Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

ΤΑ...CIA Xριστοδουλοπούλου:«Δεν ξέρω πώς πάνε οι πρόσφυγες στην Ευρώπη, απλώς εξαφανίζονται»!!!

«Ναι» στη βοήθεια για τους μετανάστες που καθημερινά φτάνουν διά θαλάσσης στα νησιά, όμως υπό αυστηρούς όρους και μόνο με χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος, είπαν οι δήμαρχοι στην αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. 
                       
Η υπουργός παραβρέθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) με θέμα τη μετανάστευση και ζήτησε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να προτείνει χώρους όπου θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν ομάδες μεταναστών, στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες, όπως τόνισε.
Διευκρίνισε ότι αναζητούνται χώροι στην ηπειρωτική Ελλάδα «στους οποίους θα μεταφερθούν από τα νησιά, άμεσα και συντεταγμένα, ομάδες 20 - 100 μεταναστών». 
Οι χώροι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για μικρό χρονικό διάστημα είτε για μεγαλύτερο, οπότε και θα ενταχθούν στα προγράμματα χρηματοδότησης της Ε.Ε., είπε, προσθέτοντας μάλιστα ότι το υπουργείο προτιμά οι χώροι αυτοί να είναι κλειστοί, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα.
«Η λύση των στρατοπέδων με σκηνές θα επιλεγεί μόνο εφόσον δεν βρεθεί κάτι άλλο» τόνισε, ενώ ανακοίνωσε πως ήδη έχει ζητηθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη ναύλωση επιβατηγού πλοίου για τη μεταφορά των μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα. 
Η κ. Χριστοδουλοπούλου δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνει καμία κίνηση από την πλευρά του υπουργείου χωρίς κοινωνικό διάλογο και σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης. 
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταρτιστεί πρόγραμμα εξετάσεων & περίθαλψής τους με τη συμμετοχή κινητών μονάδων, καθώς και ελεύθερης πρόσβασής τους στο ΕΣΥ.Οσον αφορά εκείνους που μιλούν «για ανοιχτά σύνορα», η υπουργός διαβεβαίωσε ότι «τα σύνορα φυλάσσονται κανονικά από το Λιμενικό και τη Frontex
Ισχύει η διαταγή του προηγούμενου υπουργού». 
Προσέθεσε όμως ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση λόγω των πολέμων σε Συρία, Λιβύη που φέρνει με τη σειρά της προσφυγική κρίση. 
«Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουμε είναι δραματικά και οι επιλογές περιορισμένες. 
Σας καλούμε όλοι να δώσετε κάτι, να μη δημιουργήσουμε πανικό». 
Η κ. Χριστοδουλοπούλου χαρακτήρισε πάντως τουλάχιστον «άστοχες» τις δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου, ότι θα δώσουμε σε όλους χαρτιά να πάνε στην Ευρώπη. 
«Υπάρχουν συνθήκες που μας δεσμεύουν και από τις οποίες ωφελούμαστε, δεν μπορούμε να τις καταπατήσουμε. 
Τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν προβλήματα με την Ευρώπη και δεν βοηθούν στο κλίμα αλληλεγγύης που επιδιώκουμε» τόνισε.
«Λύση σε επίπεδο Ε.Ε.»
Ο δήμαρχος της Αθήνας, Γ. Καμίνης, παίρνοντας τον λόγο τόνισε ότι αν παρουσιαστεί και πάλι το φαινόμενο της συσσώρευσης ομάδων στις πλατείες, που δεν έχουν στέγη και φροντίδα, «κινδυνεύουμε να νεκραναστήσουμε το φασιστικό, ξενόφοβο κίνημα σε πολιτικό επίπεδο». 
Είπε ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ζήτησε και «στο εσωτερικό να μην επιβαρυνθεί μόνο η Αθήνα, να λειτουργήσουμε ορθολογικά κατανέμοντας ακριβοδίκαια το πρόβλημα. 
Δεν υπάρχει το “όχι στην αυλή μου”». 
Και δεσμεύτηκε ότι ο δήμος μπορεί να προσφέρει φαγητό, ενώ ανέφερε ότι μπορούν να παραχωρηθούν από το υπουργείο Aμυνας υποδομές.
                           
Από την πλευρά του ο πρόεδροςτης ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, τόνισε ότι τη διαχείριση του μεταναστευτικού «λόγω του μεγέθους του αποτελεί ζήτημα, τη διαχείριση του οποίου πρέπει να αναλάβει το κράτος που διαθέτει μέσα και ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τους αναγκαίους πόρους, και όχι να γίνει «μπαλάκι» στους δήμους.
                                                         ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
                                                          ΠΗΓΗ:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου