Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

"ΠΡΑΣΙΝΗ" ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ !!!

           Διευκολύνει την εμπορική εκμετάλλευση       
                          του Δάσους Συγγρού
ο αποκλεισμός του Δήμου Αμαρουσίου από το Δ.Σ. του ΙΓΕ
Με αφορμή τη διοργάνωση αγώνα δρόμου στο Δάσος Συγγρού από εταιρεία αθλητικών ειδών, ύστερα από άδεια που της παραχώρησε το ΙΓΕ έναντι αντιτίμου και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του Δήμου Αμαρουσίου, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
Πρώτον, για τον Δήμο Αμαρουσίου και για τους συμπολίτες μας το Δάσος Συγγρού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της πόλης μας. Για μας είναι δάσος και μόνο δάσος, το οποίο έχει δημόσιο χαρακτήρα. Η συμμετοχή μέχρι πρόσφατα του Δήμου Αμαρουσίου, αλλά και των άλλων όμορων Δήμων, στο Δ.Σ. του ΙΓΕ αυτό ακριβώς υπογράμμιζε. Το δημόσιο χαρακτήρα του. Ενώ αποτελούσε και έμμεση αναγνώριση της θετικής συμβολής και προσφοράς όλα αυτά τα χρόνια του Δήμου Αμαρουσίου στην προστασία του.
Υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία 4 χρόνια ο Δήμος Αμαρουσίου διαθέτει περισσότερους από 30 εργαζόμενους σε 24ώρη βάση για την πυροπροστασία και τον καθαρισμό του Δάσους. Επιπλέον, σε συνεργασία με τους εθελοντές του Συλλόγου «Φίλοι Δάσους Συγγρού», έχει κινητοποιήσει δεκάδες εθελοντές και έχει διαθέσει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (πυροσβεστικά οχήματα, σκαπτικό, περιπολικά, κ.λπ., τα οποία απέκτησε μέσα από το πρόγραμμα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας) στην προσπάθεια αυτή. Αποδεικνύοντας ότι ουσιαστικά είναι ο πραγματικός θεματοφύλακας του Δάσους.
Δεύτερον, η πρόσφατη διοργάνωση αγώνα δρόμου στο Δάσος Συγγρού από εταιρεία αθλητικών ειδών έναντι αντιτίμου στο ΙΓΕ, είναι γεγονός ότι δεν συνάδει με τους όρους του κληροδοτήματος της Ιφιγένειας Συγγρού και έρχεται να επιβεβαιώσει με τον χειρότερο τρόπο όσα είχαμε από καιρό προβλέψει ό,τι θα συμβούν ως αποτέλεσμα της πολιτικά απαράδεκτης απόφασης του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μην μετέχουν εκπρόσωποι του Δήμου Αμαρουσίου -στα όρια του οποίου βρίσκεται το 90% του Δάσους- στο Δ.Σ. του ΙΓΕ. Από τότε με επιστολές μας προς τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και το αρμόδιο υπουργείο είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για όσα σήμερα -δυστυχώς ανεξέλεγκτα και χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή μας- λαμβάνουν χώρα.
Τρίτον, θεωρούμε ως ένα βαθμό δικαιολογημένη την ανησυχία κάποιων συμπολιτών μας, σχετικά με την πιθανή εκπόνηση σχεδίων «εμπορικής εκμετάλλευσης του Δάσους».
Αλλά γι’ αυτό δεν ευθύνεται η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου. Εμείς ποτέ δεν μιλήσαμε για εμπορική αξιοποίηση του Δάσους Συγγρού, ούτε εκπονήσαμε master plan για αυτό. Αυτό το έκανε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Εμείς είμαστε υπέρ της διαφύλαξης του δασικού χαρακτήρα και αντίθετοι σε οποιοδήποτε σχέδιο τέτοιου είδους αξιοποίησης. Εμείς δεν θέλουμε στο Δάσος «ούτε τρενάκια, ούτε διασκεδαστήρια».
Η δική μας Διοίκηση ήταν αυτή που μετέφερε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις από το Δάσος στο θέατρο του Αμαλιείου. Η δική μας Διοίκηση ήταν αυτή που αναζήτησε τρόπους εκμετάλλευσης των υπαρχόντων υδάτων και τη δημιουργία δεξαμενών νερού, για την ενίσχυση της πυροπροστασίας του Δάσους.
Η δική μας Διοίκηση είναι αυτή που στο στρατηγικό της σχέδιο για το Μαρούσι του μέλλοντος, δεσμεύεται ότι το Δάσος Συγγρού θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του και θα μείνει Δάσος για πάντα, στη διάθεση όλων των πολιτών.
Τέταρτον, ανεξάρτητα από την απαράδεκτη απόφαση της κ. Μπατζελή να μας θέσει εκτός Δ.Σ. του ΙΓΕ αλλά και την απουσία ενημέρωσης στην προκειμένη περίπτωση από τη διοίκηση του ΙΓΕ, εμείς σε συνεργασία με τους συλλόγους και τους πολίτες θα βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση του Δάσους Συγγρού και την ανάδειξή του σε πόλο αναψυχής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Αυτό το ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση. Καλούμε, μάλιστα, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τη Διοίκηση του ΙΓΕ να επιδείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό στους πολίτες του Αμαρουσίου και να διαθέσουν άμεσα το απαραίτητο προσωπικό, χρήματα και μέσα για την προστασία και τον καθαρισμό του Δάσους. Να αναλάβουν, έστω την ύστατη ώρα, τις ευθύνες τους, που με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες.
Γραφείο Τύπου Δήμου Αμαρουσίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου