Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

O "στολισμός" της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ...

Κι όμως το ακούσαμε και αυτό, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ. Σ. Αμαρουσίου της 1ης Νοεμβρίου 2011, δηλ. τη Δημοτική Αρχή να υπερηφανεύεται ότι ο Δήμος Αμαρουσίου γλύτωσε ένα μεγάλο ποσό χρημάτων από αυτό που θα έδινε για να στολιστεί στα χριστουγεννιάτικα η πόλη, μέσω της «κοινωνικής» επιχειρηματικότητας, με άλλα λόγια της δωρεάν παραχώρησης σε ιδιώτες των πλατειών και κοινόχρηστων χώρων που βρίσκονται γύρω από το σταθμό ΗΣΑΠ Αμαρουσίου με στόχο το στήσιμο επικερδών για τις επιχειρήσεις αυτές Χριστουγεννιάτικων μαγαζιών που απευθύνονται κυρίως στον παιδικό πληθυσμό της πόλης μας.
Πέρα από τον αναμφίβολα κακόγουστο και εντελώς πλαστικού χαρακτήρα Χριστουγεννιάτικο στολισμό, ακόμα χειρότερο φαντάζει το ζήτημα της έλλειψης κοινωνικής ευαισθησίας που διακρίνει τη Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου, αφού για να κάνει κάποιος μια απλή ολιγόλεπτη βόλτα στο παγοδρόμιο της κοινωνικής «επιχειρηματικότητας» κατέβαλε πέρυσι το ποσό των 10 ευρώ.
Φανταστείτε πόσα παιδικά μάτια θα δακρύσουν, όταν οι άνεργοι ή οι χαμηλά αμειβόμενοι γονείς τους δεν θα μπορούν ν’ ανταποκριθούν στο απλό αλλά πανάκριβο αίτημα των παιδιών τους για μια βόλτα στο παγοδρόμιο των ιδιωτών στην πλατεία ΗΣΑΠ.
Πόσο υπερήφανη θα είναι τότε η Δημοτική Αρχή για το χριστουγεννιάτικο έργο της σχετικά με το στολισμό της πόλης;

Είναι μάλιστα τόσο ανάλγητα ακριβή για τους Δημότες η συγκεκριμένη παραχώρηση που γίνεται στους ιδιώτες, αφού το συγκεκριμένο ύψος των χρημάτων που θα δαπανούσε η Δημοτική Αρχή και υποτίθεται ότι καταβάλλεται από τους ιδιώτες, όχι απλά καλύπτεται από τα εισιτήρια των δημοτών – πολιτών και επισκεπτών της πόλης μας, αλλά βγαίνουν και καλά κέρδη.

Δυστυχώς για το Μαρούσι και τους Δημότες του για άλλη μια φορά η Δημοτική Αρχή ενεργεί ως υπερασπιστής ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για τις λαϊκές οικογένειες, προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα.
Όσο για τα επιχειρήματα που ακούστηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ. Σ. κατά τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος ότι τάχα τα εμπορικά καταστήματα της πόλης με τον χριστουγεννιάτικο στολισμό ευνοούνται, γιατί έτσι αυξάνεται η εμπορική κίνηση ή ότι οι ιδιώτες θα παραχωρήσουν και 200 εισιτήρια δωρεάν για το παγοδρόμιο (για τους αναξιοπαθούντες) δεν μας πείθουν, όχι μόνο εμάς αλλά και ολόκληρη την κοινωνία της πόλης μας.
Στη δίνη της κρίσης που ζούμε θα έπρεπε να έχει καταλάβει η Δημοτική Αρχή ότι ο λαός δεν έχει πια ανάγκη από θεάματα αλλά από άρτο.
Ο Χριστουγεννιάτικος στολισμός της πόλης μας θα μπορούσε να βασιστεί σε απλές και δημιουργικές δράσεις των κατοίκων – δημοτών του Αμαρουσίου μέσω του Αθλητικού κέντρου (π. χ. διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων) και του Κέντρου Τέχνης και πολιτισμού (π. χ. διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων για την εκμάθηση κατασκευής Χριστουγεννιάτικων στολιδιών από ανακυκλώσιμα και μη υλικά), έξω από τη λογική των φτηνών πλαστικών στολισμών και των ανταποδοτικών κερδών της «κοινωνικής επιχειρηματικότητας».
Ας σταματήσει τουλάχιστο η Δημοτική Αρχή να καυχιέται για τα ανύπαρκτα έργα της και στον τομέα του χριστουγεννιάτικου στολισμού της πόλης και ας προσπαθήσει να αφουγκραστεί τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων – Δημοτών του Αμαρουσίου για να ανταποκριθεί στην ικανοποίησή τους.

Δ. Α. Πολυχρονιάδης
Αιρετός & Ανακλητός Εκπρόσωπος
Της Αριστερής Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης
ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ στο Δ. Σ. Αμαρουσίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου