Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Αύριο στις 7:00 μ.μ. η συγγέντρωση της ΚΟ Αμαρουσίου του ΚΚΕ για το δάσος Συγγρού


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ Κ.0. ΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΔΕΥΤΕΡΑ  2  ΔΕΚΕΜΒΡΗ, στις 7:00μμ
στο  ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ  ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

«ΟΧΙ  ΣΤΗΝ  ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ  ΤΟΥ  ΔΑΣΟΥΣ  ΣΥΓΓΡΟΥ»
Ύστερα από ένα  και πλέον μήνα εδέησε επιτέλους να απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός Μ. Βορίδης στην από 3 Οκτώβρη 2019 ερώτηση του ΚΚΕ με τίτλο «Όχι στην Εμπορευματοποίηση του Δάσους Συγγρού».
Απάντηση που επιβεβαιώνει «διά της σιωπής», και όχι μόνο, την επιχείρηση εμπορευματοποίησης του πολύτιμου αστικού Δάσους από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε συνέχεια παρόμοιων εγχειρημάτων των προηγούμενων κυβερνήσεων, με τελευταίο αυτό του ΣΥΡΙΖΑ  και  σε αγαστή πάντα συνεργασία με τις δημοτικές Αρχές.
Η ουσία της απάντησης είναι ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην εμπορευματοποίηση του Δάσους, σε συνδυασμό με χρήσεις και παρεμβάσεις, που θα το καταστήσουν ελκυστικό σε επισκέπτες με «υψηλού επιπέδου» βαλάντια καθώς, για ευνόητους λόγους, αποφεύγεται κάθε ευθεία απάντηση στο μοναδικό ερώτημα της Ερώτησης:

«… ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στην δίκαιη λαϊκή απαίτηση να παραμείνει και να ενισχυθεί το Δάσος Συγγρού ως δάσος - πνεύμονας πρασίνου σύμφωνα με τα παραπάνω, χωρίς παρεμβάσεις που στοχεύουν άμεσα ή έμμεσα στην εμπορευματοποίησή του».
Σε κάθε, όμως, περίπτωση ο απαντών Υπουργός δεν επιχειρεί να κρύψει τις προθέσεις της Κυβέρνησης:
1. Ως «σωστή διαχείριση του κτήματος» θεωρεί το «estate management», επιβεβαιώνοντας έτσι το σχεδιασμό της κυβέρνησης για «Estate Management/ Park Management … με Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Κοινωνική Οικονομία …», όπως είχε ανακοινωθεί παρουσία του Υπουργού από τον Πρόεδρο του ΙΓΕ, διαχειριστή του κληροδοτήματος.
2. Στο πλαίσιο αυτό επιμένει να διαστρέφει το φυσικό χαρακτήρα σήμερα του κληροδοτήματος ως δάσους (στοιχείο που δεν αμφισβητείται από κανένα) με το χαρακτηρισμό «κτήμα», όπως καταγράφονταν πριν ένα αιώνα στην οικεία συμβολαιογραφική πράξη.
3. Δεν λείπει και μια πρώτη προσπάθεια εμπορικής «προώθησης» του Δάσους Συγγρού με τις λιγότερες δυνατόν λαϊκές αντιδράσεις. Από τη μια μεριά γίνεται λόγος για «αναβάθμιση-αναγέννηση του μέχρι σήμερα εγκαταλειμμένου κτήματος» σε μια εμφανή απόπειρα απαξίωσης της πολύτιμης σήμερα προσφοράς του ως φυσικού πνεύμονα και απέριττου ελεύθερου χώρου περιπάτου και ημερήσιας εκδρομής για τη λαϊκή οικογένεια. Από την άλλη, λίγο πιο κάτω, προβάλλεται ότι το «Κτήμα Συγγρού είναι μία όαση, ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που συνδυάζει δάσος και γεωργικές καλλιέργειες μέσα στην καρδιά της πόλης», διαφημίζοντας έτσι προς κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή τα «κάλλη του εμπορεύματος» μετά την «αναβάθμισή» του.
Δεν μας εκπλήσσει η νέα αυτή επιχείρηση «ξεπουλήματος», που ανατρέχει άλλωστε από το 2003. 
Όλη αυτή τη 16ετία το Δάσος βρίσκεται στο στόχαστρο των κυβερνήσεων των αστικών κομμάτων και των δημοτικών τους Αρχών, στο γενικότερο στρατηγικό τους πλαίσιο για την παράδοση της γης στους επιχειρηματικούς ομίλους, ως παράγοντα για την επένδυση κεφαλαίων που λιμνάζουν με την εξασφάλιση ικανοποιητικού ποσοστού κέρδους.
ü  Λογαριάζουν, όμως, και πάλι χωρίς τον ξενοδόχο! Απέναντι στη νέα αυτή απόπειρα εμπορευματοποίησης – τσιμεντοποίησης του Δάσους Συγγρού τα λαϊκά στρώματα στο Μαρούσι και στην ευρύτερη περιοχή προβάλλουν το δικό τους πλαίσιο στη βάση της παραπέρα αναβάθμισής του σε πνεύμονα πρασίνου αλλά και σε φυσικό χώρο αναψυχής, ως απέριττου φυσικού δάσους. Απαιτεί να γίνουν παρεμβάσεις για μια πιο αποτελεσματική πυροπροστασία και φύλαξή του, για την παραπέρα ενίσχυση της δασικής βλάστησης παράλληλα με τη διατήρηση, απέναντι στην αδυσώπητη επίθεση που δέχεται, της ήπιας γεωργικής χρήσης για τη «μόρφωση καλών γεωργών και κηπουρών» στην ορισμένη έκταση, που διατίθεται για το σκοπό αυτό. Στο πλαίσιο αυτό απαραίτητη είναι η ενίσχυση, με αξιοποίηση και της λαϊκής πρωτοβουλίας, της ημερήσιας αυθόρμητης ή και οργανωμένης (π.χ. από σχολεία, ΚΑΠΗ κ.ά.) επίσκεψής του χωρίς αχρείαστα τεχνικά έργα, που σε τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν τον προάγγελο για καταστροφικές κερδώες «αξιοποιήσεις», με ό,τι αυτές συνεπάγονται.
Ας το ‘χουν λοιπόν καθαρό! Το Δάσος Συγγρού το «κληρονόμησε» ο λαός από πολύ μακριά, χωρίς συμβόλαια και παρακαταθήκες, και ως τέτοιο θα το παραδώσει στις επόμενες γενιές.


Η ΚΟ Αμαρουσίου του ΚΚΕ σας καλεί στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ,  που διοργανώνει τη Δευτέρα 2 Δεκέμβρη στις 7 το απόγευμα, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου  (Β. Σοφίας 9 & Δ. Μόσχα)  για να δηλώσουμε:
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ!
Θα μιλήσει:
ο  ΝΙΚΟΣ  ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
Γραμματέας του Βόρειου Τομέα της Κ.Ο. Αττικής του ΚΚΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου