Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

«Όσα αστέρια δεν φοβήθηκαν το ξημέρωμα»!!!

Μία πολύ σημαντική εκδήλωση για τα λογοτεχνικά δρώμενα παρουσίασε ο Όμιλος για την UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό στις 2 Δεκεμβρίου 2018 στις 6 το απόγευμα. 
Συγκεκριμένα τη συλλογή διηγημάτων του Αλέξανδρου Δαμουλιάνου “Όσα αστέρια δεν φοβήθηκαν το ξημέρωμα” είχε την τιμητική του πρώτη παρουσίαση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ομίλου.
Η αίθουσα είχε γεμίσει από νωρίς ενώ η εκδήλωση καλύφθηκε σε live streaming από το Κοινωνικο Δίκτυο "BOOKIA" για τα Βιβλία και τους Αναγνώστες, καθώς και από την ιστοσελίδα του Ομίλου  στο FACE BOOK.
Η Πρόεδρος του Ομίλου κυρία Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα 
ξεκίνησε την παρουσίαση, στην οποία τόνισε την πίστη του Ομίλου στις δυνατότητες και τη λογοτεχνική ικανότητα του συγγραφέα Αλέξανδρου Δαμουλιάνου, καθώς και γενικότερα στο βιβλίο και δήλωσε τη δέσμευσή της να προάγει ως Πρόεδρος οποιαδήποτε αξιόλογη προσπάθεια πραγματοποιείται γύρω από αυτό.
Πρώτη ομιλήτρια του βιβλίου του Αλέξανδρου Δαμουλιάνου “Όσα αστέρια δεν φοβήθηκαν το ξημέρωμα”ήταν η κυρία Κάκια Ξύδη, συγγραφέας - εκδότρια των εκδόσεων ΠΝΟΗ.
Η συγγραφέας - εκδότρια εξήρε τις ικανότητες του συγγραφέα και ολοκλήρωσε τη σύντομή εισήγησή της, λέγοντας πως το βιβλίο μένει να πάρει τη θέση, που του αξίζει στον κόσμο της λογοτεχνίας.

Η κυρία Μαριολένη Νεοφύτου, πρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, σημείωσε πως το συγκεκριμένο βιβλίο μας προτρέπει σε μία αυτογνωσία, στο να ασκήσουμε κριτική και τελικώς να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.
Η κυρία Αγγελίνα Παπαθανασίου, Αρθρογράφος από τους Θεματοφύλακες λόγω τεχνών, μίλησε για τη στενή συνεργασία της ιστοσελίδας της με το συγγραφέα, τον οποίο στηρίζει και πιστεύει.
Ο κύκλος των εισηγήσεων - παρουσιάσεων του βιβλίου συνεχίστηκε με τον κύριο Ρουσόπουλο Θεόδωρο, Καθηγητή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου και Πρώην Υπουργό Επικρατείας. 
Ο πρώην Υπουργός αναφέρθηκε στη μοναδική γλωσσοπλαστική ιδιότητα του συγγραφέα, επιλέγοντας και διαβάζοντας εύστοχα συγκεκριμένα αποσπάσματα του βιβλίου. 
Ο κύριος Ρουσσόπουλος τόνισε πως το βλέμμα του συγγραφέα αντικατοπτρίζει μοναδικά το χθες, το σήμερα, την πάλη με τη μοναξιά και γενικότερα κάθε έκφανση της ζωής.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πανταζόπουλος, ο οποίος μιλώντας για το βιβλίο σκιαγράφησε την κεντρική ιδέα όλων των διηγημάτων του συγκεκριμένου και πολύ σημαντικού, όπως τόνισε λογοτεχνικού έργου. 
Κοινός νοηματικός άξονας του βιβλίου κατέληξε πως είναι ο ίδιος ο τίτλος του βιβλίου “Όσα αστέρια δεν φοβήθηκαν το ξημέρωμα”.
Η κυρία Κάρμεν Ρουγγέρη, συνέχισε την εκδήλωση, παρουσιάζοντας μοναδικά ένα προς ένα τα διηγήματα του έργου, τους χαρακτήρες που τους απαρτίζουν, προσθέτοντας, εν κατακλείδι, πως όλες οι ιστορίες που περιγράφονται στο βιβλίο έχουν αίσιο τέλος.
Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης μίλησε για τη γνωριμία του με το συγγραφέα, αναδεικνύοντας τη δύναμη του κυρίου Δαμουλιάνου πάνω στο storytelling, χειριζόμενος άριστα κάθε χρωματική απόχρωση των χαρακτήρων, που εκείνος έχει δημιουργήσει μοναδικά στο έργο του.
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Πανταζόπουλος ανέγνωσε τον ευχαριστήριο λόγο του Αλέξανδρου Δαμουλιάνου προς το κοινό, τον Όμιλο για την UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό, τις εκδόσεις ΠΝΟΗ, την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, το Κοινωνικό Δίκτυο για τα Βιβλία και τους Αναγνώστες “ΒΟΟΚΙΑ”, το Βαγγέλη Χρόνη, όλους τους παρουσιαστές-εισηγητές του βιβλίου καθώς και τους ηθοποιούς που ανέγνωσαν αποσπάσματά του: 
Αριέττα Μουτούση και Θωμά Χαβιανίδη που ανέδειξαν τις λογοτεχνικές χάρες του βιβλίου στην αρχή, στο τέλος καθώς και στο ενδιάμεσο των εισηγήσεων όλων των ομιλητών.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.
Τους χαιρετισμούς τους απέστειλαν η Περιφερειάρχης κυρία Ρένα Δούρου καθώς και ο Δήμαρχος Κηφισιάς κύριος Γιώργος Θωμάκος
O Όμιλος για την UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό ευχαριστεί θερμά όλους τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, τους εισηγητές-παρουσιαστές του βιβλίου, τους ηθοποιούς και βέβαια το Κοινωνικό Δίκτυο για τα Βιβλία και τους Αναγνώστες “ΒΟΟΚΙΑ για την ευγενική παραχώρηση του τηλεοπτικού υλικού της εκδήλωσης.
                                           €   ●► « » ◄ ▼▲  $    $  ●►  ▲▼◄ « » ●► €
                                                             ΠΗΓΗ://www.unesco.gr/site/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου