Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Aναβίωση του Χριστουγεννιάτικου Εθίμου «Μπαμπουσιαρου» στα Ανω Μελίσσια

Το  «Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μελισσίων» θα αναβιώσει φέτος στα Άνω Μελίσσια, το χριστουγεννιάτικο έθιμο του 'Μπαμπουσιαρου', έτσι όπως τελείται στο Ρήγιο του Έβρου.
Ο κύκλος των εθίμων του Δωδεκαημέρου ανοίγει την παραμονή των Χριστουγέννων και κλείνει τα Θεοφάνεια με τον αγιασμό των υδάτων. 
Στη Θράκη προάγγελος των Χριστουγέννων είναι οι ομάδες των παιδιών που τραγουδούν τα κόλιαντα, μια μέρα νωρίτερα από την παραμονή των Χριστουγέννων, δηλαδή στις 23 Δεκεμβρίου...
Στη συνέχεια, την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, τα παλληκάρια του κάθε χωριού γυρίζουν στα σπίτια της εκάστοτε κοινότητας τραγουδώντας τη γέννηση του Χριστού. Στο δρόμο λένε τραγούδια του δρόμου και μέσα στο σπίτι συνεχίζουν με παινέματα για το σπίτι και τους σπιτικούς και τελειώνουν με αίτημα για κέρασμα. Τις ομάδες αυτές των παλικαριών, τις "τσέτες", όπως τις ονομάζουν της συνόδευε πάντα ένα παλληκάρι ζωομορφικά μεταμφιεσμένο και κουδουνοφόρο, το οποίο ήταν ο προστάτης της "τσέτας", αλλά θεωρούνταν ότι διακύρηττε & το μήνυμα της γέννησησς του Θεανθρώπου.
Το χορευτικό δρώμενο του "Μπαμπούσιαρου" τελείται στο Ρήγιο του Εβρου την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, όπου οι νέοι του χωριού μεταμφιέζονται με πρωταγωνιστές τον Μπαμπούσιαρο και την γυναίκα του -άνδρας μεταμφιεσμένος σε γυναίκα -. Ο Μπαμπουσιαρος έχει ζωόμορφη μεταμφίεση, φορά νεροκολοκύθα στο κεφάλι με τρύπες στα ματιά και στο στόμα , προβιά και ζώνεται στη μέση με κουδούνια. Το ζευγάρι συνοδεύονται από ομάδα παλληκαριών και οργανοπαίχτες, ζουρνατζήδες, γκαιντατζήδες & νταουλτζήδες και γυρίζει από σπίτι σε σπίτι. 
Οι Μπαμπουσιαραίοι ,όπως ονομάζουν το θίασο των τελεστών, θορυβούν, χοροπηδούν και χτυπούν τα πόδια στη γη για το καλό και το ξύπνημα της βλάστησης, ενώ δέχονται κεράσματα στα σπίτια που επισκέπτονται.
Σας καλούμε να έρθετε μαζί μας σε αυτή τη γιορτή, να τραγουδήσετε, να χορέψετε, να πιείτε και να γλεντήσετε. Στο έθιμο αυτό θα παρευρίσκονται φίλοι μας μουσικοί (ζουρνάς, γκάιντα, νταούλι) που θα καλαντίσουν μαζί μας, και θα υπάρχουν και αφθονο κρασί, τσίπουρο και μεζέδες για τους παρευρισκόμενους...
                                                         Χρόνια Πολλά σε όλους
                                  «Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μελισσίων» ΚΕΜ
                                                           kemelission@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου