Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Η 6η Έκθεση προόδου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

  Περιεχόμενα
I Αποστολές ειδικών στην Ελλάδα
II Αποστολές ειδικών στην Γερμανία
III Φιλοξενούμενο άρθρο „Βιώσιμη χρήση του νερού“
IV Επίκαιρα από Βερολίνο
I Αποστολές ειδικών στην Ελλάδα
Η Ήπειρος βάζει στόχο την τουριστική ανάπτυξη: νέες δυνατότητες για τον εναλλακτικό και τον θρησκευτικό τουρισμό
«Μόνο όπου έχεις περπατήσει, έχεις πάει πραγματικά»
Γ.Β.Γκαίτε
Ύστερα από πρόσκληση της Περιφέρειας Ηπείρου, πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Ιανουαρίου του 2015 η τρίτη συνάντηση μεταξύ τοπικών τουριστικών φορέων και Γερμανών ειδικών σε θέματα τουρισμού. Περισσότεροι από 80 συμμετέχοντας συναντήθηκαν για δύο ημέρες και συζήτησαν όλοι μαζί, αλλά και σε παράλληλες ομάδες εργασίας, για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου.
Η συνάντηση είχε την ιδιαιτερότητα ότι αφορούσε και τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες: την Άρτα, την Πρέβεζα, τα Ιωάννινα και τη Θεσπρωτία.
Ο Περιφερειάρχης Ιωαννίνων Αλ. Καχριμάνης υποδέχθηκε την εκδήλωση και ευχαρίστησε τη γερμανική αποστολή για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, «ειδικά αυτή την εποχή που γίνεται όλο και πιο δύσκολη».
Συνέδριο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και Σεμινάριο για τον Τουρισμό:
Ανάλυση προοπτικών και κατάρτιση στρατηγικών εμπορικής εκμετάλλευσης για τον προορισμό «Ήπειρος»
Η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο πεζοπορικός και ο θεματικός τουρισμός, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των δημάρχων, των εκπροσώπων του κλάδου του τουρισμού και της γερμανικής αποστολής ειδικών, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι πεζοπορικές διαδρομές, τα δίκτυα ποδηλατικών διαδρομών και ο τουρισμός με τροχόσπιτο στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.
Ο στόχος των ομάδων εργασίας, που συζήτησαν εκτενώς για τις ομορφιές της Ηπείρου, ήταν η ανάπτυξη ολοκληρωμένων τουριστικών προϊόντων. 
Τα τουριστικά προϊόντα απευθύνονται σε Ευρωπαίους αλλά και τουρίστες από τρίτες χώρες που αναζητούν νέες εμπειρίες σ’ ανεξερεύνητες περιοχές, με θεματικές το φυσικό περιβάλλον ή τον πολιτισμό.
Η περιοχή της Ηπείρου θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της Ελλάδας.
Ένα τέτοιο ελκυστικό τουριστικό πακέτο προτείνει ποδηλατικές διαδρομές στα οροπέδια του Μετσόβου και περιπάτους στα καλντερίμια που ενώνουν μεταξύ τους τα Ζαγοροχώρια, διαμονές με τροχόσπιτο στις μαγευτικές όχθες του Αώου και του Αχέροντα, αλλά και εκδρομές στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων
Ακόμα, πεζοπορικές διαδρομές που έχουν πιστοποιηθεί για την ποιότητά τους και συνδέουν βυζαντινές εκκλησίες, μοναστήρια και αξιοθέατα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με όμορφες παραλίες, παραποτάμιες και παραλίμνιες όχθες. Το τουριστικό πακέτο θα συμπληρώσουν τα τοπικά προϊόντα, η γαστρονομία και η μεγάλη ποικιλία σε υπαίθριες δραστηριότητες και χειμερινά αθλήματα.
Με πρωτοβουλία της περιφέρειας μπαίνουν και οι βάσεις της συνεργασίαςσυγκεκριμένα η δικτύωση των τουριστικών φορέων, που με τις ιδέες και την υποστήριξη των Γερμανών ειδικών, θα ενώσουν στο μέλλον τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη όλης της περιοχής. 
Οι εμπλεκόμενοι φορείς θα επεξεργασθούν από κοινού σχέδια δράσης, αλλά και πόρους χρηματοδότησης.
Με τις κατάλληλες βελτιώσεις, ο τουρισμός στην Ήπειρο μπορεί να ανθίσει, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, στο βουνό και στη θάλασσα. Η Ήπειρος πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε έναν μοναδικό τουριστικό προορισμό. 
Παρεμφερή παραδείγματα στη Γερμανία και τη Γαλλία έχουν δείξει ότι μια ολοκληρωμένη διαχείριση, με βάση τη δικτύωση, μπορεί να δημιουργήσει ελκυστικούς και κυρίως νέους τουριστικούς προορισμούς. 
Το αποτέλεσμα είναι ότι μέσω του τουρισμού δημιουργούνται προστιθέμενη αξία και νέες θέσεις εργασίας, ενώ τονώνεται η τοπική οικονομία.
Το δελτίο τύπου:www.amna.gr/pressReleaseView.php?id=80015&doc_id=14933169

II Αποστολές ειδικών στη Γερμανία
Αποστολή αντιπροσωπείας Ελλήνων ειδικών από νησιωτικούς Δήμους με θέμα τη Διαχείριση Απορριμμάτων στο Schwäbisch-Hall
«Ο καθένας ας καθαρίσει την αυλή του. Και όλες οι γειτονιές θα καθαρίσουν»
Γ.Β.Γκαίτε
Από τις 14 έως τις 16 Ιανουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε εργαστήριο(workshop) της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με Έλληνες ειδικούς από πολλούς νησιωτικούς δήμους, με θέμα τη διαχείριση απορριμμάτων. 
Η εκδήλωση διοργανώθηκε κατόπιν πρόσκλησης προς την επαρχία Schwäbisch Hall
Ο έπαρχος, Gerhard Bauer, οργάνωσε για τους δημάρχους και τους συμβούλους επισκέψεις σε σειρά εγκαταστάσεων στις πόλεις Bamberg και Backnang, καθώς και στην περιοχή Hessental της επαρχίας Schwäbisch-Hall.
Στη δωδεκαμελή ελληνική αποστολή συμμετείχαν πέντε δήμαρχοι από νησιωτικούς δήμους, εκπρόσωποι από το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με παρουσία του διευθυντή της Γιώργου Κρεμλή.
Οι προδιαγραφές στη διαχείριση απορριμμάτων έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία, με αποτέλεσμα η απλή διάθεση απορριμμάτων να έχει δώσει τη θέση της στην ανακύκλωση και τη διαχείριση - με τελικό στόχο την παραγωγή ενέργειας. 
Χρειάζεται συνετή διαχείριση των πόρων που παγκοσμίως στερεύουν, για αυτό και στον τομέα των απορριμμάτων προωθείται η χρήση των ενεργειακών λύσεων για την προστασία περιβάλλοντος. 
Στην Ελλάδα, πολλοί δήμοι - και κυρίως τα νησιά - αναζητούν επειγόντως λύση για την αντιμετώπιση της παραγωγής ολοένα περισσότερων απορριμμάτων αλλά και για την κατάλληλη διάθεσή τους. 
Για το σκοπό αυτό μπορούν να διεκδικήσουν σημαντικούς πόρους χρηματοδότησης από την ΕΕ.
Το πρόβλημα με τους υπεράριθμος χώρους διάθεσης απορριμμάτων υπήρχε και στη Γερμανία – όπως επισήμανε και ο έπαρχος Gerhard Bauer κατά την παρουσίαση του Προγράμματος Διαχείρισης Απορριμμάτων στην επαρχία Schwäbisch Hall
Η διαδρομή που καλύφθηκε για να φθάσουν στον διαχωρισμό των απορριμμάτων δεν ήταν εύκολη. Οι εμπειρίες που συνέλλεξαν όμως, είναι πολλές και επωφελείς, ειδικά για τα ελληνικά νησιά, τα οποία αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα με τα απορρίμματα και καλούνται να
ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις. «Τα λάθη που έγιναν τότε στη Γερμανία μπορούν να αποφευχθούν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Bauer.
Ένα παράδειγμα είναι η διαχείριση της βιομάζας στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας – η οποία προσανατολίζεται στην αποδοτική χρήση των πόρων και από οικονομικής και από οικολογικής πλευράς. 
Για αυτό και η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε τη Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας-Ζύμωσης
Backnang-Neuschöntal, η οποία είναι πρότυπη και αποτελεί πιλότο για όλη τη Γερμανία, καθώς άρχισε τη λειτουργία της πριν από μόλις τέσσερα χρόνια. Ο διευθυντής της Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων (AWG), Gerald Balthasar, εξήγησε ότι παλιότερα στη Γερμανία λειτουργούσαν πολλοί μικροί χώροι διάθεσης απορριμμάτων και ότι τώρα η διάθεση είναι πιο καλά οργανωμένη,
καθώς πολύ μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών διαχωρίζονται - με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – κατευθείαν στην πηγή.
Η Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας-Ζύμωσης εξυπηρετεί μια περιοχή με 410.000 κατοίκους, όπου παράγονται ετησίως 360 κιλά απορριμμάτων ανά κάτοικο. Περίπου 83 κιλά είναι οργανικά απορρίμματα. Η Μονάδα επεξεργάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες, σε καθημερινή βάση, περίπου 300 τόνους τέτοιων οργανικών απορριμμάτων. Η ζύμωση των οργανικών απορριμμάτων με τη μέθοδο της μετα-κομποστοποίησης των στερεών υπολειμμάτων αποτελεί διαδικασία ανακύκλωσης, κατά την οποία τα ανακυκλώσιμα υλικά επιστρέφουν στον φυσικό κύκλο, μεταξύ άλλων ως
λιπάσματα και χυμώδη. 
Το παραγόμενο βιοαέριο, ύστερα από την ξήρανσή του, καθαρίζεται σε φίλτρο ενεργού άνθρακα και ακολουθεί η αποθείωση. Μετά το πέρας των ελέγχων ασφαλείας, επιτυγχάνεται η ελεγχόμενη εισαγωγή του βιοαερίου σε σταθμούς συμπαραγωγής θερμότητας και ενέργειας. 
Στο εργοστάσιο που επισκέφθηκε η ελληνική αποστολή, η εκλυόμενη θερμότητα χρησιμοποιείται μέσω ενός δεύτερου κυκλοφορικού συστήματος για την ξήρανση λυματολάσπης. 
Η εξαγωγή της χρήσιμης θερμότητας, κυρίως κατά την παραγωγή ρεύματος με καύσιμα, ονομάζεται συμπαραγωγή ενέργειας-θερμότητας.
Επίσκεψη στη Μονάδα Θερμικής Επεξεργασίας στην πόλη Bamberg
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Μονάδα Θερμικής Επεξεργασίας στα Διυλιστήρια Bamberger Kaliko Textile Finishing, στα οποία γίνεται ανάκτηση θερμότητας μέσω της απευθείας αξιοποίησης των υπολειμμάτων της παραγωγής. 
Πρωτεύουσα θέση στον τομέα αυτό κατέχει η εταιρεία Michaelis GmbH & Co.KG, με εταιρική παράδοση 70 χρόνων και κεντρικά τμήματα μηχανικής, κατασκευών και κέντρο εξυπηρέτησης στην πόλη Würzburg
Η εταιρεία Michaelis δραστηριοποιείται διεθνώς και με μεγάλη επιτυχία ως προμηθευτής συστημάτων για ολοκληρωμένες ή μερικές εγκαταστάσεις στους τομείς της θερμικής επεξεργασίας, της αξιοποίησης θερμότητας και τον καθαρισμό καυσίμων, διαθέτοντας πάνω από 500 συστήματα. 
Κατά την αξιοποίηση της εκλυόμενης θερμότητας με ταυτόχρονο καθαρισμό των καυσαερίων μπορεί να παραχθεί θερμότητα με θερμική επεξεργασία, αλλά και ηλεκτρισμός, ψύξη ή να γίνει αφαλάτωση, με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. 
Κατά την παρουσίαση της θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων, της θερμικής παραγωγής ενέργειας, της χημικής τεχνολογίας και της τεχνολογίας καυσαερίων, ο Heiko Schwager, διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας Michaelis, αναφέρθηκε σε παραδείγματα από όλο τον κόσμο, με παραδείγματα από την Ελβετία (συνολική στέγαση χώρων απόθεσης απορριμμάτων) και το Αφγανιστάν (υπαίθρια συγκέντρωση). Αυτού του είδους οι εγκαταστάσεις απαιτούν μεν εξειδικευμένη προσαρμογή, αλλά λόγω των κινητών στοιχείων της δόμησης τους, η τοποθέτηση μπορεί να επιτευχθεί σχετικώς γρήγορα.
Η πρόταση του κ. Κρεμλή, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να εγκατασταθούν πιλοτικά σε ελληνικά νησιά δύο έως τρεις κινούμενες μονάδες ως παραδείγματα, έγινε δεκτή από όλους. 
Τρεις δήμαρχοι δήλωσαν αμέσως ότι επιθυμούν να λάβουν μέρος σε πιλοτικό πρόγραμμα: οι πολίτες θα εξοικειωθούν με τη νέα τεχνολογία κι έτσι θα καμφθούν σταδιακά οι προκαταλήψεις απέναντι στις μονάδες θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων. Ο κ.  Κρεμλής ανέφερε ότι η χρηματοδότηση των πιλοτικών μονάδων μπορεί να γίνει απευθείας από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ. Η εταιρεία Michaelis είναι πρόθυμη να υποστηρίξει το σχέδιο.
Die Pressemitteilung des Landkreises Schwäbisch-Hall unter
www.lrasha.de/de/aktuelles/landkreis-aktuell.html
2. Βιωσιμότητα του Προγράμματος Τηλεθέρμανσης του Ασπρόπυργου με εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας των διυλιστηρίων
«Η Αρχή της διατήρησης της ενέργειας απαιτεί την αιώνια επιστροφή»
Φρίντριχ Νίτσε
«Μέτρον ἄριστον»
Κλεόβουλος
Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου του 2014, μία τριμελής ελληνική αντιπροσωπεία από τον Ασπρόπυργο (ο δημοτικός σύμβουλος Μελέτιος Μπουραντάς, ο Αντιδήμαρχος Αναστάσιος Παπαδόπουλος, ο σύμβουλος του Δημάρχου Θεόδωρος Ματάλας) πραγματοποίησε επίσκεψη ενημέρωσης στις δημοτικές επιχειρήσεις της Καρλσρούης.
 Ο Dr. Manuel Rink, υπεύθυνος των δημοτικών επιχειρήσεων της Καρλσρούης, υποδέχτηκε την αποστολή, τον συντονιστή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης Rolf Geinert και τον μηχανικό Stefan Nufer από την εταιρεία Triplan AG, κι έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των δημοτικών επιχειρήσεων και του συστήματος κεντρικής θέρμανσης της πόλης.
Οι δημοτικές επιχειρήσεις μετέτρεψαν, στην πορεία του χρόνου, το σύστημα θέρμανσης με τουρμπίνες σε θέρμανση με φυσικό αέριο, που σήμερα διατηρείται ακόμα ως εφεδρεία. 
Η βασική τροφοδότηση θέρμανσης σήμερα όμως βασίζεται στην εκλυόμενη θερμότητα που προέρχεται από τα διυλιστήρια και την παραγωγή ρεύματος της Εταιρείας Παροχής Ενέργειας EnBW
Τώρα βρίσκεται στα σκαριά και μια δεύτερη μονάδα για απευθείας παροχή θέρμανσης σε τμήμα της πόλης με περίπου 15.000 κατοίκους. Η θέρμανση προέρχεται επίσης από το διυλιστήριο MiRO, που πριν από χρόνια αντικατέστησε δύο άλλα αυτόνομα διυλιστήρια. Το συγκεκριμένο έργο έχει πολλές ομοιότητες με τον σχεδιασμό στον Ασπρόπυργο.
Το διυλιστήριο πετρελαίου MiRO στο Oberrhein της Καρλσρούης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη Γερμανία και ένα από τα πλέον σύγχρονα και αποδοτικά στην Ευρώπη. Για τη νοτιοδυτική Γερμανία αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή εφοδιασμού για προϊόντα ορυκτέλαιου
III Φιλοξενούμενο άρθρο
«Βιώσιμη χρήση του νερού»
Του καθηγητή Dr. Andreas N. Grohmann, Βερολίνο
«Πάντα ῥεῖ» - Ηράκλειτος
Από τους πρώτους ανθρώπους που εγκαταστάθηκαν σε μόνιμους οικισμούς έως τους προηγμένους πολιτισμούς της αρχαιότητας, του μεσαίωνα και της νεώτερης εποχής, στο επίκεντρο όλων των συγκρούσεων βρισκόταν πάντα και η διαπάλη για το νερό - είτε επειδή δεν επαρκούσε, είτε επειδή ήταν περισσότερο από όσο έπρεπε, είτε επειδή η σοδιά μαραινόταν λόγω ξηρασίας ή επειδή οι πλημμύρες απειλούσαν ζωές και περιουσίες. Στην αρχαία Ελλάδα το στοιχείο του νερού συμβολιζόταν με το εικοσάεδρο και ήταν ένα από τα πέντε πλατωνικά στερεά. 
Η 22α Μαρτίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, θα έχει ως σύνθημα «Το νερό και η βιώσιμη ανάπτυξη» και αποτελέσει σύμβολο για τις ευκαιρίες της βιώσιμης διαχείρισης του νερού στην Ελλάδα, προσαρμοσμένης στις ανάγκες του τόπου.
Αν και τα νησιά του Αιγαίου περιτριγυρίζονται από νερό και βρίσκονται, θα έλεγε κανείς, «μέσα στο νερό», παρ' όλα αυτά υπάρχει εκεί έλλειψη νερού. Τα σύννεφα περνούν πάνω από τα νησιά και το νερό, το οποίο εξατμίζεται άφθονο στο Αιγαίο, γίνεται βροχή που πέφτει σε πλαγιές βουνών σε άλλες, μακρινές περιοχές. Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι των νησιών είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν υπέρμετρες προσπάθειες για να συλλέξουν το λιγοστό βρόχινο νερό και να το διαχειριστούν. 
Για αυτό και είναι επιβεβλημένο να διατηρηθούν οι παραδοσιακές μέθοδοι και συγχρόνως να συζητηθούν σύγχρονες λύσεις για την ανατροφοδότηση των υπόγειων υδάτων και την πολλαπλή χρήση του νερού, που θα ανταποκρίνονται και θα σέβονται τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Στατιστικά, οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο νερό από όσο έχουν οι άνθρωποι στη Γερμανία. Αυτό οφείλεται στα αραιοκατοικημένα βουνά της Πίνδου, στη δυτική Ελλάδα, όπου η βροχόπτωση είναι έντονη. 
Από εκεί, δηλαδή περίπου 300 χλμ. μακριά, παίρνουν νερό οι Αθηναίοι, το οποίο μετά τη χρήση του καταλήγει σε μια τεράστια Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων, στη μέση της θάλασσας (στο γνωστό από την αρχαιότητα - η Ναυμαχία της Σαλαμίνας - νησί της Ψυτάλλειας). 
Ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα, δηλαδή στην ανάγκη για ύδρευση των νησιών και την ύδρευση της Αττικής, πρέπει να βρεθεί ο σωστός δρόμος.
Κατ' αρχάς θα πρέπει να σταθούμε στη διαπίστωση ότι το νερό δεν καταναλώνεται, αλλά χρησιμοποιείται. Δεν είναι ορθό να μιλάει κανείς για κατανάλωση νερού και να τη συγκρίνει με την κατανάλωση αερίου, πετρελαίου και ρεύματος. 
Γιατί το νερό χρησιμοποιείται και μετά τη χρήση παραμένει, ακόμα κι αν είναι βρώμικο, νερό. Με αυτή τη βασική παραδοχή, μπορεί κανείς να ορίσει και να επιτύχει τη «βιώσιμη χρήση του νερού». 
Η χρήση του νερού λοιπόν, είναι βιώσιμη όταν γίνεται απορρύπανση του νερού μέσω επεξεργασίας, έτσι ώστε να μπορεί να επιστρέψει στον φυσικό κύκλο ή να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία. 
Η χρήση του νερού δεν είναι βιώσιμη όταν, μετά τον καθαρισμό του χρησιμοποιημένου νερού, παραμένουν μετρήσιμα κατάλοιπα και επομένως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία. 
Είναι εντελώς καταστροφικό να παραμένουν στο καθαρισμένο νερό επιβλαβή για το περιβάλλον κατάλοιπα.
Η χρηστικότητα του καθαρού νερού (μετά τη μονάδα επεξεργασίας) είναι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα. Το σημαντικό σε αυτήν την προσέγγιση είναι ότι η βιωσιμότητα προϋποθέτει την υπεύθυνη χρήση από τους ανθρώπους και απαιτεί τον επιπλέον καθαρισμό των λυμάτων, έτσι ώστε η γεωργική χρήση του καθαρισμένου νερού να μην αποτελεί εξαίρεση, αλλά κανόνα. 
Έτσι, προκύπτει η ανάγκη για μικρές, αποκεντρωμένες μονάδες επεξεργασίας λυμάτων σε οικισμούς και μικρές μονάδες σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γιατί είναι το ίδιο αποδοτικές με τις μεγάλες κεντρικές μονάδες, χωρίς να απαιτούνται σωληνώσεις μεγάλου μήκους. Υπό αυτήν την έννοια, οι οικισμοί, οι
ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις σε απομονωμένες παραλίες και οι μεγάλες πόλεις δεν είναι ανταγωνιστές, αλλά συνεργάτες των γεωργών και της παραγωγής τους. 
Αυτό ήταν και το κεντρικό θέμα στη συνεδρίαση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, στις 16 Δεκεμβρίου 2014, στο Βερολίνο.Στη Γερμανία οι υπηρεσίες ύδατος όλο και περισσότεροι υποστηρίζουν και τάσσονται υπέρ της χρήσης του επεξεργασμένου νερού στη γεωργία. 
Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας (BMBF) έχει ξεκινήσει ένα ειδικό πρόγραμμα, με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων την 30η Απριλίου 2015 (www.bmbf.de/foerderungen/25563.php). 
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, θεωρεί τη
χρήση του επεξεργασμένων λυμάτων στη γεωργική άρδευση ως μελλοντική λύση και έχει προγραμματίσει για τον σκοπό αυτό ένα εργαστήριο (workshop)στις εταιρείες ύδρευσης. Επίσης, το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2015 
(βλ.www.horizont2020.de).
Συγκεκριμένα προκύπτει η δυνατότητα δημιουργίας δύο ενοτήτων αντίστοιχων προγραμμάτων στην Ελλάδα: η πρώτη ενότητα θα ασχολείται με τις αποκεντρωμένες μονάδες επεξεργασίας λυμάτων σε οικισμούς και κωμοπόλεις.
Εδώ θα γίνει σύνδεση με το παράδειγμα των Μεγάρων. Η μονάδα ήταν έτοιμη, αλλά δεν λειτουργούσε ικανοποιητικά. 
Στο πλαίσιο του έργου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, οι ειδικοί ενίσχυσαν την κατάρτιση των εργαζομένων και αύξησαν την αποδοτικότητα της μονάδας, έτσι ώστε το καθαρισμένο νερό να είναι διαθέσιμο για περαιτέρω χρήσεις. 
Ειδικοί σε γεωργικά θέματα θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη χρήση στην άρδευση.
Από τη στιγμή που ήδη βρίσκεται στα σκαριά μια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, οι ειδήμονες μπορούν να βοηθήσουν στην επιλογή της κατάλληλης τεχνολογίας και την κατάρτιση των εργαζομένων, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της σχεδιαζόμενης μονάδας.
Η δεύτερη ενότητα θα ασχοληθεί με τις παραθαλάσσιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και τον τουρισμό. 
Οι παραθαλάσσιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις μπορούν να προμηθεύονται πόσιμο νερό από την αφαλάτωση θαλασσινού νερού με χρήση της ηλιακής ενέργειας, που είναι μέθοδος φιλική
προς το περιβάλλον. Έτσι, θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των λιγοστών πηγών νερού, που καταγράφεται το καλοκαίρι. Μετά τη χρήση επιτυγχάνεται καθαρισμός σε μικρές μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, σύμφωνα με την εξειδικευμένη τεχνολογία. Το επεξεργασμένο νερό καθαρίζεται εκ νέου με υπόγεια φίλτρα. 
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους κήπους και στους χώρους στάθμευσης του ξενοδοχείου και επιπλέον να διατεθεί στους γεωργούς για άρδευση. Οι ξενοδόχοι μετατρέπονται με αυτόν τον τρόπο από ανταγωνιστές των γεωργών, που ερίζουν για αυτό το πολύτιμο αγαθό, σε συνεργάτες. 
Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά βιοδιασπώμενα απορρυπαντικά και
καθαριστικά. Οι πολίτες θα ενημερώνονται αναλυτικά και θα καλούνται να στηρίξουν τη συγκεκριμένη δράση. Στο φυλλάδιο του ξενοδοχείου και στα γραφεία ταξιδίων θα γίνεται εκτενής αναφορά στη βιώσιμη χρήση του νερού. Οι ομάδες στήριξης του έργου από τη Γερμανία και την Ελλάδα θα συσταθούν με τη βοήθεια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.
Βιβλιογραφία:
Μονογραφία της Ελληνικής Εταιρείας για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό(ellet.gr) με τίτλο «Νερό για τα νησιά» (στα ελληνικά ISBN: 978-99550-2-7,www.egaio.gr). Η έκδοση περιλαμβάνει βασικές γνώσεις για όλους τους ειδικούς, που επιθυμούν να κατανοήσουν το θέμα της παροχής ύδρευσης στην Ελλάδα. 
Πολύ βοηθητικό είναι και το εγχειρίδιο (ISBN 978-960-86613-1-8, μόνο στα ελληνικά) του Ιδρύματος Heinrich-Böll στην Ελλάδα (www.gr.boell.org), της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης MedSOS (www.medsos.gr) και τις «Πράσινες Πόλεις» στην Ελλάδα (www.depp.gr), για τη βιώσιμη επεξεργασία του νερού στις πόλεις. 
Και οι δύο εκδόσεις αποτέλεσαν τη βάση για την ομιλία, στις 3 Δεκεμβρίου 2014, στην Ελληνική Εταιρεία για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό με τον τίτλο «Διαχείριση της διαθεσιμότητας του νερού στην Ελλάδα»
Η πεμπτουσία της ομιλίας αυτής, γέννησε και το σύνθημα «Βιώσιμη χρήση του νερού στην Ελλάδα»
IV Επίκαιρα από το Βερολίνο
1. Im Portrait: Internationale Messeveranstaltungen in Berlin mit besonderer Relevanz für griechische Kommunen
1.a Διεθνής Πράσινη Εβδομάδα 2015
«Μελέτη τὸ πᾶν»
Περίανδρος ο Κορίνθιος
Η αγορά των τροφίμων χαρακτηρίζεται από τη συγκέντρωση και τις τάσεις της παγκοσμιοποίησης. Στον αντίποδα αυτής της τάσης, υπάρχει και η ζήτηση για αυθεντικά τοπικά προϊόντα. 
Είναι πολύ ασφαλή και δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να γνωρίσουν τους γεωργούς και τους παρασκευαστές στον τόπο τους - γεγονός που θεμελιώνει την εμπιστοσύνη μεταξύ λαών και παραγωγών. 
Τα τοπικά προϊόντα είναι αυθεντικά, επειδή - όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τα φρούτα και τα λαχανικά - η συγκομιδή γίνεται την κατάλληλη περίοδο, όταν είναι ώριμα, οι αποστάσεις για τη μεταφορά τους στους καταναλωτές είναι μικρές και δίνουν τη δυνατότητα να ψωνίζει κανείς με σεβασμό στο περιβάλλον. Επιπλέον, συχνά χρησιμοποιούνται ειδικές τοπικές μέθοδοι επεξεργασίας και συνταγές, για παράδειγμα στα τυριά και στο κρέας.
Η προστιθέμενη αξία μένει στην περιοχή, δημιουργεί και διατηρεί θέσεις εργασίας.
Η εντοπιότητα αποτελεί για πολλούς καταναλωτές σημαντική παράμετρο της βιωσιμότητας, αλλά και της ίδια της ταυτότητάς τους. Στην απόφαση αγοράς, εκτός από την τιμή, παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο η προέλευση του προϊόντος. 
Και αυτό έχει μεγάλη σημασία για τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα.
Η τάση για εντοπιότητα και αυθεντικά τοπικά προϊόντα ήταν το κεντρικό θέμα της επετειακής έκδοσης για τα ογδόντα χρόνια της Διεθνούς Πράσινης Εβδομάδας στο Βερολίνο - της έκθεσης που δημιουργεί τάσεις, δίνει κατευθύνσεις και λειτουργεί ως πλατφόρμα διαλόγου για όλη τη διεθνή
γεωργική αγορά. Από τις 16 έως τις 25 Ιανουαρίου, η Πράσινη Εβδομάδα 2015 παρουσίασε μία ευρεία γκάμα της διεθνούς αγοράς και της βιομηχανίας τροφίμων και οργάνωσε μια έκθεση για τα γεωργικά και κηπευτικά προϊόντα σε αίθουσες συνολικής έκτασης 130.000 τ.μ. Στην έκθεση συμμετείχαν 1.658 εκθέτες από 68 χώρες, πάνω από 70 υπουργεία γεωργίας από όλες τις ηπείρους, ενώ η παρουσία αντιπροσωπειών από τον γεωργικό, οικονομικό και πολιτικό κόσμο, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, ήταν πολύ ισχυρή. 
Με πάνω από 410.000 επισκέπτες, η μεγαλύτερη παγκοσμίως έκθεση για τον κλάδο των τροφίμων, των ποτών, των γεωργικών και κηπευτικών προϊόντων, σημείωσε ρεκόρ συμμετοχής, υποδεχόμενη τους περισσότερους επισκέπτες των τελευταίων 44 χρόνων. 
Τη φετινή έκθεση παρακολούθησαν 4.840 δημοσιογράφοι από 68 χώρες, μεταδίδοντας νέα και πλαισιώνοντας γεγονότα από το χώρο της έκθεσης.
Το 2012, η Ελλάδα, ύστερα από πολλά χρόνια απουσίας, εκπροσωπήθηκε με δύο περίπτερα, το 2013 με τέσσερα και 30 εκθέτες. 
Το 2015, η Ελλάδα είχε εξέχουσα παρουσία, διαθέτοντας το δικό της μεγάλο ελληνικό περίπτερο, στην αίθουσα 6.2. 
Η οργάνωση του ελληνικού περιπτέρου ήταν μεταξύ άλλων και πρωτοβουλία του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.
Περισσότεροι από 200 κορυφαίοι πολιτικοί από όλο τον κόσμο επισκέφθηκαν με τις αντιπροσωπείες τους την «Πράσινη Εβδομάδα 2015». 
Εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της γερμανικής βουλής παραβρέθηκαν στη φετινή έκθεση και ενημερώθηκαν. 
Η 81η Διεθνής Πράσινη Εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 24 Ιανουαρίου 2016 στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βερολίνου.
1.b ITBFruit Logistica 2015
«Από τον καρπό, καταλαβαίνεις το δέντρο»
 Με 2.750 εκθέτες από 83 χώρες, η Fruit Logistica 2015 ήταν η σημαντικότερη συνάντηση του κλάδου του παγκόσμιου εμπορίου φρούτων που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ. 
Το 90% των εκθετών και περίπου το 80% των 60.000 επαγγελματιών επισκεπτών από 130 χώρες προέρχονταν από το εξωτερικό.
Με την ευκαιρία της έκθεσης, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, μετέβη στις 4 Φεβρουαρίου 2015 στο Βερολίνο για μια συνάντηση στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη. 
Στην περιοχή αρμοδιότητας του αντιπεριφερειάρχη βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η Έδεσα, η Βέροια και η Νάουσα. Η περιοχή διαθέτει μεγάλους οπωρώνες και αμπέλια υψηλής ποιότητας. 
Σε αυτή την έκθεση εκπροσωπήθηκαν 40 επιχειρήσεις από την Ελλάδα - πολλές από τη Νάουσα. 
Η συνεργασία μεταξύ των δήμων της Νάουσας και του Ahrtal είναι σε εξέλιξη με τη στήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης: 
Η διοργάνωση τριών αμφίδρομων ενημερωτικών σεμιναρίων (το πιο πρόσφατο πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2014 στη Νάουσα) με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας σχετικά με τον οινοτουρισμό είχε μεγάλη απήχηση στην ελληνική πλευρά.
1.c ITB – Διεθνής Έκθεση Τουρισμού 2015 
Reisen veredelt den Geist und räumt mit unseren Vorurteilen auf“
Oscar Wilde
Η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο (ITB Berlin) είναι η μεγαλύτερη τουριστική έκθεση στον κόσμο. Λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βερολίνου και διοργανώνεται από τον Εκθεσιακό Οργανισμό Βερολίνου. 
Ο τζίρος των εκθετών φθάνει τα πέντε δισ. ευρώ. Στην έκθεση εκπροσωπούνται γραφεία ταξιδιών, συστήματα κρατήσεων, προορισμοί, αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία έως και εταιρείας ενοικιάσεως αυτοκινήτων.
Η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα της έκθεσης το 2006.
Η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού 2015 θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 4 Μαρτίου έως την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015. Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της τρεις ημέρες μόνο για επαγγελματίες (από Τετάρτη έως Παρασκευή) και το Σαββατοκύριακο σε ιδιώτες. 
Παράλληλα με την έκθεση, λαμβάνει χώρα και το Συνέδριο ITB Berlin, από την Τετάρτη 4 Μαρτίου έως το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015. 
Είναι το μεγαλύτερο συνέδριο του τουριστικού κλάδου παγκοσμίως.
Η διάρθρωση της έκθεσης γίνεται με γεωγραφικά κριτήρια, ενώ οι σημαντικότεροι τομείς και οι τάσεις της τουριστικής αγοράς αντικατοπτρίζονται θεματικά στην κατανομή των αιθουσών. 
Έτσι, υπάρχει για παράδειγμα, μία αίθουσα για τις τάσεις της χρονιάς και για ειδικές εκδηλώσεις.
Μία παγκόσμια καινοτομία στην ITB είναι και το πρόγραμμα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης «CareTourism στη Ρόδο»
το οποίο θα παρουσιασθεί σε ειδική εκδήλωση, στις 5 Μαρτίου 2015 στο CityCube Berlin, αίθουσα M2/3, από τις 16.00 έως τις 18.00. 
Το τηλεοπτικό κανάλι ZDF είχε συνοδεύσει πρόσφατα, στη δεύτερη πιλοτική φάση του προγράμματος, την πρώτη ομάδα επισκεπτών του «CareTourism» κατά τη διάρκεια της παραμονής τους για τρεις εβδομάδες στη Ρόδο και μετέδωσε σχετικό ρεπορτάζ στις 24 Ιανουαρίου στο μαγκαζίνο «ML mona lisa». Επίσης, το μεγάλης εμβέλειας περιοδικό «Apotheken-Umschau» δημοσίευσε άρθρο για το Πρόγραμμα, στην έκδοση της 1ης Φεβρουαρίου 2015.
Ο θεμέλιος λίθος αυτού του σημαντικού έργου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης μπήκε πριν από έναν χρόνο στην ITB 2014. Αυτό το ιδιαίτερο πρόγραμμα στον τομέα του τουρισμού υγείας, που υποστηρίζεται από την Ένωση Ξενοδόχων, την πόλη της Ρόδου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
(υπεύθυνη από την ελληνική πλευρά) και τον κ. Norbert Rebmann (υπεύθυνος από τη γερμανική πλευρά) έχει ως στόχο την ανάπτυξη και την καθιέρωση ενός νέου, υψηλής αξίας τουριστικού τομέα, για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε συνεργασία με γερμανούς και έλληνες εταίρους. 
Έτσι θα δημιουργηθούν μορφές τουρισμού που σαφώς διαφοροποιούνται από τον μαζικό τουρισμό.
Μια σημαντική εναλλακτική είναι και ο «αειφορικός τουρισμός» που έχει ως στόχο τη βιώσιμη χρήση των πόρων στις τουριστικές περιοχές. 
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει αναπτύξει ειδικές προσφορές, όπως ο πεζοπορικός τουρισμός, ο οινοτουρισμός (Νάουσα) και ο θρησκευτικός τουρισμός στην Ήπειρο 
Όλα τα παραπάνω θέματα θα παρουσιασθούν στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού 2015.
2. «Τα χαμογελαστά πρόσωπα γύρω μας, είναι ίσως η καλύτερη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση...»
Ανασκόπηση της χριστουγεννιάτικης γιορτής με νέους από την Ελλάδα
«Μέτρα όλα όσα δεν μπορούν να αγοράσουν τα λεφτά και τότε θα ομορφύνει το μοίρασμα των χριστουγεννιάτικων δώρων». 
Αυτή η ρήση ταιριάζει πολύ στη χριστουγεννιάτικη γιορτή που έγινε στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (BMZ), στις 15 Δεκεμβρίου 2014, για τους συμμετέχοντες στην επιτυχημένη «Εκπαιδευτική πρωτοβουλία με το βλέμμα στο μέλλον», στο πλαίσιο της συνεργασίας των αδελφοποιημένων δήμων του Λαγκαδά και του Στέγκλιτς
Η πρόσκληση που έγινε στους Έλληνες που θα πραγματοποιήσουν την επαγγελματική τους κατάρτιση στη Γερμανία, είχε σκοπό να καταστήσει σαφές, ότι είναι καλοδεχούμενοι και ότι η σχέση με την Ελλάδα παραμένει ζωντανή. Τα επαγγέλματα, στα οποία θα καταρτισθούν, επιλέχθηκαν έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και να μπορούν να τα ασκήσουν οι ενδιαφερόμενοι και στην Ελλάδα.
Παρουσία του Έλληνα πρέσβη, οι νέοι και οι νέες μίλησαν με χαρά για τις νέες τους επαγγελματικές δεξιότητες, όπως το μάρκετινγκ, η προσοχή στον πελάτη και η διαχείριση προϊόντων. Το πτυχίο τους είναι διεθνώς αναγνωρισμένο.
Έτσι, προκύπτουν μεγάλες ευκαιρίες ακόμα και στην ελληνική αγορά. 
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης έχει πρότυπο χαρακτήρα στο πλαίσιο της συνεργασίας των δήμων μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας. Στη γιορτή συμμετείχαν και υπεύθυνοι από τις επιχειρήσεις όπου έγινε η κατάρτιση και φυσικά εκπρόσωποι από τον Δήμο Στέγκλιτς - Τσέλεντορφ. Ο δήμος κανόνισε τηλεφωνικά μία συνάντηση με τον δήμαρχο του Λαγκαδά κι εκείνος έστειλε τους χαιρετισμούς τους στους εκπαιδευόμενους και τους προσκάλεσε για να συζητήσουν και από κοντά.
Η πρωτοβουλία έχει τις ρίζες της στη μακρόχρονη συνεργασία των δύο αδελφοποιημένων δήμων, που σχεδίασαν να στείλουν έως το 2015 συνολικά 250 Έλληνες νέους σε επιχειρήσεις για να καταρτισθούν. Η νεανική ανεργία σε μερικές περιοχές της Ελλάδας αγγίζει το δραματικό ποσοστό του 60%. 
Στη Γερμανία αντιθέτως, είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν εκπαιδευόμενοι.
Από το 2011 έως το 2012 έμειναν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γερμανικού ΟΑΕΔ, 33.000 κενές θέσεις επαγγελματικής κατάρτισης σε γερμανικές επιχειρήσεις.
Στο επίκεντρο βρίσκεται το σύστημα εκπαίδευσης. Διττό σύστημα εκπαίδευσης, ή και διττό σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης, ονομάζεται η παράλληλη εκπαίδευση στην επιχείρηση και στην επαγγελματική σχολή: η κατάρτιση στις επιχειρήσεις γίνεται τρεις έως τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και μία έως δύο ημέρες η φοίτηση στη σχολή. 
Οι νέοι λαμβάνουν εκπαιδευτική αποζημίωση(που δε σχετίζεται με τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα). Ο νόμος για την επαγγελματική κατάρτιση (BBiG) στη Γερμανία ορίζει επακριβώς τη
συγκεκριμένη μορφή εκπαίδευσης. 
Η εκπαιδευτική αποζημίωση ποικίλλει ανάλογα με τον κλάδο, το επάγγελμα και την επιχείρηση. Η μέγιστη αμοιβή στο τρίτο έτος εκπαίδευσης μπορεί να φτάσει αναλόγως το επάγγελμα έως 1339 € (παλιά ομοσπονδιακά κρατίδια.). 
Η διττή επαγγελματική κατάρτιση στη Γερμανία είναι η πιο κοινή μορφή της επαγγελματικής εκπαίδευσης, την οποία παρακολουθούν περισσότερο από το μισό όλων των νέων. 
Μακροχρόνιες μελέτες δείχνουν ότι οι νέοι είναι πιο επιτυχημένοι στην αγορά εργασίας με την
κατάρτιση αυτή, σε σύγκριση με τους νέους που έχουν μάθει το επάγγελμά τους μόνο σε μια επαγγελματική σχολή. Η διττή επαγγελματική κατάρτιση δεν έχει τη δυνατότητα να λύσει εντελώς το πρόβλημα της νεανικής ανεργίας, είναι όμως μια πολύ καλή προοπτική για το μέλλον, αν λάβει κανείς υπόψη του την αυξανόμενη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, που οφείλεται, μεταξύ άλλων και σε δημογραφικές μεταβολές.
Η εκπαιδευτική πρωτοβουλία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα MobiProU του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας, το οποίο προωθεί την επαγγελματική κινητικότητα των νέων στην Ευρώπη που ενδιαφέρονται για μια επαγγελματική κατάρτιση: www.jobl.de
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε και στη διεύθυνση:
www.berlin.de/ba-steglitz- zehlendorf/aktuelles/pressemitteilunge/2014/pressemitteilung.165177.php
3. «Ο λύκος φόρεσε την προβιά του αμνού»
Νέα έκδοση του Ιδρύματος Friedrich Ebert για την ενημέρωση των νέων στο θέμα του δεξιού εξτρεμισμού
Το παράρτημα του Ιδρύματος Friedrich Ebert (FES) στην Αθήνα παρουσίασε μία νέα έκδοση για την ενημέρωση και την αφύπνιση των νέων σχετικά με τον δεξιό εξτρεμισμό. Δυστυχώς δεν υπάρχει γερμανική μετάφραση. 
Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της ελληνικής έκδοσης γεννήθηκε η σκέψη να υπάρξει και μια παρεμφερής έκδοση του Ιδρύματος στο Βερολίνο: 
«Δεξιός εξτρεμισμός; Όχι μαζί μου! Βασικές γνώσεις και εργαλεία για τη δημοκρατία».
Μπορείτε να κατεβάσετε την ελληνική έκδοση σε μορφή PDF στη διεύθυνση:
www.fesathens.org/media/pdf/Publikationen/As_milisoume_kathara_gia_tin_Akrodexia.pdf
Το Ίδρυμα Friedrich Ebert, που είναι το παλαιότερο πολιτικό ίδρυμα στη Γερμανία, προωθεί μέσω ενός παγκόσμιου δικτύου παραρτημάτων και σε συνεργασία με εταίρους (όπως για παράδειγμα η Ελληνογερμανική Συνέλευση) το διάλογο για σημαντικά θέματα όπως η δημοκρατία και η βιώσιμη ανάπτυξη, η ειρήνη και η ασφάλεια, η παγκοσμιοποίηση με κοινωνικά κριτήρια, αλλά και η διεύρυνση και η εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Τον Μάιο του 2012 άνοιξε και πάλι το παράρτημα της Αθήνας 
(www.fes-athens.org) για να στηρίξει τις ελληνογερμανικές σχέσεις, να ενισχύσει την ευρωπαϊκή σύνδεση της Ελλάδας και να προωθήσει το διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων των δύο χωρών.
4. Όπου κι αν πας, πήγαινε με όλη σου την καρδιά
(Κομφούκιος)
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Rolf Geinert και τον Thomas Fettback!
Θέλουμε να απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον επίτιμο δήμαρχο Rolf Geinert (Συντονιστή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για τις αποστολές δημάρχων) και στον Thomas Fettback (νεανικές δράσεις στην Ελληνογερμανική Συνέλευση). 
Ο κ. Rolf Geinert ασχολήθηκε με μεγάλη αφοσίωση έως το τέλος του 2014 με τα θέματα της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και με την ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με την πολιτική της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ ο Thomas Fettback κυρίως με κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV). 
Με τη στράτευσή τους και τις προσπάθειές τους πέτυχαν πολλά. 
Χωρίς την εθελοντική τους συνεισφορά πολλές πρωτοβουλίες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης δεν θα ήταν εφικτές.
                              IV Στοιχεία Έκδοσης
Εκδότης: Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV)
Γραφείο Διασύνδεσης στο Βερολίνο και Γραφείο DGV στην Ελλάδα,
Θεσσαλονίκη
Υπεύθυνος σύνταξης: Ρίβα Λάββα (V.i.S.d.P.)
Δ/νση Σύνταξης: Γραφείο Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV) στην
Ελλάδα
Ριζούντος 63
GR-55131 Καλαμαριά/ Θεσσαλονίκη
Τηλ: +30 2310 69 21 15
Φαξ: +30 2310 69 21 99
E-Mail: info@grde.eu
Γραφείο Διασύνδεσης της DGV στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο
Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (BMZ) Stresemannstr. 94, D-10963 Βερολίνο
E-Mail: andreas.fraedrich@grde.eu
E-Mail: ks-dgv@bmz.bund.de
Τηλ: +49 (0) 171 2736290 και +30 6979232324
Ιστοσελίδα: www.grde.eu
facebook.com/grde.eu
http://de.wikipedia.org/wiki/Deutsch-Griechische_Versammlung




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου