Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Εξαιρετικό το αφιέρωμα στο Δάσκαλο του Αμαρουσίου Ε. Δούση

Στην πολύπλευρη προσφορά του Δασκάλου του Μαρουσιού Ευάγγελου Δούση, καθώς και 
στα σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα που αναφέρονται στο βιβλίο του «Η Ιστορία Μου» τόσο για την τοπική ιστορία της πόλης του Αμαρουσίου, όσο και για την ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, στην εκδήλωση αφιέρωμα προς τιμή του, που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου.
Παρουσία πλήθους πολιτών που κατέκλυσαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου εξήρε το  πολυσήμαντο έργο του δραστήριου Μαρουσιώτη δασκάλου (1888-1975) που είναι χαρακτηριστικό ότι έπαιρνε τα Μαρουσιωτάκια από τα αλώνια της εποχής και τα πήγαινε στο σχολείο για να μάθουν γράμματα. 
Άλλωστε, όπως τόνισε, η ανέγερση του 1ου Δημοτικού Σχολείου οφείλει πολλά και ταυτίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη δραστηριότητα και τις προσπάθειες του Ευάγγελου Δούση, όχι μόνο ως εκπαιδευτικού – δασκάλου και διευθυντή του σχολείου, αλλά και ως ενεργού πολιτικού της εποχής εκείνης. 
Όπως υπογράμμισε  από του βήματος ο κ. Πατούλης, ο Δήμος Αμαρουσίου θα συνεχίσει να αναδεικνύει το έργο και την προσφορά επιφανών Μαρουσιωτών που στο πέρασμα τους άφησαν ανεξίτηλα «δώρα» στο πολιτισμό και τις τέχνες του τόπου μας
Παράλληλα συνεχάρη  όλους όσους συνέβαλαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Δούση με τίτλο «Η Ιστορία Μου (εκδόσεις ΑΡΧΕΙΟ) που αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο κ. Γιώργος Πάλλης Καθηγητής - Αρχαιολόγος και ο δάσκαλος – ιστορικός  κ. Δημήτρης Πολυχρονιάδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η έκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου έρχεται να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό σε ότι αφορά τη διάσωση και την ανάδειξη τεκμηρίων και αρχειακού υλικού αναφορικά με τα ερευνητικά – επιστημονικά ενδιαφέροντα δεκάδων νέων ιστορικών που ασχολούνται με τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της χώρα μας. 
«Τα απομνημονεύματα του Μαρουσιώτη Δασκάλου Ευάγγελου Δούση & ο τρόπος που καταθέτονται στο αναγνωστικό κοινό και στους ερευνητές αποτελούν υποδειγματική εκδοτική εργασία, αναδεικνύοντας χωρίς παρεμβάσεις, μέσα από τον άμεσο λόγο της προσωπικής μαρτυρίας του το πολιτικό – ιδεολογικό κλίμα της εποχής του» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πολυχρονιάδης.
Την εκδήλωση συντόνισε η εγγονή του Ευάγγελου Δούση, αρχαιολόγος κα Γιάννα Βενιέρη
ενώ παραβρέθηκαν επίσης η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Ρένα Χαλιώτη, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Πέτρος Κόνιαρης και εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας ο κ.  Ελευθέριος Μαγιάκης και η κα Κατερίνα Ψάλτη.                                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου