Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

«Ορκίζονται στο Δημόσιο & Δασικό του Δάσους Συγγρού, αλλά

             ...  κάθε φορά ανοίγουν και πιο επικίνδυνο «δρόμο»     
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 24ης-6-2020 οι παρατάξεις ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ (Καραμέρος) και ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ και ΕΡΓΟ για το ΜΑΡΟΥΣΙ (Μαγιάκης) συνυπέγραψαν ψήφισμα για το Δάσος Συγγρού και πρότειναν στο σώμα να το υιοθετήσει ως πολιτική θέση του Δήμου Αμαρουσίου.
Ένα άλλο ψήφισμα υπέγραψε και κατάθεσε η παράταξη ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ (Πολυχρονιάδης). 
1. Καίτοι συμφωνούμε κατ’ αρχήν με το ψήφισμα της παράταξης «ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ», οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι διαφωνούμε με την θέση που περιέχει,  "της διατήρησης του Δάσους ως έχει", δηλαδή να αποδεχτούμε ως αφετηρία την τωρινή του κατάσταση, αφού αυτό θα σήμαινε αποδοχή της μη αναδάσωσης των δασικών περιοχών που κάηκαν στην πυρκαγιά του 1981.
2. Το ψήφισμα όμως των παρατάξεων ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ και ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ και ΕΡΓΟ για το ΜΑΡΟΥΣΙ έχει κατά την άποψή μας μία σειρά από τρωτά σημεία, πέραν από τις διατυπώσεις (πχ «συντήρηση και ανανέωση της πανίδας» του Δάσους Συγγρού).
 Συγκεκριμένα:
Α) Το ότι σωστά μεν χαρακτηρίζει «Κερκόπορτα» της εμπορευματοποίησης του Δάσους Συγγρού την ιδιωτική εκμετάλλευση του πάρκινγκ στην Κηφισίας, αλλά παραλείπει να χαρακτηρίσει ομοίως «Κερκόπορτα» την εκχέρσωση αναδασωτέου χώρου για την εγκατάσταση υδατοδεξαμενής, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες εκ του νόμου προϋποθέσεις (ειδικές επιστημονικές μελέτες, άδειες από Δασαρχείο κλπ).
 Β) Το ότι προτείνει το ΙΓΕ να χρηματοδοτηθεί μέσω προγραμματικών συμβάσεων από Περιφέρεια και Δήμους, πρόταση που ασφαλώς μας βρίσκει αντίθετους, διότι κανένας δεν συναινεί σε συμβάσεις χωρίς να γνωρίζει τους όρους τους.
Επιπλέον, αν νομιμοποιούνταν προγραμματική σύμβαση με ένα δήμο έναντι αντιπαροχών, τι θα εμπόδιζε το ΙΓΕ να κάνει την επόμενη προγραμματική σύμβαση με μία ιδιωτική εταιρεία π.χ. παραγωγής μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων ή παιχνιδιών αναψυχής ή εμπορικών αθλητικών εκδηλώσεων (κλπ) ;
Είναι βέβαιο ότι με τις συμβάσεις, οι χρηματοδότες θα πάρουν ανταλλάγματα (κανένας δημόσιος φορέας δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα χωρίς αντίστοιχη αντιπαροχή), συνεπώς, παραμένουμε αντίθετοι απέναντι σε τέτοιες προοπτικές.
Δεν θεωρούμε τυχαίο ότι έσπευσε να υιοθετήσει τις "προγραμματικές συμβάσεις" ο Δήμαρχος, κ. Αμπατζόγλου, και να μας ανακοινώσει ότι θα τις προτείνει στον Πρόεδρο του ΙΓΕ, κ. Θυμάκη (πράγμα που έπραξε στις 26-6-2020, όπου τον συνάντησε), πάλι χωρίς καμία περαιτέρω εξειδίκευση. 
Γ) Ορθά το ψήφισμα "Καραμέρου-Μαγιάκη" διακηρύττει την αντίθεσή του σε κάθε τουριστική αξιοποίηση του Συγγρού. Όμως ο κ. Καραμέρος δεν ανακάλεσε - όπως του ζητήσαμε - την προηγούμενη υλοποιημένη πολιτική προσπάθειά του όταν ήταν αντιπεριφερειάρχης Αττικής της κ. Δούρου, τότε που διαφήμιζε τη δημιουργία "κλάστερ επιχειρηματικότητας με σκοπό την αξιοποίηση του Δάσους Συγγρού ως πόλου τουριστικής έλξης". Με λίγα λόγια, ο κ. Καραμέρος θέλει να είναι «και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα» ανάλογα με το σε ποιον απευθύνεται για υποστήριξη και ψήφους.
3. Σε μία προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικής λύσης, ο κ. δήμαρχος πρότεινε να μετατεθεί το θέμα στις 8-7-2020, με συναινετική διατύπωση ψηφίσματος.
Όμως, ενώ συμφώνησε με τον δασικό χαρακτήρα του Συγγρού,
α) αρνήθηκε την συμβολική και ουσιαστική σημασία του να το χαρακτηρίζουμε στο δημόσιο λόγο «ΔΑΣΟΣ»,
β) επικεντρώθηκε στην ανάγκη χ
ρηματοδότησης του ΙΓΕ επιμένοντας στις προγραμματικές συμβάσεις χωρίς διευκρίνιση των όρων τους ενώ γ) στην συνάντηση με τον κ. Θυμάκη στις 26-6-2020 προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα: επαίνεσε την επέμβαση σε δασικό χώρο για την τοποθέτηση υδατοδεξαμενής επικροτώντας την μετατροπή του Δάσους σε «Επιχειρησιακό Τόπο Ανεφοδιασμού» για την πυροπροστασία όλης της Βόρειας Αττικής!   
Οι δηλώσεις αυτές του κ. Δημάρχου ανοίγουν και πάλι τον ασκό του Αιόλου δημιουργώντας ένα επίσης πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για την ασφάλεια του φυσικού δάσους και την διαφύλαξη της ουσίας του δασικού χαρακτηρισμού και της διαφύλαξης των όρων του κληροδοτήματος…   
 Σημειώνουμε ότι ο κ. Αμπατζόγλου είναι ο πρώτος δήμαρχος Αμαρουσίου στην ιστορία της πόλης που προβαίνει σε τέτοιες πολύ επικίνδυνες λεκτικές διατυπώσεις που συνιστούν αλλαγή στην περιγραφή του σημερινού καθεστώτος του Δάσους Συγγρού. Δυστυχώς, Καραμέρος και Μαγιάκης ενίσχυσαν τον κ. Αμπατζόγλου συμπλέοντας μαζί του στο θέμα των προγραμματικών συμβάσεων, βαθαίνοντας το πρόβλημα. 
Εμείς τουλάχιστον θα σταθούμε στο πλευρό όσων θα θελήσουν να μη γίνουν οι λέξεις τους και πράξεις.   
                                                           Μαίρη Διακολιού
                                               Επικεφαλής δημοτικής παράταξης
                                            «ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ»
                                                           Δημοτική Σύμβουλος

                     ——— ∙ ——— ∙ ——— ∙ ———
             .~`~.. .~`~.  .~`~.       ****        .~`~..~`~...~`~.
             `~.  .~`~..~`~..~`~..~`~..~`~..~`~..~`~..~`~. `~.
€ « » ●► $    ▲▼◄► € € $$ € €   ◄ ►▲▼► ◄● « » €

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου