Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

                   ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 18:00 ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΣΑΠ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ
           Ιδιωτικοποιήσεις, λευκές νύχτες, εργασιακός μεσαίωνας
                           Πάμε Μαρούσι, πάμε μνημόνιο...

Έχουν περάσει 6 χρόνια απ’ την στιγμή που τα μνημόνια μπήκαν στη ζωή μας. Τα μνημόνια που δεν είναι τίποτα άλλο απ’ την ευθυγράμμιση της χώρας στο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού που κυριαρχεί παγκοσμίως. Η ευθυγράμμιση αυτή φαίνεται να επιβάλλεται αποκλειστικά απ’ την Ε.Ε. και τα άλλα κέντρα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας (Ε.Κ.Τ, Δ.Ν.Τ.). Στην πραγματικότητα όμως αποτελεί επιδίωξη και των ντόπιων ολιγαρχών, μεγαλοαφεντικών και των πολιτικών εκφραστών τους, καθώς αυτοί αντιλαμβάνονται τη σημερινή συνθήκη ως μια ευκαιρία αύξησης των κερδών τους. Η αύξηση αυτή επιτυγχάνεται μέσω της σφοδρής επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, των ανέργων, των ευπαθών ομάδων, των αυτοαπασχολούμενων κ.α.
Σε αυτήν την ομάδα συμφερόντων ανήκει και ο Γ. Πατούλης που πέρα από Δήμαρχος Αμαρουσίου είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΚΕΔΕ (Κεντρική Επιτροπή Δήμων Ελλάδος), ενώ αποτέλεσε και με μεγάλη αποτυχία “πρόεδρος” των “Μένουμε Ευρώπη/ΝΑΙ σε όλα” στο δημοψήφισμα, μαζί με άλλες “ακομμάτιστες προσωπικότητες”.
Ο Γ. Πατούλης έχει αποφασίσει, όπως φαίνεται, ότι τόσο ο Δήμος Αμαρουσίου όσο και συνολικά η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει παράδειγμα νεοφιλελεύθερης διαχείρισης. Πορευόμενος σε αυτόν το δρόμο ο κ. Δήμαρχος έχει ήδη ιδιωτικοποιήσει – και μάλιστα πολύ πρόσφατα – το δημοτικό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού , ενώ αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να κάνει το ίδιο με την υπηρεσία οδοκαθαρισμού. Πιστός στις απόψεις του, ο Δήμαρχος φέρνει σήμερα στην πόλη μας τη λευκή νύχτα, ένα θεσμό που ενσαρκώνει την ουσία των μνημονίων. Με λίγα λόγια, λευκή νύχτα σημαίνει: καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων στον κλάδο των εμποροϋπαλλήλων, με επέκταση του ωραρίου, μαύρη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες.
Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα είναι μια συνθήκη που δεν αφορά μόνο συγκεκριμένους κλάδους, αλλά επηρεάζει το σύνολο των εργαζομένων. Μπορεί σήμερα να πλήττονται τα δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων, όμως η υποτίμηση των μέχρι τώρα εργασιακών κεκτημένων, τείνει να γίνει καθεστώς σ’ όλη την αγορά εργασίας. Όλα αυτά προβάλλονται ως μια καταναλωτική γιορτή και ως μια τονωτική ένεση της τοπικής οικονομίας. Ακολουθώντας έτσι την τακτική που θέλει την επιχειρηματικότητα, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις καινοτομίες, να αποτελούν διέξοδο για το σύνολο των προβλημάτων των ατόμων μέσα από την βιτρίνα των καινούριων και πρωτοποριακών λύσεων.
Δεν πρέπει να αφήσουμε τα δικαιώματα μας να γίνουν θυσία στο βωμό της κατανάλωσης και της ”ανάπτυξης”. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους πως σήμερα, εργαζόμενοι και καταναλωτές έχουν κοινά συμφέροντα, προβλήματα και αγωνίες. Ο σημερινός καταναλωτής θα έρθει-αν δεν είναι ήδη- στη θέση του εργαζόμενου.
Να μην αφήσουμε τις καταναλωτικές γιορτές να γίνουν άλλοθι για την ισοπέδωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
ΟΥΤΕ ΛΕΥΚΗ ΩΡΑ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ
Κατάληψη Έπαυλης Κουβέλου
Διονύσου & Σόλωνος
e-mail: kouvelou_squat@riseup.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου