Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Η DSA «θυμάται» την περίοδο της γερμανικής κατοχής! Εμείς;

Διαγωνισμός «Μνήμη για το παρόν» Erinnern für die Gegenwart
Μαθήτριες και μαθητές της Γερμανικής Σχολης Αθηνών(DSA) έρχονται αντιμέτωποι με την ιστορία του σχολείου τους σε ένα ιστορικά δύσκολο χρονικό πλαίσιο – την περίοδο του ναζισμού και της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.
«Θέλουμε να μάθουμε πώς λειτουργούσε η Σχολή μας πριν από 80 χρόνια, ποιες ήταν οι απόψεις και οι ιδέες που την είχαν επηρεάσει, πώς σκέφτονταν και πώς έπρατταν μαθητές κ
αι εκπαιδευτικοί.»
Γι’ αυτόν τον σκοπό μαθητές και μαθήτριες ερευνούν το αρχείο της DSA το χρονικό διάστημα 1933-1944.

Οι πολυάριθμοι φάκελοι μαθητών και εκπαιδευτικών, οι αναφορές στα βιβλία κοινοποιήσεων, οι αποφάσεις συνεδριάσεων μας δίνουν μια ζωντανή εικόνα της εσωτερικής λειτουργίας της DSA κατά την περίοδο αυτή.
Στόχος των μαθητών είναι η εκ νέου αφήγηση της ιστορίας της DSA αυτήν τη χρονική περίοδο και η παρουσίαση και διάθεσή της στη σχολική κοινότητα μέσω μιας ιστοσελίδας – φτιαγμένης από μαθητές για μαθητές– με θέμα τη σχολική ιστορία της DSA κατά
την περίοδο της γερμανικής κατοχής 1941-1944. 
Η ενασχόληση με το σχολικό αρχείο της DSA πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού ο οποίος αφορά όλα τα γερμανικά σχολεία του εξωτερικού και έχει προκηρυχθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και την Κεντρική Υπηρεσία για τα σχολεία του εξωτερικού (ZfA).
Ο διαγωνισμός προσκαλεί τα σχολεία να ασχοληθούν με την ιστορία του δικού τους σχολείου σε ιστορικά δύσκολες περιόδους αποτυπώνοντας παράλληλα τη σύνδεση της ιστορίας του σχολείου με αυτήν της χώρας που εδρεύει το κάθε σχολείο. 

Ο διαγωνισμός «Μνήμη για το παρόν» („Erinnern für die Gegenwart“) τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Heiko Maas. 
Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (FU) – και συγκεκριμένα το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» (MOG) – είναι ένας σημαντικός εταίρος σε αυτό το έργο. 

Το πρόγραμμα MOG του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου παρακολουθεί και υποστηρίζει την επεξεργασία του σχολικού αρχείου, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της παρουσίασης της ιστορίας με ψηφιακό τρόπο και έχοντας την εμπειρία από την πλούσια και μακρόχρονη επιστημονική ενασχόληση του MOG με την Προφορική Ιστορία.
Οι συνεντεύξεις με αποφοίτους, μαθήτριες και μαθητές της DSA που φοίτησαν στη Σχολή εκείνη την περίοδο που ερευνά ο Όμιλος Εργασίας των μαθητών, αποτελούν συνεπώς ένα κεντρικό στοιχείο της επεξεργασίας της ιστορίας της Σχολής. 
Η χρήση του εκτενούς αρχείου μαρτύρων της εποχής «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» (MOG) με περισσότερες από ενενήντα συνεντεύξεις Ελλήνων μαρτύρων της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα δίνει στους μαθητές και στις μαθήτριες τη δυνατότητα να προσεγγίσουν με αυθεντικό τρόπο και αμεσότητα την εποχή της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.
Οι πολύπτυχες εμπειρίες και οι μνήμες των μαρτύρων αυτής της περιόδου είναι καθοριστικής σημασίας για την ενασχόληση των μαθητών με την ιστορία του δικού τους σχολείου, δεδομένου ότι η σχολική ιστορία της DSA δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να εξεταστεί απομονωμένη από τη φρίκη της κατοχής. 
Τα δυο συνεργαζόμενα σχολεία, το Λύκειο Διστόμου και το σχολείο Fritz Karsen στο Βερολίνο, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια ζωντανή συνάντηση Γερμανών και Ελλήνων μαθητών και μαθητριών, θέτοντας τις βάσεις για ένα κοινό παρόν και μέλλον, μέσω της διαχείρισης του παρελθόντος.
                                             ΠΗΓΗ://www.dsathen.gr/el/403-uncategorised/1863-dsa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου