Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Αλ. Τσίπρας & R. Rivlin στη Θεσσαλονίκη, για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ισραήλ Reuven Rivlin, προκειμένου να τοποθετήσουν τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Μουσείου του Ολοκαυτώματος.
Το Μουσείο θα αναγερθεί σε μια περιοχή με μεγάλο συμβολισμό, κοντά στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από όπου στη Γερμανική Κατοχή αναχωρούσαν τα «βαγόνια του θανάτου, τα οποία μετέφεραν Εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. 
Εκεί εξοντώθηκαν περίπου 55.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, μέλη μιας ακμάζουσας κοινότητας σε πολλούς τομείς γι αυτό και η πόλη αποκαλούνταν «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων» .
Τον περασμένο Ιούνιο οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και του Ισραήλ Benjamin Netanyahu έκαναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο περιθώριο της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με τη συμμετοχή και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Τότε οι κ.κ. Τσίπρας και Netanyahu είχαν εκφράσει την επιθυμία να κάνουν οι ίδιοι και τα εγκαίνια λειτουργίας του Μουσείου.
Έκτοτε οι διαδικασίες προχώρησαν με γρήγορους ρυθμούς, τον Δεκέμβριο υπογράφτηκε από τον Προκόπη Παυλόπουλο το Προεδρικό Διάταγμα για την παραχώρηση της έκτασης που ανήκε στη ΓΑΙΟΣΕ και σήμερα θα τοποθετηθεί ο θεμέλιος λίθος στη διάρκεια ειδικής τελετής που θα πραγματοποιηθεί στις 11.15.
Χθες στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ισραήλ ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η επίσκεψή του γίνεται σε μια «συμβολική στιγμή» , δυο μέρες μετά τη Διεθνή Ημέρα στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος
Τόνισε ότι η Ελληνική Εβραϊκή Κοινότητα υπέφερε πολλά κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πρόσθεσε ότι η κοινή ιστορία των δύο λαών είναι «μάθημα για το μέλλον»  και μίλησε για την ανάγκη της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στην περιοχή στον τομέα της σταθερότητας και ασφάλειας.
"Είναι η μοίρα μας να ζούμε μαζί και να μετατρέψουμε τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε «παράδεισο», όλοι μαζί Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Ιορδανία", είπε ο Πρόεδρος του Ισραήλ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας θα χρηματοδοτήσει το Μουσείο με 10.000.000 ευρώ και άλλα 10.000.000 το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» .
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έχει προτείνει το Μουσείο Ολοκαυτώματος να μην λειτουργεί μόνο ως Μουσείο, αλλά και ως χώρος εκπαίδευσης, των νέων-κυρίως των μαθητών που θα το επισκέπτονται, στα ιδανικά και τις αξίες της ελευθερίας και της ειρήνης απέναντι στον φασισμό, το ναζισμό, τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό.
Ο Πρόεδρος του Ισραήλ θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας και θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και το ομώνυμο Μουσείο.
                                                                  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.liberal.gr/arthro/188133/epikairotita/2018/sti-thessaloniki-al-tsipras-kai-R-Rivlin-gia-to-mouseio-tou-olokautomatos.html 
●► « » ▲▼◄ € $  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου