Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Στο «παιχνίδι» του φυσικού αερίου στην Ανατ. Μεσόγειο & η Βουλγαρία!

Μπαίνει και η Βουλγαρία στο «παιχνίδι» του φυσικού αερίου στην Ανατ. Μεσόγειο Το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέο γύρο αδειοδοτήσεων για τον εντοπισμό νέων, εν δυνάμει σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εξετάζει η κυβέρνηση της χώρας.
Αναφερόμενος στο επίμαχο τεμάχιο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, επεσήμανε ότι «πολύ σύντομα θα γίνουν ενέργειες, καθώς αναμένονται οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου».
Παράλληλα, ο ίδιος έκανε γνωστό ότι η Λευκωσία έχει εντείνει τις ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο που καταγγέλλουν την προκλητικότητα της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει δημοσίως εκφράσει την πρόθεση της να διενεργήσει έρευνες στα τεμάχια 3 και 6 τα οποία βρίσκονται εντός της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πρόκληση συνιστά το ενδιαφέρον που αναμένεται να εκδηλώσουν διεθνούς εμβέλειας πετρελαϊκοί όμιλοι για την διενέργεια διερευνητικών γεωτρήσεων σε περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εκτός των πεδίων τα οποία έχουν ήδη αποδοθεί στις εταιρείες ΕΝΙ, Total και Exxon Mobil.
Μεγάλο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον Γιώργο Λακκοτρύπη, εκφράζεται από την Total, ενώ ο ίδιος υπογράμμισε ότι «το ενδιαφέρον της Exxon Mobil είναι μεγάλο» και πως «η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο».
Όσον αφορά τέλος την εμπορική εκμετάλλευση των ποσοτήτων φυσικού αερίου του τεμαχίου 12, ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι «η τελική συμφωνία για πώληση του φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο έχει ολοκληρωθεί», πως έχει εκφραστεί ωστόσο από την πλευρά της Αιγύπτου «η επιθυμία να αναθεωρηθούν κάποια σημεία», αλλά πως υπάρχει η πρόθεση και η στόχευση «η διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».
Στο μεταξύ, όπως επισημαίνεται σε τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, το ενδιαφέρον της για την συμμετοχή της στο έργο διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο για την μεταφορά φυσικού αερίου εξέφρασε η Βουλγαρία.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Boyko Borissov, κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Abdel Fattah al-Sissi, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, επιβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας φυσικού αερίου για την Βουλγαρία και πως η χώρα του ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο έργο ενεργειακής διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο.... / IBNA
                                                         By Nefeli Tzanetakou
                                              https://ibna.gr/news/2018/09/120932/
                                                            € « »  ●▲▼◄► $

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου