Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Μηνολόγιον Σεπτεμβρίου

Ο Σεπτέμβριος είναι ο ένατος μήνας του χρόνου, παρόλο που ετυμολογικά παραπέμπει στον (λατινικό) αριθμό εφτά. Βλέπετε, στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, που είχε πρώτο μήνα του τον Μάρτιο, ήταν όντως ο έβδομος μήνας.
Όταν μετά προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στην αρχή, οι ονομασίες των άλλων μηνών δεν άλλαξαν κι έτσι οι μήνες από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο βρίσκονται σε ετυμολογική αναντιστοιχία.
Στα βυζαντινά χρόνια, το πολιτικό και το εκκλησιαστικό έτος άρχιζαν τον Σεπτέμβρη και επιβίωση αυτού έχουμε στο ημερολόγιο που τη σημερινή μέρα τη χαρακτηρίζει “αρχή ινδίκτου”.
Από τις λαϊκές ονομασίες που έχει ο Σεπτέμβρης, η γνωστότερη είναι Τρυγητής, διότι τότε γίνεται ο τρύγος, η συγκομιδή των σταφυλιών, μέγιστο γεγονός στον παλιό αγροτικό κόσμο.
Στην πόλη, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που ανοίγουν τα σχολεία, που επιστρέφει ο κόσμος από τις διακοπές, είναι δηλαδή ο μήνας ενός νέου ξεκινήματος -αρχίζει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ενώ ακόμα βλέπει κανείς το “ραντεβού τον Σεπτέμβρη” των παλιότερων χειμερινών κινηματογράφων.
Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του έλεγαν παλιότερα για το άνοιγμα των σχολείων
Ο Σεπτέμβρης είναι μήνας που έχει δικό του ουσιαστικό:
τα Σεπτεμβριανά είναι το πογκρόμ εναντίον των Ρωμιών της Πόλης το 1955. “Μαύρος Σεπτέμβρης”  ονομάστηκε η αιματηρή καταστολή των Παλαιστινίων στην Ιορδανία τον Σεπτέμβριο του 1970 και στη συνέχεια η μαχητική παλαιστινιακή οργάνωση που πραγματοποίησε τα επόμενα χρόνια μια σειρά από θεαματικά τρομοκρατικά χτυπήματα, μερικά απ’ αυτά σχετικά με τον ελληνικό χώρο -και με διασημότερο και σοβαρότερο την επίθεση στους Ισραηλινούς αθλητές στο Μόναχο κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας του 1972.
Βέβαια, υπάρχουν και πάμπολλες παροιμίες, φράσεις, τραγούδια, διηγήματα, μυθιστορήματα, ταινίες με τον Σεπτέμβρη.
Θα βάλω μερικά για προσάναμμα και περιμένω από εσάς να συμπληρώσετε.
Από τραγούδια, ας θυμηθούμε το “Κάθε Σεπτέμβρη” του Δεληβοριά, το “Τον Σεπτέμβριο θυμάμαι” του Μίκη από το θεατρικό έργο “Ένας Όμηρος”, το απαραίτητο “Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες” (τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς) του Ανδριόπουλου (ενώ φέτος κλείνουν και τα σαράντα χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ), καθώς και το “Φίλοι κι αδέρφια” απ’ το Μεγάλο μας τσίρκο, αλλά και το “Θυμήσου το Σεπτέμβρη” του Σπανού.
Από ποιήματα, θα θυμίσω ότι ο Καβάφης (αν και στα κρυμμένα του ποιήματα) απαθανάτισε τον Σεπτέμβρη του 1903. Βιβλία υπάρχουν πολλά με τον Σεπτέμβρη στον τίτλο τους, αλλά δεν ξεχωρίζω κανένα. Από ταινίες, θα αναφέρω τον Σεπτέμβριο του Γούντι Άλεν.
Κατά σύμπτωση, η πρώτη μέρα του μήνα είναι Δευτέρα -οπότε, καλό μήνα και καλή βδομάδα!

ΠΗΓΗ:sarantakos.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου