Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Ανησυχητική παραβίαση

 του σκοπού του Κληροδοτήματος Συγγρού
επετράπη από την νέα Διοίκηση του ΙΓΕ
Το Δάσος Συγγρού είναι ιδιοκτησία Κληροδοτήματος με αμιγώς εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Διαφημιστικές εκδηλώσεις εταιρειών είναι εντελώς εκτός του σκοπού του Κληροδοτήματος και δεν επιτρέπονται. Πατήστε για να μεγεθύνετε.
Με απόφαση του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), του φορέως του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που διαχειρίζεται το Κληροδότημα Συγγρού, παρεχωρήθη την Κυριακή, 4η Δεκεμβρίου 2010, το Δάσος Συγγρού στην γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών Nike προς διοργάνωσιν εκεί μαζικής εκδηλώσεως για την προώθηση του εμπορικού ονόματος και των προϊόντων της. Η χρήσις αυτή είναι προφανέστατα πλήρως αντίθετη με τον σκοπό του Κληροδοτήματος Συγγρού, που είναι αποκλειστικώς και μόνον η εκπαίδευση καλών γεωργών και κηπουρών.
Η εκδήλωση, με την ονομασία Nike Run, διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Nike σε συνεργασία με αθλητικό περιοδικό και διαφημίζεται ευρύτατα. Στο φετινό Nike Run συμμετέσχον περί τα 1.300 άτομα απ' όλην την Ελλάδα. Η κεντρική περιοχή του Δάσους μετετράπη σε είδος υπαιθρίου διασκεδαστηρίου με δυνατή μουσική, DJ, αυτοκίνητα, ικριώματα, σκηνές, τέντες, νοσοκομειακά κρεβάτια, τραπεζάκια, νερά, χημικές τουαλέττες, διαφημιστικά δώρα, μέχρι και κόκκινη φουσκωτή "πύλη" τερματισμού με τον λογότυπο της εταιρείας. Οι κεντρικοί δρόμοι του δάσους έκλεισαν με κόκκινες κορδέλες. Όποιος ήρθε στις 4 Δεκεμβρίου στο Δάσος Συγγρού για να απολαύσει την φύση και να ησυχάσει, έχασε.
Παρόμοια εκδήλωση έλαβε για πρώτη φορά χώρα στο Δάσος Συγγρού το 2007. Αντί της εταιρείας εζήτησε τότε και έλαβε άδεια ο Δήμος Αμαρουσίου. Μετά την σχετική καταγγελία των Φίλων του Δάσους Συγγρού, τέτοια εκδήλωση δεν ξανάγινε.
Φέτος η άδεια εδόθη στην ίδια την εταιρεία από το ίδιο το ΔΣ του ΙΓΕ.
Παραβλέφθηκε το γεγονός ότι η εμπορική και μαζική αυτήν εκδήλωση δεν συνάδει ούτε με το σκοπό του Κληροδοτήματος Συγγρού, αλλ΄ ούτε και με τον χαρακτήρα του Δασοκτήματος ως τοπίου ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους ευρισκομένου εντός του οικιστικού ιστού μιας μεγαλουπόλεως και ως εκ τούτου, χρήζοντος ιδιαιτέρας προστασίας.
Το ΔΣ του ΙΓΕ επεκαλέσθη ως λόγο της παραχωρήσεως τα οικονομικά προβλήματα του Ινστιτούτου. Επαληθεύονται έτσι οι φόβοι ότι η οικονομική κρίση θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την διεκδίκηση και των τελευταίων οάσεων του λεκανοπεδίου υπέρ του εμπορίου και των βιομηχανιών της διασκέδασης, αθλητισμού, κλπ.
Αλλά το Κληροδότημα και το Δάσος Συγγρού δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως απλά κέντρα κόστους. Είναι δημόσια αγαθά που μας παρέχουν υγεία, ηρεμία, ομορφιά, εκπαίδευση, γνώση και ως τέτοια οφείλομε να τα διατηρούμε αναλαμβάνοντας ως κράτος και το - πάντως όχι υπέρμετρο - κόστος της συντήρησής των.
Άλλωστε εδώ και μερικά χρονια το ΙΓΕ προσφέρει εξαιρετική γεωργική εκπαίδευση με ιδιαίτερη ζήτηση. Η εκπαίδευση αυτή μπορεί και πρέπει να επεκταθεί. Επαγγελματίες γεωργοί, κηπουροί, εκπαιδευτές γεωργών και κηπουρών, μεσήλικες άνεργοι, νοικοκυρές της πόλης, νέοι που ψάχνονται, όλοι αυτοί είναι ένα εν δυνάμει κοινό που ειδικά τώρα, λόγω της κρίσης, αναζητεί νέες ευκαιρίες απασχόλησης, συχνά σε συνδυασμό με επιστροφή στις ρίζες και σε εγκαταλελειμμένες περιουσίες. Αντί να εμπορευματοποιήσομε το Δάσος Συγγρού, να διευρύνομε τις υπηρεσίες του Κληροδοτήματος στους ενεργούς πολίτες της χώρας, όπως άλλωστε επιτάσσει και ο πάντοτε επίκαιρος σκοπός της διαθέτιδος. Ιδού η Ρόδος.
Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού επεσήμαναν εγγράφως στην νέα Διοίκηση του ΙΓΕ το καθήκον της για την επιμελή τήρηση του σκοπού του Κληροδοτήματος Συγγρού. Το 2007 εισηκούσθησαν. Ελπίζομε να γίνει το ίδιο και τώρα.
Το Δάσος Συγγρού είναι τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Επειδή μάλιστα βρίσκεται και μέσα στο οικοδομημένο ιστό της μεγαλούπολης χρήζει ιδιαιτέρας προστασίας. Στη φωτό τα μεγάφωνα της εκδηλωσης της Nike.
08-12-2010

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου