Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Η συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου με τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Κηφισιάς

 Υστερα από αίτημα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π. Ε. Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου συνάντηση του Δ. Σ. με τη Δημοτική Αρχή Κηφισιάς(τους δέχτηκε ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γ. Θωμάκος, η Πρόεδρος της Δ. Ε. Π Κηφισιάς κ. Αικ. Καραλλή & ο Πρόεδρος της Σχ. Επιτροπής Π. Ε. Κηφισιάς κ. Νικήτας Κόκκαλης).
Από την πλευρά του Συλλόγου τέθηκαν τα ζητήματα: 
α) της λειτουργίας της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Π. Ε. Κηφισιάς και της μη επάρκειας των χρημάτων που χορηγούνται εν τέλει από τη σχολική επιτροπή για των αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών και προβλημάτων των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της πόλης της  Κηφισιάς, 
β) της μη έγκαιρης και άμεσης ανταπόκρισης των υπηρεσιών του Δήμου Κηφισιάς για την αντιμετώπιση των αναγκών επισκευών – συντήρησης των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της Κηφισιάς, 
γ) της αναγκαιότητας ίδρυσης νέων σχολείων και νηπιαγωγείων και ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων για τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της Κηφισιάς.   
Για το ζήτημα της λειτουργίας της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κηφισιάς ο Συλ. Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου τονισε, ότι παρατηρούνται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην κατανομή και απόδοση των χρημάτων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων της Π. Ε. Κηφισιάς...
 τα χρήματα που υπάρχουν και φτάνουν στα σχολεία είναι λίγα και είναι σίγουρο ότι δεν επαρκούν για τη διασφάλιση της παροχής ποιοτικού χαρακτήρα εκπαίδευσης στα παιδιά του ελληνικού λαού.
Οι συνεχείς περικοπές των δαπανών για την Παιδεία από τον Γ. Κ. Π., εξαιτίας της ανάλγητης  - αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθείται από τις μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, καταδικάζουν το δημόσιο σχολείο, μέσω της υποχρηματοδότησης, σε μαρασμό, οδηγώντας το στην ιδιωτικοποίηση.  
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση ιδιαίτερα στο Δήμο Κηφισιάς εντείνεται ακόμα περισσότερο, διότι αντί τα χρήματα, που σύμφωνα με το νόμο πρέπει να καταλήγουν στους λογαριασμούς των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών τους, να δίνονται απευθείας στο Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία αυτά παρακρατούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη Σχολική Επιτροπή Π. Ε. Κηφισιάς με το αιτιολογικό ότι αποπληρώνονται παλαιότερα χρέη της Σχολικής Επιτροπής (της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής) μαζί με τους  λογαριασμούς (ΕΥΔΑΠ – ΟΤΕ – ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ) των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της πόλης. 
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μην γνωρίζει κανένα Δημ. Σχολείο και Νηπιαγωγείο τι ακριβώς του αναλογεί από τα χρήματα των λειτουργικών δαπανών για τα σχολεία και νηπιαγωγεία της Κηφισιάς (κονδύλια από Κ.Α.Π. – λειτουργικές δαπάνες, κονδύλια από Σ.Α.Τ.Α – επισκευαστικές δαπάνες και κονδύλια από Φ.Η.Χ. – φόροι ηλεκτροδοτούμενων χώρων για συντήρηση Δημοσίων Κτιρίων) που μπαίνουν στο ταμείο της σχολικής επιτροπής Π. Ε. του Δήμου Κηφισιάς. Ακόμα τέθηκε το θέμα της μη επάρκειας των υλικών καθαρισμού που χορηγούνται από τη σχολική επιτροπή για τον καθαρισμό των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων για τις ανάγκες ενός ολόκληρου σχολικού έτους.
Σε όλα τα παραπάνω διαπιστώθηκε πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ του Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου και της Δημοτικής Αρχής Κηφισιάς αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης και κατανομής των χρημάτων της σχολικής επιτροπής Π. Ε. του Δήμου Κηφισιάς, η οποία κατά τη γνώμη μας ενεργεί με μη σύννομο τρόπο και με πλήρη αδιαφάνεια στον τρόπο με τον όποιο χειρίζεται τα οικονομικά των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της πόλης
Μάλιστα, αν και ζητηση οικονομικά στοιχεία για τη διαχείριση των χρημάτων της Σχολικής Επιτροπής Π. Ε. του Δήμου Κηφισιάς για τον τελευταίο χρόνο (από Σεπτέμβριο του 2014 έως Δεκέμβριο του 2015 αναφορικά με τι εισπράχθηκε από το Δήμο Κηφισιάς – κονδύλια Κ.Α.Π., κονδύλια Σ.Α.Τ.Α., κονδύλια Φ.Η.Χ. -  από την κεντρική κυβέρνηση για τις ανάγκες των σχολείων και τι δαπανήθηκε (πόσο στοιχίζει η λειτουργία των σχολείων στο ίδιο διάστημα;), αυτά δεν μας έχουν δοθεί μέχρι στιγμής.
Ο Συλ. Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου τονισε στη Δημοτική Αρχή Κηφισιάς την αναγκαιότητα της έγκαιρης και σύννομης κατανομής των κονδυλίων από τη Σχολική Επιτροπή προς τα σχολεία, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων, αλλά και την αμετακίνητη θέση του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου να διεκδικήσει με κάθε τρόπο ότι αναλογεί στα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της Κηφισιάς και καταβάλλεται από την πολιτεία για την εύρυθμη λειτουργία τους με βάση το νόμο και τις συνταγματικές επιταγές για παροχή δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης στα παιδιά του ελληνικού λαού.   
 Η Δημοτική Αρχή ισχυρίστηκε ότι οι σχετικοί οικονομικοί πόροι για τα λειτουργικά έξοδα των Δημ. Σχολείων και Νηπιαγωγείων αποδίδονται έγκαιρα από τη σχολική επιτροπή Π. Ε. Κηφισιάς, όταν αποστέλλονται από την κεντρική κυβέρνηση και με βάση όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις και ακόμα ότι όποιος Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου και Προϊσταμένη Νηπιαγωγείου απευθύνθηκαν στη σχολική επιτροπή για ενίσχυση των σχολείων και νηπιαγωγείων τους ικανοποιήθηκε το αίτημά του/της. Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου διαφωνεί πλήρως με τις ενέργειες και την πρακτική της Δημοτικής Αρχής Κηφισιάς, διότι τα χρήματα της σχολικής επιτροπής Π. Ε. προορίζονται αποκλειστικά για τα Δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της πόλης.
 Οι Διευθυντές των Σχολείων και Νηπιαγωγείων δεν είναι επαίτες για να υποβάλλουν αιτήματα για τα αυτονόητα προβλήματα λειτουργίας, επισκευών και συντήρησης των σχολικών μονάδων,  τα οποία θα έπρεπε να εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισής τους από το Δήμο Κηφισιάς.
 Εθεσε επίσης στη Δημοτική Αρχή Κηφισιάς ότι εφόσον θεωρεί ότι η σχολική επιτροπή Π. Ε. του Δήμου Κηφισιάς λειτουργεί σύννομα θα μπορούσε να τεθεί ερώτημα στην Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην Περιφέρεια Αττικής και στα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας αναφορικά με την ορθότητα των ισχυρισμών της (δηλ. κατά πόσο είναι απόλυτα σύννομη και διαφανής η λειτουργία της Σχολικής Επιτροπής Π. Ε. του Δήμου Κηφισιάς) και ακόμα ενημερώσαμε (τη Δημοτική Αρχή) για την πρακτική και πολιτική όμορων Δήμων που αποδίδουν  όλα τα χρήματα (χωρίς παρακρατήσεις) για τη λειτουργία και συντήρηση των σχολείων στους λογαριασμούς Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων. 
Αναφορικά με την μη έγκαιρη ανταπόκριση των υπηρεσιών του Δήμου Κηφισιάς στις ανάγκες επισκευών & συντήρησης των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων του Δήμου Κηφισιάς έθεσε ενδεικτικά τα προβλήματα επισκευών συντήρησης του 2ου Δημ. Σχ. Κηφισιάς, της αυλής του 3ου Δημ. Σχ. Κηφισιάς, της επισκευής της στέγης του γυμναστηρίου του 4ου Δημ. Σχ. Κηφισιάς και της επισκευής – συντήρησης του φωτοτυπικού μηχανήματος και των διαδραστικών πινάκων του ομώνυμου σχολείου, της επισκευής της στέγης του 3ου Νηπιαγωγείου Κηφισιάς, της συντήρησης του αύλειου χώρου (παιδικής χαράς)  και του κτιρίου του 4ου Νηπιαγωγείου Κηφισιάς, καθώς και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των επισκευαστικών αναγκών του 6ου Δημ. Σχ. Κηφισιάς.
Οι απαντήσεις που ελάβε ο Συλ. Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου για όλα τα παραπάνω από τη Δημοτική Αρχή Κηφισιάς είναι, ότι δεν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό του Δήμου για την άμεση εξυπηρέτηση των επισκευαστικών αναγκών των σχολείων και γι’ αυτό έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός από το Δήμο Κηφισιάς για την ανάθεση σε εργολάβο της σχετικής εργολαβίας (ύψους 300.000 ευρώ), η οποία όμως λόγω ενστάσεων που κατατέθηκαν καθυστερεί να ολοκληρωθεί.
 Για το ζήτημα της ανέγερσης νέων σχολείων και νηπιαγωγείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων του Δήμου Κηφισιάς ετέθη θέσαμε στη Δημοτική Αρχή η αναγκαιότητα της προώθησης του ήδη εγκεκριμένου σχεδίου του Ο. Σ. Κ. για την προσθήκη νέας πτέρυγας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς πριν τη λήξη του τρέχοντος έτους, ώστε με την ανέγερση της νέας πτέρυγας να αποσυμφορηθεί η κατάσταση και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, αλλά και στο όμορο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς, την αναγκαιότητα της ανέγερσης των 9ου και 10ου Νηπιαγωγείων Κηφισιάς και του 3ου Νηπιαγωγείου Νέας Ερυθραίας καθώς και την άμεση απόδοση της αίθουσας του 8ου Νηπιαγωγείου Κηφισιάς, που παράτυπα παραχωρήθηκε στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς προκειμένου να αντιμετωπίσει τις στεγαστικές του ανάγκες, καθώς και την ίδρυση νέων σχολείων όπως το 2ο Δημ. Σχ. Εκάλης (Ζάννειο).
Σε σχέση με όλα τα παραπάνω η Δημοτική Αρχή του Δήμου Κηφισιάς δήλωσε την πρόσθεσή της για την προώθηση της ίδρυσης του 2ου Δημ. Σχ. Εκάλης(το οποίο θα στεγαστεί στις εγκαταστάσεις του πρώην Ζαννείου ορφανοτροφείου), ενώ για όλα τα υπόλοιπα δήλωσε ανέτοιμη να απαντήσει παραπέμποντας σε επόμενη συνάντηση, στην οποία θα καλέσει το Συλ. Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου, ώστε προετοιμασμένη να απαντήσει σε όλα τα παραπάνω θέματα που ετέθησαν 
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π. Ε. Αμαρουσίου έχοντας ως στόχο του την υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές της ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου Σχολείου που ακολουθούνται από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων της περιοχής ευθύνης του, θα συνεχίσει τον ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο με τους εμπλεκόμενους με την εκπαιδευτική διαδικασία φορείς (γονείς, δημοτικές αρχές κλπ.) και τις διεκδικήσεις του με γνώμονα ένα καλύτερο – ποιοτικό δημόσιο και δωρεάν σχολείο για τα παιδιά των εργαζομένων.

Στo πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π. Ε. Αμαρουσίου τονισε στη Δημοτική Αρχή Κηφισιάς ότι θεωρει πολύ θετική τη διαδικασία του διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των εμπλεκομένων με την εκπαίδευση φορέων (εκπαιδευτικών, γονέων, δημοτικών αρχών, κυβέρνησης κλπ.) έχοντας πάντα ως στόχο την αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων των σχολείων και της δημόσιας εκπαίδευσης, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση και τη γονιμότητα του διαλόγου αυτού τη συνέπεια λόγων και έργων μεταξύ των συνδιαλεγομένων,  για την οποία όλοι κρινονται. 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π. Ε.                        Μαρούσι  5 –  2 – 2016                                ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ                                                                          Αρ. Πρ.: 38
Ταχ. Δ/νση: Κηφισίας 211                                            
Τ. Κ. 15124 Μαρούσι                                                                Προς: Μ.Μ.Ε.
Τηλ.: 210 8020697                                                         Κοινοποίηση: Μέλη Συλλόγου μας    Πληροφ.: Πολυχρονιάδης Δ. (6945394406)                                       Δ. Ο. Ε.  Email:syll2grafeio@gmail.com                                             
Δικτυακός τόπος: www.syllogosekpaideutikonpeamarousisou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου