Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Περί Ποδηλατοδρόμου Παραδείσου:Αίνιγμα με χίλιες λύσεις, χίλιες ερωταπαντήσεις...

Εκτενής ΑΝΤαπάντηση του Συλλόγου, στην ... απάντηση Κόκκαλη!
Κύριε Αντιδήμαρχε, σας επισυνάπτουμε εκτενή απάντηση στην απάντησή σας αναφορικά με το έργο του ποδηλατόδρομου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μεριμνήσετε να γίνει δεκτό το αίτημά μας για συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο.
ΤΟ ΔΣ:Γωγώ Μπίσκου Βαρδουλάκη, πρόεδρος - Γιάννης Αναστασόπουλος, αντιπρόεδρος - Λένα Προεστάκη, γραμματέας - Αγγελικη Γιαχαλή, ταμίας - Τζώρτζης Χάλαρης, μέλος - Γιάννης Ζήβας, αναπλ/κό μέλος
Κύριε Αντιδήμαρχε, σας προωθούμε την απόδειξη ηλεκτρονικής αποστολής προς το γραφείο σας των ερωτημάτων του Συλλόγου μας, αποδεικνύοντας ότι δεν λάβατε γνώση από το διαδίκτυο, στο οποίο αναφέρεστε δις.
From: Syllogos Paradeisou<paradeisosyllogos@hotmail.com>
Sent: Monday, August 29, 2016 6:02 PM
Δυστυχώς και πάλι  επιβεβαιώνεται  η  αδυναμία (;) να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά :
Δηλώνετε «όπως ήδη πολύ καλά αντιλαμβάνεστε με τη μέχρι τώρα συνεργασία μας ότι μπορούν να συζητηθούν, οποτεδήποτε αυτό είναι εφικτό, προκειμένου να ακούσουμε τις απόψεις και τις θέσεις τόσο του συλλόγου σας όσο και των κατοίκων ...»  
Αν ανατρέξετε τόσο στα πρωτοκολλημένα έγγραφα, όσο & στα ηλεκτρονικά μηνύματα &aτις παρεμβάσεις μας στην ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ»...
& σε συναντήσεις με τον δήμαρχο, τους προκατόχους σας, υπηρεσιακούς παράγοντες  θα διαπιστώσετε ότι έχουμε επισημάνει την προχειρότητα & τις ελλείψεις του έργου, έχουμε προτείνει βελτιώσεις - κάποιες από τις οποίες έγιναν. 
Ως εκ τούτου είναι γνωστές οι απόψεις μας, απλά διερωτώμεθα ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ να συζητηθεί το θέμα δημόσια.
Δηλώνετε «Υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη, της οποίας η ολοκλήρωση της επικαιροποίησής της έχει ήδη δρομολογηθεί μετά τη λήψη των σχετικών αποφάσεων από τα αρμόδια όργανα.»
Δυστυχώς αδυνατούμε να αντιληφθούμε ΤΙ σημαίνει η δρομολόγηση της επικαιροποίησης της ολοκλήρωσης υπάρχουσας κυκλοφοριακής μελέτης.
Μπορούμε να έχουμε σαφέστερη απάντηση; Μπορούμε να έχουμε απάντηση και για το ερώτημα σχετικά με το δρομολόγια δημοτικής συγκοινωνίας προς ΜΜΜ σταθερής τροχιάς, πχ Παράδεισος ΣΣ Νερατζιώτισσα ;
Δηλώνετε «το έργο στην οδό Παραδείσου είναι σε εξέλιξη και προβλέπεται άμεσα η ολοκλήρωσή του.»  Μπορούμε να έχουμε κάποια ημερομηνία;
Με το «άμεσα» εννοείτε κάποιες μέρες, κάποιες εβδομάδες ή μήπως μήνες;
Από τον Φεβρουάριο  που σκάφτηκε και ενώ λαμβάναμε διαβεβαιώσεις ότι εντός δύο μηνών θα ολοκληρωνόταν , φθάσαμε στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και  πάλι οι μαθητές του 6ου Δημοτικού θα βαδίζουν στα χώματα και μάλιστα χωρίς σήμανση διαβάσεων. 
Η έλλειψη πινακίδων απαγόρευσης  στάθμευσης καθιστά ανεκτή από πλευράς Τροχαίας την στάθμευση ΙΧ σε όλο το μήκος της  από Νίκης Τριανταφυλλίδη έως Αιγιαλείας και η κίνηση είναι δυσχερέστατη. Επισυνάπτουμε  φωτογραφίες.
Αναφορικά με τις θέσεις στάθμευσης στην οδό Καραολή & Δημητρίου αναφέρετε :
«...η αρχική μελέτη τροποποιήθηκε και εξασφαλίστηκαν 14 θέσεις στάθμευσης επί της οδού Καραολή Δημητρίου. Μετά τη διάνοιξη δε των ρυμοτομούμενων τμημάτων επί της οδού Παραδείσου θα εξασφαλιστούν επιπλέον θέσεις. Σχετικά δε με την οδό Αρτέμιδος διερευνάται η δυνατότητα παραχώρησης θέσεων μετά την ολοκλήρωση των ρυμοτομούμενων τμημάτων.»  
Μέχρι να εισακουστούν  οι προτάσεις των κατοίκων για την τροποποίηση της μελέτης που καταργούσε ΟΛΕΣ τις θέσεις  και να χωροθετηθούν κάποιες θέσεις  στάθμευσης καθώς και θέσεις για τους κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης, χρειάστηκε να γίνουν μεγάλες προσπάθειες και υπήρξε σθεναρή άρνηση τόσο από τη μελετήτρια όσο από τους προκατόχους σας και τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Παραθέτουμε όμως αυτούσιο κατωτέρω  το δελτίο Τύπου που υπάρχει ακόμα στον ιστότοπο του Δήμου Αμαρουσίου από  τις 22 Μαΐου 2015, στο οποίο δίνονται διαβεβαιώσεις, αναλαμβάνονται δεσμεύσεις και ζητείται για μια ακόμα φορά η συνεργασία των κατοίκων.
Στην απάντησή σας κάνετε λόγο για «ρυμοτομούμενα τμήματα»  στις οδούς Παραδείσου και Αρτέμιδος. Τα ρυμοτομούμενα τμήματα της Παραδείσου νομίζουμε ότι έχουν ήδη αποδοθεί.. 
Και είναι η πρώτη φορά που δηλώνεται ότι υπάρχουν ρυμοτομούμενα τμήματα στην οδό Αρτέμιδος. Παρακαλούμε να ενημερωθούμε σχετικά.
Τα  απαλλοτριωτέα τμήματα βρίσκονται στο άνω τμήμα της οδού Καραολή & Δημητρίου, όπου από την 1η στιγμή που λάβαμε γνώση της διαδρομής του ποδηλατόδρομου είχαμε τονίσει ότι ήταν ο πλέον ακατάλληλος δρόμος λόγω του ιδιαίτερα μικρού πλάτους του & της ανάγκης απαλλοτριώσεων. Σημειωτέον ότι στη μελέτη δηλώνεται  αναληθώς  ότι δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του έργου.
Απορία και οργή  προκαλεί   η δήλωσή σας ότι ο Κανονισμός Λειτουργίας Πεζοδρόμων  θα «εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση του έργου της βιοκλιματικής αναβάθμισης(!)...»
Το ερώτημα ήταν  ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ  ΔΕΝ  εφαρμόζεται ο Κανονισμός, που έχει εγκριθεί  εδώ και τρία περίπου χρόνια, τόσο από το δημοτικό συμβούλιο όσο και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Είναι απόλυτος παραλογισμός να αναγκάζονται οι κάτοικοι να κατέρχονται παράνομα την οδό ΄Αλσους προκειμένου να έχουν πρόσβαση γενικά στη γειτονιά τους αλλά και στην Κηφισιάς ΕΝΩ ΙΣΧΥΕΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ η αντιδρόμηση της ΄Αλσους και η αμφιδρόμησή της από Εφέσσου έως Ασπασίας, με παράλληλη αντιδρόμηση της Καραολή &Δημητρίου.
Άλλωστε τούτο έχει ληφθεί υπόψη και για τη χωροθέτηση της ποδηλατολωρίδας στην Καραολή & Δημητρίου, στη δεξιά πλευρά των κινούμενων οχημάτων.
Επανατίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: ΓΙΑΤΙ δεν  έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα και τι θα αλλάξει μετά την ολοκλήρωση του έργου ώστε να υλοποιηθούν οι αντιδρομήσεις;
Το βασικότερο αίτημα της ανοιχτής επιστολής μας το είχαμε διατυπώσει ως εξής:
"Όλα τα ανωτέρω ζητούμε να αποτελέσουν πολύ σύντομα θέμα της ημερήσιας διάταξης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου  προκειμένου να αποδειχθούν οι καλές προθέσεις της δημοτικής αρχής."  Προσδοκούμε ότι στη νέα σας απάντηση θα αναφερθείτε κατά πόσο πιστεύετε ότι  είναι εφικτός αυτός ο δημόσιος διάλογος  για τον οποίο έχει δεσμευθεί η δημοτική αρχή και σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου , στις 22 Μαρτίου 2016, στις 19 Απριλίου 2016 και στις 19 Ιουλίου 2016.
                                                                      Για το ΔΣ
Γωγώ Μπίσκου - Βαρδουλάκη, πρόεδρος                         Λένα Προεστάκη, γραμματέας
------------------------------------------------------------------------
                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Η κατασκευή διαδρομής πεζών ποδηλάτων στον Παράδεισο θα αναβαθμίσει αισθητά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της γειτονιάς - (22/5/2015)
Όσον αφορά στα ερωτήματα που διατυπώνονται σε υπόμνημα των κατοίκων της γειτονιάς του Παραδείσου με επίκεντρο το έργο κατασκευής διαδρομής πεζών ποδηλάτων, η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου έχει να επισημάνει τα εξής:
Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται σε στάδιο εκτέλεσης βάσει μελετών που έχουν εκπονηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια, περίπου, οι οποίες από την πρώτη στιγμή ήταν σε γνώση της τοπικής κοινωνίας.(!!!)
Για την υλοποίηση του έργου έχουν καταβληθεί επίπονες προσπάθειες για να ενταχθεί η χρηματοδότησή του στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, και βάσει της σύμβασης, και εφόσον δεν δοθεί παράταση, πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2015.
Όσον αφορά στα κυκλοφοριακά στοιχεία του έργου:
Η διαδρομή επιλέχθηκε να συνδέει με ευθεία ή μέσω του συντομότερου δρόμου τον Παράδεισο με τα εξής σημεία, το τέρμα του ποδηλατόδρομου στο Πολύδροσο με το την αφετηρία του στον Άγιο Θωμά. Ως εκ τούτου, η προτεινόμενη εναλλακτική διαδρομή δεν εξυπηρετεί αυτή τη φιλοσοφία.
Η προτεινόμενη μονοδρόμηση της οδού Παραδείσου στο συγκεκριμένο τμήμα είναι βασικής σημασίας και δεν μπορεί να αλλάξει σε αμφίδρομης κυκλοφορίας. Ωστόσο, προσωρινά θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση μονοδρόμησης της οδού Παραδείσου για όσο διάστημα εκτελούνται τα έργα.
Δεν μπορεί να καταργηθεί η έξοδος από το φανάρι της οδού Παραδείσου διότι η διαδρομή μέσω της οδού Τριανταφυλλίδη οδηγεί και πάλι σε έξοδο στο φανάρι. Επιπλέον, επειδή η οδός Παραδείσου θα είναι μονόδρομος, η στροφή από την οδό Τριανταφυλλίδη δεξιά προς το φανάρι θα γίνεται με μεγάλη άνεση.
Όσον αφορά στους χώρους στάθμευσης, προβλέπεται να παραχωρηθούν θέσεις σε μόνιμους κατοίκους της οδού Καραολή κατά μήκος της οδού Αρτέμιδος. Θα εξεταστεί ακόμα εάν μπορεί να γίνει αυτό και βάσει της πινακίδας κυκλοφορίας του οχήματος.
Αναφορικά με τη συγκοινωνιακή σύνδεση, θα καταβληθεί εκ νέου προσπάθεια για δρομολόγηση λεωφορείου της δημοτικής συγκοινωνίας για τη γειτονιά του Παραδείσου. Ακόμη θα καταβληθεί προσπάθεια να εφαρμοστεί μέρος της μελέτης του συγκοινωνιολόγου του Δήμου κ. Ματσούκη, προκειμένου να διευκολυνθεί η γειτονιά του Παραδείσου.
Στις προθέσεις του Δήμου είναι να προχωρήσει εκ νέου στην ανάθεση μελέτης για την περιοχή του Παραδείσου όπου θα συμπεριληφθούν όλα τα θέματα και οι εκκρεμότητες στην περιοχή μαζί με τα απαιτούμενα έργα διανοίξεων, μεταξύ  των οποίων, η ένταξη κατασκευής αγωγού ομβρίων στην οδό Καραολή.
Όσον αφορά στο έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής του Πολυδρόσου, ο Δήμος έχει έτοιμη τη σχετική μελέτη. Οι καθυστερήσεις στην πρόοδο του έργου οφείλονται στην Περιφέρεια Αττικής που δεν προχωρά στην χρηματοδότηση του έργου χωρίς προφανείς αιτίες, χρονοτριβή για την οποία εγγράφως έχει πρόσφατα η Διοίκηση του Δήμου διαμαρτυρηθεί.
Το συγκεκριμένο έργο έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το τέλος του 2015, βάσει της προγραμματικής σύμβασης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2013-2015. Το ενδεχόμενο παράτασης δεν είναι ακόμα επιβεβαιωμένο, ωστόσο, από μέρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε) έχει κατατεθεί αίτημα για παράταση της ολοκλήρωσης των έργων που εντάσσονται στα ευρωπαϊκά επιχειρησιακά προγράμματα.
Τέλος, όσον αφορά στα έργα υποδομής, οι υπηρεσίες του Δήμου δρομολογούν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την εκπόνηση μελετών για έργα υποδομής σε όλες τις γειτονιές του Δήμου. Ωστόσο, γίνεται αντιληπτό ότι ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση  μόνο των μελετών εκείνων, των εγκεκριμένων και των εξασφαλισμένων όλων των απαιτούμενων αδειών.
Το σημαντικό αυτό έργο βιοκλιματικής αναβάθμισης στη γειτονιά του Παραδείσου με τη δημιουργία δικτύου διαδρομών πεζών και ποδηλάτου, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ευρωπαϊκά κονδύλια, θα αναβαθμίσει αισθητά την περιοχή και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.
Στο πλαίσιο αυτό ζητείται η συνεργασία των κατοίκων. Η Διοίκηση του Δήμου είναι ανοίκτη στο διάλογο για να ακούσει τις παρατηρήσεις των κατοίκων και από κοινού να προχωρήσουν σε βελτίωση ή τροποποίηση όποιων σημείων επιδέχονται παρέμβασης σε ένα έργο που βρίσκεται ήδη στο στάδιο της κατασκευής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου