Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Ρ. Δούρου: Η διαχείριση των απορριμμάτων δεν προσφέρεται για προεκλογική χρήση

«Επειδή ορισμένοι τοπικοί άρχοντες μπορεί να θεωρήσουν ότι μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο και να μπουν στον πειρασμό είτε να αδρανήσουν είτε να προκρίνουν τις αναπλάσεις πλατειών, θέλω και από αυτό το βήμα να στείλω ένα σαφές μήνυμα: 
Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα κοινό στοίχημα για τους πολίτες, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ένα στοίχημα που κανείς δενέχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει για ίδιον όφελος, πολιτικό ή άλλο». 
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά τον χαιρετισμό της στην ημερίδα που διοργάνωσαν ο Δήμος Χαλανδρίου και ο Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (Σ.Β.Α.Π.) για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Waste4Think, στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας των ευρωπαίων εταίρων του προγράμματος μεταξύ 13 - 16 Φεβρουαρίου.
«Στην Περιφέρεια Αττικής εργαζόμαστε εδώ και τρία χρόνια, για έναν Περιφερειακό Σχεδιασμό που αποτυπώνει, στη βάση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης των Δήμων, αυτή τη νέα πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων. Γιατί αυτή η διαχείριση αποτελεί το κορυφαίο διακύβευμα για τις τοπικές κοινωνίες. Για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», συνέχισε η Περιφερειάρχης, 
η οποία συνοδευόταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργο Καραμέρο.
Το ερευνητικό πρόγραμμα Waste4Think έχει ως στόχο την προώθηση πρακτικών κυκλικής οικονομίας σε υφιστάμενα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων, υλοποιώντας και ολοκληρώνοντας 20 καινοτόμες περιβαλλοντικές λύσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα της διαχείρισης απορριμμάτων
Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016 και έχει διάρκεια 42 μήνες.
Η Περιφερειάρχης συνεχάρη τον Δήμαρχο Χαλανδρίου επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «διεθνή πρωτοβουλία η οποία σχετίζεται με την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την επικοινωνία σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων με στόχο την ενεργοποίηση των πολιτών, στο πλαίσιο ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης». «Ακριβώς του μοντέλου ανάπτυξης, με νέες, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας που χρειάζεται η πατρίδα μας για τη μετά τα μνημόνια εποχή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
                 Τα κύρια σημεία από τον χαιρετισμό της Περιφερειάρχη:
Η Περιφέρεια Αττικής κι εγώ προσωπικά χαιρετίζουμε τη σημερινή Ημερίδα, γιατί πρόκειται – και δεν υπερβάλλω – για μια σπουδαία πρωτοβουλία. Μια πρωτοβουλία που εκφράζει ακριβώς τη φιλοσοφία και τους στόχους του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού σχετικά με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, των αρχών της αποκέντρωσης και της εγγύτητας.
Και πάνω από όλα την εμπέδωση της αίσθησης ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες και το περιβάλλον – μια αίσθηση ευθύνης που οφείλουμε να έχουμε όλοι, και ιδίως οι αιρετοί.
Για μια διαχείριση απορριμμάτων που δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά ανάγκη και προϋπόθεση ανάπτυξης της πατρίδας. 
Σήμερα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή.
Οφείλουμε να δώσουμε αυτή τη μάχη – γιατί περί μάχης πρόκειται – για καλύτερες πόλεις, για καλύτερο περιβάλλον, για νέου τύπου ανάπτυξη. 
Και στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς.
Χρειαζόμαστε καλά παραδείγματα. 
Όπως αυτό του Χαλανδρίου, των Βριλησσίων ή της Βάρης – Βούλας - Βουλιαγμένης. 
Δήμων που αναλαμβάνουν την ευθύνη – ενημερώνουν, ευαισθητοποιούν, ενεργοποιούν τους δημότες τους.
Σε αυτή τη μάχη δεν χωρούν ριψάσπιδες. 
Εκείνοι οι οποίοι στα δύσκολα το στρίβουν, κι επιλέγουν λύσεις του τύπου «μακριά από την αυλή μου κι όπου θέλει ας είναι».
Λύσεις οι οποίες στην πραγματικότητα δεν είναι απλά μη λύσεις. 
Αλλά στην ουσία τους, διαιωνίζουν το σημερινό, αποτυχημένο και επικίνδυνο, μοντέλο της Φυλής.
Οι υπεκφυγές, οι απαντήσεις του τύπου «έξω τα σκουπίδια από τον δήμο μας και όπου θέλει ας είναι», αυτά που ακούγονται για παράδειγμα σήμερα στην Κέρκυρα ή στο Γραμματικό, στον Μαραθώνα, είναι, πέρα από πολιτικά απαράδεκτα, καθώς αγνοούν τον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό, οικολογικά και οικονομικά επικίνδυνα.
                                                Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Αττικής
                                 Τηλέφωνα: 213 2063501, 210 6993404, 213 2063807
                                                                 Fax: 213 2063513
                                                     e-mail: pressoffice@patt.gov.gr

                                                                 € $  ●► « » ▲▼◄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου