Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Άλλαξε σελίδα το «Εμπορικό Κέντρου του Αμαρουσίου» !

Σε ατμόσφαιρα γιορτής με την απελευθέρωση μίας πολύχρωμης αλυσίδας από μπαλόνια έδωσε χθες ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, στη συμβολή των πεζοδρόμων Ερμού & Διονύσου, συμβολικά το σύνθημα της λειτουργικής αξιοποίησης από κατοίκους, επισκέπτες & επαγγελματίες της πόλης, της βιοκλιματικής ανάπλασης του εμπορικού & ιστορικού Κέντρου.
Πρόκειται για ένα έργο υψίστης αισθητικής που συνδυάζει την παράδοση με το σύγχρονο, αλλάζει ριζικά την εικόνα του Εμπορικού Κέντρου της πόλης και αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την τόνωση της αγοράς της πόλης με αφετηρία την εορταστική περίοδο του Πάσχα.
Χαιρετίζοντας τη συμβολική παράδοση της βιοκλιματικής ανάπλασης του Κέντρου, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι το έργο αυτό έρχεται να δώσει λύση στη «δίψα» δεκαετιών των επαγγελματιών του Αμαρουσίου για μία αγορά προσβάσιμη από όλους, λειτουργική και αισθητικά αναβαθμισμένη.
«Το Εμπορικό κέντρο της πόλης μας αλλάζει σελίδα. Αφήνει πίσω τη μιζέρια και εγκαινιάζει μία νέα εποχή αισιοδοξίας και προοπτικής. Ενόψει και της πασχαλινής περιόδου με τη συμβολική αυτή παράδοση θέλαμε να σηματοδοτήσουμε το νέο αυτό ξεκίνημα της αγοράς μας.
Το εμπορικό και ιστορικό κέντρο της πόλης μας άλλαξε συνδυάζοντας το σύγχρονο με την παράδοση, το απέριττο με το χρήσιμα λειτουργικό, υπενθυμίζοντας σε όλους μας μέσα από το πράσινο, το υγρό και το γήινο στοιχείο τη σύνδεση με το παρελθόν της πόλης μας ως Κεραμούπολης, και με τους Μαρουσιώτες νερουλάδες προγόνους.

Η βιοκλιματική ανάπλαση σηματοδοτεί και αλλαγή στις μέχρι τώρα συνήθειές μας.
Αλλάζουμε τις κακές μας συνήθειες, λειτουργούμε με περισσότερο σεβασμό στο περιβάλλον, στον πεζό και στον κάτοικο, επιλέγουμε πιο οικολογικούς τρόπους μετακίνησης μέσα στο κέντρο της πόλης μας».
Αναφερόμενος στο κόστος κατασκευής του έργου, ο κ. Πατούλης, επεσήμανε, όπως έχει πράξει επανειλημμένως στο παρελθόν, ότι δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ στον Μαρουσιώτικο λαό, αφού χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Ε.Σ.Π.Α.
Στο σημείο αυτό τόνισε την αμέριστη συμπαράσταση του Περιφερειάρχη Γ. Σγουρού, και της Περιφέρειας για την πραγματοποίηση του έργου, με ανάδειξη της εργολήπτριας κατασκευαστικής εταιρίας μέσα από διεθνή διαγωνισμό ανάμεσα σε πολυάριθμους συμμετέχοντες, και με τελικό κόστος πολύ χαμηλότερο από το προϋπολογισθέν κονδύλιο. «Αυτή είναι η διαφορά μας με τα ήθη και τα ειωθότα του παρελθόντος και των έργων των προηγούμενων διοικήσεων» σημείωσε εμφατικά ο κ. Πατούλης.
                                                      Έργα σε κάθε γειτονιά
Με αιχμή τη βιοκλιματική ανάπλαση του κέντρου και με σύνθημα «Αλλάζουμε το Μαρούσι σε κάθε γειτονιά του με έργα με προοπτική, για εμάς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας», ο Δήμαρχος κ. Πατούλης, επεσήμανε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινούν τα έργα και στην πλατεία Αγίας Λαύρας, με τα οποία θα ολοκληρωθεί το έργο στο σύνολό του. Η βιοκλιματική ανάπλαση του κέντρου, όπως τόνισε, είναι μόνο η αρχή μίας μεγάλης προσπάθειας της Διοίκησης με στόχο την αναμόρφωση κάθε γειτονιάς της πόλης, ανακοινώνοντας, επίσης, ότι το καλοκαίρι ξεκινά η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία ΗΣΑΠ με αυτοχρηματοδότηση και δημιουργία από πάνω μιας νέας πλατείας ορόσημο για την πόλη.
Αναφορά έκανε και στη μελέτη για την οποία πρόσφατα βραβεύτηκε ο Δήμος, που αφορά στην κατασκευή του νέου κλειστού γυμναστηρίου με υπόγειο χώρο στάθμευσης 120 αυτοκινήτων στην ίδια θέση όπου βρίσκεται το σημερινό «Σπύρος Λούης», αλλά και στη συνολική ανάπλαση της πλατείας Ηρώων και του παρακείμενου χώρου στη συμβολή της Λεωφ. Κηφισίας με τη Βασ. Σοφίας σε πρότυπο πάρκο γειτονιάς που θα συνδέεται μέσω πεζογέφυρας με το δάσος Συγγρού. Τις επόμενες ημέρες ανακοίνωσε ότι ξεκινούν και η Βιοκλιματική Ανάπλαση σημείων στις γειτονιές του Αγίου Θωμά, του Παραδείσου και του Πολύδροσου, με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, όπως και η ανάπλαση του Κ.Χ. 9760 στον Σωρό.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε, άπαντες, ξεκινώντας από τον Περιφερειάρχη Γ. Σγουρό, τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης, τους συλλόγους του Κέντρου Αμαρουσίου, την εργολήπτρια εταιρία για τη συμπαράσταση και τη συνεργασία ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί εύρυθμα το έργο και να παραδοθεί λίγο πριν την εορταστική περίοδο του Πάσχα.
Κλείνοντας μαζί με τις ευχές του για το Πάσχα, ο κ. Πατούλης, κάλεσε όλους, κατοίκους, εμπόρους, επισκέπτες, οδηγούς, να επιδείξουν το δέον επίπεδο πολιτισμού, να σεβαστούν και να διαφυλάξουν το έργο, να το αξιοποιήσουν και να το χαρούν με γνώμονα ότι αποτελεί δημόσια και δημοτική περιουσία και χρέος όλων είναι να μπορούν να το απολαμβάνουν πολλές γενιές.
Εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου ο πρόεδρος Γιάννης Νικολαράκος, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Γ. Πατούλη, για την αποφασιστικότητά του στη διεκδίκηση και αποπεράτωση ενός τόσο σημαντικού έργου – πρότυπο για όλη την Ελλάδα, ανέφερε ότι σε μία κρίσιμη περίοδο για τους επαγγελματίες, η συγκεκριμένη ανάπλαση «καθρέπτης» για την πόλη του Αμαρουσίου ανοίγει μία νέα προοπτική για την εμπορική αγορά. Ευχαριστίες απηύθυνε, επίσης, στον Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, και στον απερχόμενο πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου Γιώργο Παπαχρυσάνθου, για τη σημαντική συμβολή τους στην κατασκευή του έργου, και κάλεσε όλους να το αγκαλιάσουν και να το προστατεύσουν.
Από μέρους των εκπροσώπων του Κλήρου, π. Χρήστου του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου, και π. Νικόλαου του Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου, με την ευκαιρία της τέλεσης των εγκαινίων του έργου, εκφράστηκαν ευχές το Μαρούσι να είναι στο εξής γεμάτο κόσμο και χαρούμενα πρόσωπα.
                 Ατμόσφαιρα γιορτής σε κάθε πεζόδρομο
Οι καλλιτέχνες -Ορφέας Παπαδόπουλος, Χριστίνα Αλεξανιάν, Ματθίλδη Μαγγίρα- έδωσαν το δικό τους «παρών» συμμετέχοντας αφιλοκερδώς στη μεγάλη γιορτή.
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου, ο ραδιοφωνικός σταθμός Kiss fm, και οι ιντερνετικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί της πόλης Readyo.gr και Art-emis.gr, επιμελήθηκαν τη μουσική ατμόσφαιρα των εγκαινίων και κρατούσαν συντροφιά στους περαστικούς με μουσικά χάπενινγκ σε διάφορα σημεία των πεζοδρόμων.
Το Τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού προσέφερε πασχαλινές δημιουργίες στους περαστικούς, η Τοπική Εφορία Προσκόπων Αμαρουσίου προσέφερε ένα πρωτότυπο εργαστήρι αερομοντελισμού για παιδιά και το 1ο Σμήνος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού σε ρόλο «οδηγού» ξεναγούσε τους επισκέπτες σε σημεία ενδιαφέροντος στο ιστορικό κέντρο.
                                   Τρόποι οικολογικής μετακίνησης
Αναβάτες σε κοινόχρηστα ποδήλατα του Δήμου «έδιναν μαθήματα» στους επισκέπτες για τους τρόπους οικολογικής μετακίνησης στο κέντρο της πόλης φέρνοντάς τους σε γνωριμία, παράλληλα, με το αυτοματοποιημένο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων που διατηρεί ο Δήμος.
Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ποδηλάτων (bike sharing) και βρίσκεται στη διάθεση κατοίκων και επισκεπτών για να τους διευκολύνει στις καθημερινές τους μετακινήσεις στο εμπορικό κέντρο της πόλης, και όχι μόνο.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες για τη χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων του Δήμου Αμαρουσίου στο κιόσκι καθενός από τους έξι σταθμούς ποδηλάτων του Δήμου είτε από το maroussi.cyclopolis.gr.

                                        Εορταστικές προσφορές
Γιορτάζοντας το γεγονός, τα εμπορικά καταστήματα της πόλης υποδέχονται τους καταναλωτές με ένα τριήμερο μεγάλων προσφορών, 11-12 και 13 Απριλίου, ενώ σε όλη τη διάρκεια των εγκαινίων προσέφεραν κεράσματα και διαφόρων ειδών εκπλήξεις στους επισκέπτες.
Πέρα των προσφορών των τοπικών επιχειρήσεων μεγάλη ήταν και η χορηγία σε γλυκίσματα της εταιρίας TOTTIS - BINGO.
Παρόντες στην τελετή της παράδοσης της βιοκλιματικής ανάπλασης του κέντρου ήταν ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, Αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες από την Περιφέρεια Αττικής, υποψήφιοι περιφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι Αμαρουσίου, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της πόλης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης, καθώς και πλήθος επισκεπτών και κατοίκων.
                        Χαρακτηριστικά και στόχοι του έργου
Η Βιοκλιματική ανάπλαση στηρίζεται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελέτη που σέβεται τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της εμπορικής αγοράς, προβλέπει τη χωροθέτηση βασικών δραστηριοτήτων και την ορθή επιλογή υλικών και δίνει έμφαση στην ασφαλή μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών.
Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν διαμόρφωση οδικών αξόνων, ανάδειξη των εισόδων στη πόλη, αναβάθμιση των χώρων πρασίνου, δίκτυο πεζοδρόμων και δρόμων.
Επίσης, περιλαμβάνονται η εγκατάσταση ομοιογενούς και ποιοτικού αστικού εξοπλισμού, η εγκατάσταση φωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, η σωστή χρήση υδάτινων στοιχείων, η ενίσχυση της φύτευσης, καθώς και κατάλληλες μεθόδοι σκιασμού και ηλιοπροστασίας, η διαμόρφωση πεζοδρομίων, η λειτουργικότητα του δικτύου κυκλοφορίας, με αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας, η βελτίωση του συστήματος στάθμευσης, η ορθολογική διαχείριση των χώρων και η μετρήσιμη βιοκλιματική παρέμβαση.
Υπηρετώντας τις αρχές της βιοκλιματικής ανάπλασης επιτυγχάνεται η βελτίωση του δείκτη θερμικής άνεσης, η επέμβαση στην τοπική ρύπανση, καθώς και η δημιουργία ευνοϊκού μικροπεριβάλλοντος.
Η Βιοκλιματική Ανάπλαση του Κέντρου δεν είναι έργο βιτρίνας, είναι μια μεγάλη παρέμβαση, που όχι μόνο αλλάζει την εικόνα του εμπορικού κέντρου, αλλά, παράλληλα, αναβαθμίζει την καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων και δίνει μεγαλύτερη αξία στις περιουσίες τους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο «πράσινο» έργο που έγινε στο Μαρούσι τα τελευταία 20 χρόνια και έργο πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Αναβαθμίζει κατακόρυφα την όψη αλλά και τη λειτουργικότητα του «καθρέφτη» του προαστίου, δημιουργεί αέρα αισιοδοξίας στους επαγγελματίες της πόλης, όπως αποδεικνύει και το γεγονός ότι από την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στα πρώτα τμήματα του έργου η αγορά παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης με τη δραστηριοποίηση νέων επαγγελματιών. Το κέντρο του Αμαρουσίου γίνεται πιο φιλικό και ασφαλές για πεζούς και ποδηλάτες και σέβεται τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και υλικά, τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού θα επιτυγχάνεται στους ανακατασκευασμένους πεζόδρομους έως και 3 βαθμοί χαμηλότερη θερμοκρασία.
Κύριοι στόχοι ανάπλασης:
Η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος μέσα από την εφαρμογή στοιχείων βιοκλιματικού σχεδιασμού.
           Η ενίσχυση του αστικού πρασίνου καθώς και η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.
           Η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ιστορικού εμπορικού κέντρου.
           Η αναβάθμιση και ανάδειξη της τοπικής αγοράς, με την προσθήκη στοιχείων που θα αναδεικνύουν την ταυτότητα και το χαρακτήρα της, στοιχείο που σήμερα λείπει και αποτελεί μεγάλο ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
           Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων του Κέντρου, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παλιοί κάτοικοι της πόλης, συναισθηματικά δεμένοι με την περιοχή.
           Η διαφύλαξη και γιατί όχι, και η αύξηση την αξία της γης.
Λειτουργία των πεζοδρόμων βάσει συγκεκριμένου κανονισμού
Οι παρεμβάσεις συμφωνούν πλήρως με την υφιστάμενη Νομοθεσία και βάσει αυτών οι υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου έχουν καταρτίσει έναν ολοκληρωμένο κανονισμό κυκλοφοριακής λειτουργίας του Κέντρου της πόλης, που προβλέπει την εφαρμογή ζωνών ήπιας κυκλοφορίας, συγκεκριμένο όριο ταχύτητας και συγκεκριμένο ωράριο τροφοδοσίας, και απαγορεύει την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων.
Στόχος και περιεχόμενο του κανονισμού είναι η εξασφάλιση άνετων συνθηκών κυκλοφορίας για τους πεζούς και η εξυπηρέτηση των αναγκών προσπέλασης στους πεζόδρομους. Για τους παραβάτες θα υπάρχουν τεχνικές ανάσχεσης της παραβατικότητας και θα ισχύσουν κυρώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου