότερα, στις 19 Φεβρουαρίου 1589 εκοιμήθη, τελέσθηκε η εξόδιος ακολουθία και η ταφή.
Σύμφωνα, βέβαια, με προφορική παράδοση ο τόπος ταφής της αγίας μπορεί να είναι και η κρύπτη. 

Ένα χρόνο μετά, το άγιο λείψανό της βρέθηκε ακέραιο και μυροβλύζον και μεταφέρθηκε στο Καθολικό του Αποστόλου Ανδρέου, στο κέντρο της Αθήνας. 
«Άγνωστο πότε έκλεισε το μετόχι των Εισοδίων και χάθηκαν τα ίχνη της σπηλιάς που αναφέραμε» υπογραμμίζει ο π. Διονύσιος.
 Το 1934, κατά τη διαδικασία εξόρυξης κοκκινόπετρας που προοριζόταν για την ανέγερση των σπιτιών της περιοχής, αποκαλύφθηκε η φυσική σπηλιά και η σήραγγα που τη συνέδεε με το μετόχι των Εισοδίων, γι’ αυτό και ονομάσθηκε «Κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης». 
Αμέσως μετά την εύρεση της Κρύπτης άρχισε η ανέγερση του πρώτου επ’ ονόματι της Αγίας Φιλοθέης ναού, ακριβώς 347 χρόνια μετά την κοίμησή της. 
Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το έτος 1936. Στις 6 Μαΐου της ίδιας χρονιάς, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Γ. Λογοθέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της 18ης  Μαΐου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, μετονομάσθηκε η μέχρι τότε «Κοινότης Νέας Αλεξάνδρειας» σε «ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ» προς τιμήν της Αγίας.
 Η Κρύπτη της Αγίας είναι ανοιχτή και αρκετοί προσκυνητές την επισκέπτονται όχι μόνο τις ημέρες που τιμάται η μνήμη της, αλλά σχεδόν κάθε μέρα, για να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν ζητώντας από την αγία να μεσιτεύσει, ώστε να ξεπεράσουν κάθε δυσκολία. 

Εκεί, πιστοί από όλη την Ελλάδα εναποθέτουν την αγωνία τους, τα προβλήματά τους, τους λογισμούς, τις σκέψεις τους, κάθε τι που τους απασχολεί. 
Μάλιστα, μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, στον προαύλιο χώρο της Κρύπτης τελούνταν το ιερό μυστήριο του γάμου, κάτι το οποίο απαγορεύθηκε με εντολή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ το 1983. 
Η σήραγγα, η οποία τώρα δεν είναι ορατή, αφού σφραγίστηκε σχεδόν αμέσως μετά την εύρεσή της, βρισκόταν στην αριστερή πλευρά της Κρύπτης.
                                              €  € ●► « » ◄ ▼▲  $  €  $  ●►  ▲▼◄ « » ●► € €
ΠΗΓΗ ://www.orthodoxianewsagency.gr/epikairotita/to-praktoreio-orthodoksia-stin-krypti-tis-agias-filotheis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου