Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

«Ο καθείς στο είδος του & ο ... » ΣΥΡΙΖΑ στους Μετανάστες!!!

5ο ετήσιο συνέδριο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
Ξεκινάει στο Βερολίνο με το κεντρικό σύνθημα «Η τοπική αυτοδιοίκηση γκρεμίζει το τείχος της κρίσης», το 5ο ετήσιο συνέδριο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV V), το οποίο θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου & τελεί υπό την υψηλή εποπτεία των Γερμανικών Δεξαμενών Σκέψης(& των Ελληνικών Παραρτημάτων τους)...
Και μπορεί η Περιφέρεια Αττικής να μην συμμετέχει στην εν λόγω συνέλευση, συμμετέχoυν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ διά του Ελληνικού παραρτήματος του Γερμανικού Τhink Tank «Ρόζα Λούξεμπουργκ» & οι συνεργαζόμενοι στην κυβέρνηση Τσίπρα ΟΙΚΟσυμφεροντοΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ(του κ. Μ. Τρεμόπουλου & της παραφυάδας τους που προέκυψε από τον Μαρουσσιώτη Ν. Χρυσόγελο), δια του Ινστιτούτου «Heinrich Boell».
Διαβάζοντας παρακάτω στο πρόγραμμα θα διαπιστώσετε αυτό που έλεγε μία παλιά επιτυχημένη διαφήμιση: 
«Ο καθείς στο είδος του & ο ... »  ΣΥΡΙΖΑ στους Μετανάστες(Eξ άλλου είναι προφανές ότι συνωμότησε το σύμπαν για να επανεκλεγεί ο Τσίπρας ακριβώς για αυτόν τον λόγο. 
Να διαχειριστεί το προσφυγικό όπως επιτάσσουν οι Θεσμοί της Ε.Ε)
Οσο για τους Οικολόγους, προσφιλές γιαυτούς θέμα τα απορρίμματα και οι ΚοινΣΕπ(οι νέες Μ.Κ.Ο)
Εκτός από τα προαναφερόμενα Ινστιτούτα, συμμετέχουν το «Ινστιτούτο Αντενάουερ» που εκπροσωπεί το χώρο της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας(έχει αγαστή συνεργασία με το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής», τη Ν.Δ & την Αρχιεπισκοπή Αθηνώντο φιλελεύθερο «Ινστιτούτο Φ. Νάουμαν για την Ελευθερία», το Ινστιτούτο «Χ. Έρμπερτ», που συνεργάζεται με το «Ινστιτούτο Ανδρέας Παπανδρέου», κατά προέκταση το ΠΑΣΟΚ & εσχάτως (μετά την Μνημονιακή στροφή του Α. Τσίπρα) & με το νέο ΣφΥΡΙΖΑ...
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση, όπως αναφέρει στο Δελτίο Τύπου, έχει εδραιώσει την παρουσία της ως φόρουμ ανταλλαγής εμπειριών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο
«Αποτελεί έκφραση της αφοσίωσης των δύο πλευρών στις φιλικές μεταξύ τους σχέσεις».
«Μία ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση»,  επισημαίνει «διασφαλίζει στους πολίτες σταθερότητα και συνέχεια. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, στο επίκεντρο του συνεδρίου βρίσκονται οι δυνατότητες διαμόρφωσης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο». 
Φέτος, οι εκδρομές και οι συζητήσεις εργασίας θα οδηγήσουν και πάλι στην εξεύρεση κατάλληλων προσεγγίσεων για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και στη Γερμανία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΤΑΤΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα:



5ο ετήσιο συνέδριο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV V)
«Η τοπική αυτοδιοίκηση γκρεμίζει το τείχος της κρίσης».
Ενημερωτικές ξεναγήσεις και θεματικές συζητήσεις εργασίας
Μέρος Α’
Ενημερωτικές ξεναγήσεις
Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2015
13.30 – 18.00 μ.μ.
Όλα τα λεωφορεία αναχωρούν από το Περιφερειακό Κοινοβούλιο του Βερολίνου και επιστρέφουν τους συμμετέχοντες στα συμβεβλημένα ξενοδοχεία μετά το πέρας των εκδρομών μελέτης.
1.) Αγροτική οικονομία: Περιφερειακή διάθεση στην αγορά πέρα από τον τόπο εγκατάστασης
 Στη γεωργική επιχείρηση «Buschmann & Winkelmann» στο Klaistow του Βρανδεμβούργου θα δείτε πώς ένας παραγωγός συνδυάζει άριστα την εκτεταμένη καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών με την άμεση διάθεση στην αγορά και την προσφορά εκτενών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.
Στην εκτεταμένη καλλιέργεια παράγονται κυρίως σπαράγγια, φράουλες, μύρτιλλα και κολοκύθες.
Τα λαχανικά καλλιεργούνται με μία ολοκληρωμένη διαδικασία, δηλαδή με μία διαδικασία ήπια για τη φύση και για τα λαχανικά.
Τα προϊόντα αυτά δεν διατίθενται στην αγορά μόνο στο Βερολίνο και την ευρύτερη περιοχή (σπαράγγια Beelitz), αλλά και απευθείας σε ένα κατάστημα εντός του αγροκτήματος.
Εκτός από το αγρόκτημα σπαραγγιών Buschmann & Winkelmann θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη και σε άλλη μία μεγάλη επιχείρηση καλλιέργειας φρούτων, την εταιρεία Werder Frucht GmbH.
Η επιχείρηση αυτή δεν επιδίδεται μόνο στην καλλιέργεια, αλλά αποτελεί και έναν από τους σημαντικότερους χονδρέμπορους φρούτων και λαχανικών. Σε αυτό το πλαίσιο , συνεργάζεται και με έλληνες παραγωγούς.
Η ενημερωτική ξενάγηση θα ολοκληρωθεί με μία συζήτηση με τους συμμετέχοντες.
Θέμα της συζήτησης θα είναι το κατά πόσον οι μέθοδοι που θα παρουσιαστούν είναι δυνατόν να βρουν εφαρμογή στην Ελλάδα και αν μπορεί να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ παραγωγών από την Ελλάδα και τη Γερμανία.
2.) Κοινωνική πόλη:
Η προσέγγιση της κοινωνικής ένταξης συναντά τη συνοικιακή διαχείριση
Αποκτήστε μία εκ των έσω εικόνα για τις προσεγγίσεις κοινωνικής ένταξης του Βερολίνου σε κάποιες δημοτικές περιφέρειες.
Θα παρουσιαστούν προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και εξελίξεις, όπως για παράδειγμα η συνοικιακή διαχείριση του Βερολίνου, η οποία υποστηρίζει ως πιλοτικό πρόγραμμα από το 1999 υποβαθμισμένες συνοικίες στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης «Αστικές συνοικίες με ιδιαίτερες ανάγκες ανάπτυξης - Κοινωνική πόλη» στο πλαίσιο της συνεργασίας κεντρικής διοίκησης και περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Από το 1981, η Διοίκηση στο Βερολίνο διαθέτει Εντεταλμένους για την Ένταξη. Αποστολή τους είναι η στρατηγική διαχείριση της ένταξης σε μία πολυπολιτισμική πόλη. Συνεργάζονται με πολλές οργανώσεις μεταναστών και έχουν συμβουλευτικό ρόλο στην προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική, καθώς και στις συμμετοχικές διαδικασίες.
Συνοικιακή διαχείριση Neukölln-Körnerpark
Συνοικιακή διαχείριση Moabit West
3.) visit Berlin - Ένας τόπος μία ιστορία: από την προσέγγιση στον τουριστικό προορισμό
Το Βερολίνο παρουσιάζεται στην αγορά ως ελκυστικός τόπος εγκατάστασης για τομέα της οικονομίας και της τεχνολογίας, δημιουργική πρωτεύουσα, πολιτιστική και αθλητική μητρόπολη καθώς και πόλη, στην οποία αξίζει να ζει κανείς. Πώς όμως συνδυάζονται οι δραστηριότητες του μάρκετινγκ, πώς προκύπτουν κοινές συνεργασίες με τους στρατηγικούς εταίρους από το Βερολίνο και ποιος βρίσκεται πίσω από τις τελευταίες εκστρατείες για την πρωτεύουσα; Θα αποκτήσετε μία εκ των έσω εικόνα για τη δομή και την εξέλιξη του τουριστικού οργανισμού
visitBerlin Service-Agentur. Γνωρίστε στην πράξη στρατηγικές εμπορευματοποίησης, προσεγγίσεις για τον τουρισμό και επιτυχημένες εκστρατείες, και μάθετε τι έχει να πει το Enterprise Europe Network Berlin-Brandenburg για ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης από τις Βρυξέλλες.
Συζήτηση με τον Ralf Ostendorf, Διευθυντής της Market Management, Berlin Tourismus & Kongress GmbH
Συζήτηση με την Anke Wiegand, Συντονίστρια του Enterprise Europe Network Berlin-Brandenburg στη ΣΔΙΤ Berlin Partner
4.) Διαχείριση αποβλήτων: Η πράσινη πλευρά του Βερολίνου
Ένας εκπρόσωπος του Δήμου του Βερολίνου θα σας παρουσιάσει την προσέγγιση του κρατιδίου για τα απόβλητα. Μόλις το Μάιο του 2011, το Περιφερειακό Κοινοβούλιο του Βερολίνου θέσπισε μία δεσμευτική προσέγγιση διαχείρισης αποβλήτων για την πόλη, η οποία θέτει το πλαίσιο για την αποφυγή παραγωγής και την τελική διάθεση όλων των αποβλήτων του Ομόσπονδου Κρατιδίου του Βερολίνου με χρονικό ορίζοντα έως το 2020. Στη συνέχεια, θα επισκεφτείτε το Κέντρο Εφοδιασμού και Διάθεσης (VEZ) της Επιχείρησης Διάθεσης και Ανακύκλωσης του Βερολίνου ALBA στη συνοικία Potsdamer Platz και θα γνωρίσετε αποδοτικές μεθόδους ανακύκλωσης και προσεγγίσεις για την επίλυση προβλημάτων των σύγχρονων μητροπόλεων με βάση το παράδειγμα του Potsdamer Platz.
Στην Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων του Βερολίνου (BSR) θα επισκεφτείτε μία σύγχρονη μονάδα παραγωγής βιοαερίου. Με το βιοαέριο που παράγει η επιχείρηση, αποφεύγει ετησίως την αγορά περίπου 2,5 εκατομμυρίων λίτρων ντίζελ, γεγονός που καθιστά την BSR πιο ανεξάρτητη από τις αυξήσεις της τιμής των καυσίμων. Η BSR ιδρύθηκε το 1951 ως ιδιόκτητη επιχείρηση του Ομόσπονδου Κρατιδίου του Βερολίνου και από την 1η Ιανουαρίου 1994 είναι οργανισμός δημοσίου δικαίου, ο οποίος ανήκει κατά 100% στο Ομόσπονδο Κρατίδιο του Βερολίνου.
Σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του Βερολίνου
Εγκαταστάσεις ανακύκλωσης της Alba
Μονάδα παραγωγής βιοαερίου της BSR
5.) Βερολίνο με ενέργεια: Καινοτομίες στην ενεργειακή οικονομία
Μία ταχύρυθμη αλλαγή χαρακτηρίζει την ενεργειακή οικονομία. Οι κλασσικοί προμηθευτές ενέργειας μετατρέπονται σε ψηφιακά δικτυωμένους παρόχους ενεργειακών υπηρεσιών. Η πρωτεύουσα εξελίσσεται σε κινητήριο δύναμη της ψηφιακής ενεργειακής οικονομίας. Ανακαλύψτε το δυναμικό έξυπνων και οικονομικών αστικών συνοικιών. Γνωρίστε την Υπηρεσία Ενέργειας του Βερολίνου καθώς και σημαντικά προγράμματα/τεχνολογίες στο τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Από κοινού με τον Δρ. Άρη Καλαντίδη, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας INPOLIS, υπεύθυνο για πολλά έργα αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης, θα επισκεφτείτε τις εγκαταστάσεις της EUREF, οι οποίες αποτελούν σύμβολο της ενεργειακής αλλαγής στη Γερμανία και τόπο εγκατάστασης επιχειρήσεων από τους τομείς της ενέργειας, της βιωσιμότητας και της κινητικότητας.
Παρουσίαση της Υπηρεσίας Ενέργειας του Βερολίνου (Berliner Energieagentur GmbH, BEA). Ξενάγηση σε αποκεντρωμένες μονάδες παραγωγής ενέργειας. Παραδείγματα ενεργειακής αποδοτικότητας κτηρίων.
Εγκαταστάσεις της Euref: Παρουσίαση του InnoZ( έντρο καινοτομίας για την κινητικότητα και την κοινωνική αλλαγή), του τρόπου λειτουργίας ενός έξυπνου μικροδικτύου και της έξυπνης παροχής και δικτύωσης ηλεκτρικού ρεύματος
6.) Δημιουργικό Βερολίνο: Χώρος για τις θέσεις εργασίας του αύριο
Η προώθηση της τοπικής οικονομίας αποτελεί ζήτημα κεντρικής σημασίας για όλους τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

 Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, που πλήττει εδώ και τόσο καιρό την Ελλάδα, ο ζωντανός χώρος των νεοφυών επιχειρήσεων, π.χ. στην Αθήνα, διευρύνθηκε όμως ακόμα περισσότερο. Πρόκειται για καλά εκπαιδευμένους νέους Έλληνες, που δεν έφυγαν για το εξωτερικό, όπως πολλοί φίλοι τους. Αντ’ αυτού θέλουν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Οι τέσσερις προορισμοί της εκδρομής δείχνουν, πώς το Βερολίνο εξελίχτηκε σε έναν μοναδικό τόπο για την ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων:
H Kraftwerk προσφέρει τους ιδιαίτερους εκείνους χώρους εκθέσεων και εκδηλώσεων, που προσελκύουν πραγματικά τους νέους ανθρώπους και επιτρέπουν στις ιδέες να γίνονται έργα.
Η Holzmarkt μετεξελίχθηκε από δημοφιλές μπαρ και μικρή επιχείρηση σε κοινωνική επιχείρηση που προσελκύει επίσης διεθνείς επενδυτές και διαμορφώνει πλέον έναντι ενός οκταψήφιου ποσού μία από τις πιο ελκυστικές εκτάσεις στις όχθες του ποταμού Spree στο κέντρο της πόλης.
Η Native Instruments κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στον τομέα της (λογισμικό και υλικό για ηλεκτρονικές παραγωγές ήχου και DJ) και προσελκύει τους καλύτερους σχεδιαστές υλικού και λογισμικού.
Η Factory Berlin δείχνει τι προσφέρει ένα σύγχρονο φυτώριο επιχειρήσεων προ πάντων για την ίδρυση επιχειρήσεων του ψηφιακού και διαδικτυακού τομέα και πώς τοποθετείται επιτυχώς στην αγορά μαζί με ισχυρούς εταίρους.
===============================================================
Μέρος Β’
Θεματικές συζητήσεις εργασίας
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015
Θεματική συζήτηση εργασίας:
Αγροτική οικονομία
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015
Από τις 9.00 – 10.30 π.μ. στο Casino
Αγροτική οικονομία:
Η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα
Περιγραφή της κατάστασης
Οι κλιματικές συνθήκες στην Ελλάδα ευνοούν την αγροτική οικονομία και δημιουργούν μια πολύ μεγάλη δυναμική. τόσο για την οικονομική ανάπτυξη όσο και για την αγορά εργασίας. Ωστόσο, τα προηγούμενα χρόνια, η γεωργική παραγωγή έπαψε να είναι σημαντική για την ελληνική οικονομία. Ο αριθμός των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα μειώνεται συνεχώς. Πολλές εκτάσεις, που παλιότερα είχαν αγροτική χρήση, σήμερα πια δεν καλλιεργούνται. Ιδίως η Ιταλία και η Ισπανία έχουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο στις γερμανικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων.
Στόχοι
Η θεματική συζήτηση εργασίας έχει ως στόχο οι δύο πλευρές να εξετάσουν ποιες δυνατότητες υπάρχουν για να αξιοποιηθούν καλύτερα οι ιδιαίτερες ευκαιρίες της Ελλάδας. Οι διαπιστώσεις του Study Tour (εκπαιδευτική περιοδεία) στο αγρόκτημα σπαραγγοκαλλιέργειας Buschmann und Winkelmann, αλλά και η παρουσίαση της εταιρείας Werder Frucht GmbH που θα προηγηθούν, θα βοηθήσουν τη συζήτηση.
Συντονισμός συζήτησης
Ο Μιχάλης Παντελούρης είναι δημοσιογράφος και ζει στο Αμβούργο.
Εισήγηση και συνοπτική παρουσίαση του θέματος
Καθ. Χαράλαμπος Κασσίμης,
Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Σύντομες εισηγήσεις
Δρ. Θωμάς Μπαρτζάνας, γεωπόνος, Λάρισα
Πάνος Μικρός, γεωπόνος, αγροτικό δίκτυο Ο.Μ.Ε.Ν, Κόρινθος
Χρήστος Γιαννακάκης, Αγροτικός Συνεταιρισμός – VENUS GROWERS, Βέροια
Gerrit van Schoonhoven, Werder Frucht GmbH
Dr. Alois Splonskowsky, Συνεταιρισμός Καταναλωτών Ρήνου-Ahr
Franz Moser, τέως Δήμαρχος Hilzingen
Θεματική συζήτηση εργασίας:
Αγροτική οικονομία
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015
Από τις 9.00 – 10.30 π.μ. στο Casino
Στη θεματική συζήτηση εργασίας θα εξετασθούν πρωτίστως τα εξής ζητήματα:
Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, προπάντων το κρασί, το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά υστερούν πολύ από τα αντίστοιχα ιταλικά και ισπανικά, και ως προς την εικόνα τους και ως προς την ποιότητα τους. Που οφείλεται αυτό;
Τι μπορεί να βελτιωθεί ως προς την ποιότητα και την εικόνα;
►Είναι τα ελληνικά αγροτικά πρϊόντα αρκετά ποιοτικά; Υπάρχει δυναμική και περιθώριο βελτίωσης;
Πρέπει να αναπτυχθεί η βιολογική καλλιέργεια; Ποιες είναι οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι αυτής της προοπτικής;
►Πρέπει να ενισχυθούν τα οικονομικά βιώσιμα θερμοκήπια που χρησιμοποιούν έξυπνες τεχνολογίες;
Η οργάνωση της εμπορικής εκμετάλλευσης είναι η βέλτιστη; Τι μπορεί να κάνουν ο νομοθέτης και η Διοίκηση, έτσι ώστε να βελτιώσουν και να απλοποιήσουν τις πωλήσεις ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις εξαγωγικές αγορές;
►Υπάρχουν εξειδικευμένες αγορές, τις οποίες η ελληνική γεωργική παραγωγή δεν εξυπηρετεί επαρκώς;
Γίνονται αρκετά για την αναβάθμιση των προϊόντων; Ποιες δυνατότητες αναβάθμισης υπάρχουν και ποια είναι η δυναμική τους;
►Ποια είναι τα παραδείγματα Ελλήνων αγροτών που πωλούν απευθείας σε πελάτες στο εξωτερικό και τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθούν;
Επαρκούν οι προσφερόμενες ποσότητες για τις απαιτήσεις των εισαγωγικών αγορών; Είναι επαρκείς οι προδιαγραφές μεταφορών (χρόνος και επίπεδο παρεχόμενης υπηρεσίας);
►Μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση η συγχώνευση σε αγροτικούς συνεταιρισμούς που λειτουργούν με κοινή οικονομική διαχείριση;
Πως μπορούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί να ακμάσουν ξανά, όπως συμβαίνει σε πολλά μέρη της Ευρώπης;
►Οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ (παραδείγματος χάριν για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας) αξιοποιούνται επαρκώς; Πως μπορεί να επιτευχθεί η καλύτερη αξιοποίησή τους;
Ποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν στην ελληνική νομοθεσία, για να αναζωογονηθεί η αγροτική οικονομία
=================================================================
Θεματική συζήτηση εργασίας:
Κοινωνική Πόλη
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015
9.00 – 10.30 π.μ. στην αίθουσα της Ολομέλειας        
Δήμος με κοινωνικό πρόσωπο:
Ένταξη & συμμετοχή μεταναστών
Η συμμετοχική διαδικασία είναι σημαντική πρωτίστως εκεί, όπου οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται και περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους: δηλαδή στο σχολείο, στους κοινωνικοπολιτιστικούς οργανισμούς, στους συλλόγους – στους Δήμους.
Επομένως, ο στόχος της πολιτικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να εδραιώσει την ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των ανθρώπων στις δημόσιες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Επίσης, οι Δήμοι θα πρέπει να επιτρέπουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη συμμετοχή των κατοίκων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους στον Δήμο, παραδείγματος χάριν με την ενίσχυση της αυτο-οργάνωσης και της πολιτικής συμμετοχής στην κοινωνία των πολιτών. Συγχρόνως, οι μεταναστευτικές ροές στην ΕΕ, έχουν επιφορτίσει τους ελληνικούς Δήμους, αλλά και αρκετές πόλεις και κοινότητες στη Γερμανία (τελευταία όλο και περισσότερο), με σημαντικές ευθύνες όπως είναι η στέγαση των μεταναστών, η πρόσβαση τους στις υπηρεσίες κοινής ωφελείας και η ένταξη τους. Ποιες δυνατότητες διαθέτει η πολιτική ένταξης και συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα;
Στόχοι
Η θεματική συζήτηση εργασίας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης επιθυμεί:
→ Να πραγματοποιηθεί ανταλλαγή ιδεών για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της ένταξης και της συμμετοχής σε Δήμους και συνοικίες
→ Να καταδείξει λύσεις για την επίλυση προβλημάτων
→ Να αναδείξει πρότυπα προγράμματα και στρατηγικές για την πολιτική συμμετοχής και ένταξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να τα συζητήσει
Τη θεματική συζήτηση εργασίας διοργανώνει, σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Συνέλευση και την ΚΕΔΕ, το Παράρτημα του Ιδρύματος Rosa Luxemburg στην Αθήνα, που άνοιξε το 2012 και έκτοτε προωθεί τις ελληνογερμανικές σχέσεις και τον διάλογο μεταξύ φορέων των δύο χωρών.
Συντονισμός συζήτησης
H Ines Koburger δραστηριοποιείται στην πολιτική εκπαίδευση ενηλίκων, είναι σύμβουλος διαχείρισης αλλαγών και εκπαιδεύτρια επικοινωνίας στην κοοπερατίβα «Bildung in Bewegung».
Θεματική συζήτηση εργασίας:
Κοινωνική Πόλη
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015
9.00 – 10.30 π.μ. στην αίθουσα της Ολομέλειας
Εισηγητικές ομιλίες
H Gabriele Gün Tank είναι εντεταλμένη του Δήμου Tempelhof-Schöneberg του Βερολίνου για θέματα ένταξης. Φροντίζει για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών του Δήμου και είναι υπεύθυνη για την κοινωνική και πολιτική συμμετοχή τους.
Έχει συμβουλευτικό ρόλο στις δημοτικές επιτροπές, σε συλλόγους και πολίτες και υλοποιεί δράσεις που αφορούν το διαπολιτισμικό άνοιγμα της Διοίκησης. Ένα παράδειγμα είναι η σειρά «CrossKultur», που ξεκίνησε το 2009 και επικεντρώνεται στην ποικιλία των ταυτοτήτων και τις πολιτισμικές μορφές έκφρασης. Στη δημόσια αντίληψη δεν αποδίδεται η απαραίτητη σημασία στους μετανάστες και τα παιδιά τους, για αυτό και ενδεχομένως να απαιτείται μία αλλαγή στη συνείδηση στη βάση του ερωτήματος «Πως επιτυγχάνεται η ένταξη του κύριου κορμού της κοινωνίας;».
Λευτέρης Παπαγιαννάκης, πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων (ΣΕΜ). Το ΣΕΜ δραστηριοποιείται για την ενεργό συμμετοχή των μεταναστών σε προγράμματα και πολυπολιτισμικές δομές του Δήμου, αλλά και στη διαμόρφωση της κοινωνικής πολιτικής ένταξης σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον, το ΣΕΜ έχει συμβουλευτικό ρόλο στις επαφές των μεταναστών με υπηρεσίες, καταγράφει τα προβλήματα και τα παράπονά τους και υποβάλει στο Δημοτικό Συμβούλιο προτάσεις για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων με στόχο την ομαλή κοινωνική ένταξη των μεταναστών. Το ΣΕΜ έχει, μεταξύ άλλων, την αποστολή να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία για τα προβλήματα των μεταναστών και να συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην πόλη.
Ειδικοί της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
Nikolaos Fotiou, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης και εντεταλμένος για θέματα ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, θα παρουσιάσει στη θεματική συζήτηση εργασίας δύο πρωτοβουλίες που αφορούν την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών και την ένταξη των μεταναστών σε συνοικίες της Θεσσαλονίκης.
Πρώτη πρωτοβουλία: Η δημοτική Διοίκηση δημιούργησε, έχοντας και την υποστήριξη ειδικών της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη, ένα κεντρικό αρμόδιο γραφείο και έναν ελεύθερο χώρο για την κοινωνία των πολιτών. Δεύτερη πρωτοβουλία: Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων (ΕΤΠ), το υπουργείο Εργασίας και την ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ», ο Δήμος δημιούργησε το «Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο», το οποίο προσφέρει στέγαση, νομική και ψυχοκοινωνική στήριξη στους πρόσφυγες.
Ανοιχτή συζήτηση
Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι ως προς την ένταξη των μεταναστών και τη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών; Ποιες λύσεις και στρατηγικές μπορούν να αναπτυχθούν; Όλοι οι συμμετέχοντες της θεματικής συζήτησης εργασίας καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους και τις έως τώρα εμπειρίες τους. Οι προτάσεις θα καταγραφούν, θα συζητηθούν και θα αναδειχθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν, έτσι ώστε οι δύο πλευρές να μάθουν η μία από την άλλη. Η θεματική συζήτηση εργασίας είναι ανοιχτή σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την πολιτική συμμετοχής και ένταξης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως για παράδειγμα:
Διαπολιτισμικό άνοιγμα του Δήμου
Ενίσχυση της αυτό-οργάνωσης & ενδυνάμωση
Προώθηση της συμμετοχής των πολιτών
Διαχείριση συνοικίας
Συμβούλια μεταναστών
Αδελφοποιήσεις
Στέγαση των αιτούντων άσυλο
Εκμάθηση γλώσσας
Πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες κοινής ωφελείας χωρίς διακρίσεις
Υπεύθυνος/η του Δήμου για τους μετανάστες και την ένταξη
Γραφεία κατά των διακρίσεων
============================================================
Θεματική συζήτηση εργασίας:
Τουρισμός
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015
11.00 π.μ. – 12.30 μ.μ. στην αίθουσα της Ολομέλειας
Τουριστική ανάπτυξη σε Δήμους και Περιφέρειες:
από το τοπικό δίκτυο στον τουριστικό προορισμό
Η Ελλάδα είναι ένας δημοφιλής προορισμός και ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες της χώρας. Σε πολλούς Δήμους και Περιφέρειες ο τουρισμός είναι η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας και στηρίζει την απασχόληση και την ανάπτυξη. Στη διάρκεια της κρίσης, τα μερίδια της αγοράς στις παραδοσιακές αγορές προέλευσης ελαττώθηκαν, ενώ μειώθηκαν και οι επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων.
Συγχρόνως, οι τουρίστες με μεγάλη ταξιδιωτική εμπειρία γίνονται πιο απαιτητικοί και εκλεκτικοί. Αναζητούν την αυθεντικότητα με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες, σταθερή ποιότητα, αλλά και καινοτόμες επιχειρήσεις που αναπτύσσουν και προσφέρουν νέα τουριστικά προϊόντα. Απαιτείται, λοιπόν, να επανακαθορίσει κανείς τα καθήκοντα των Δήμων και τη μεταξύ τους συνεργασία, γεγονός που προϋποθέτει ότι οι φορείς λήψης αποφάσεων και οι εμπλεκόμενοι θα αναπτύξουν την κατάλληλη κουλτούρα επικοινωνίας και συμμετοχής.
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση δημιουργεί την πλατφόρμα, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί ανταλλαγή ιδεών μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών εταίρων.
Στόχοι
Η θεματική συζήτηση εργασίας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης επιθυμεί:
→ Να παρουσιάσει τις προκλήσεις και τα εμπόδια στην ανάπτυξη προορισμών
→ Να αναδείξει τους τομείς αρμοδιοτήτων και τα καθήκοντα των εμπλεκόμενων μερών
→ Να καταδείξει τις ουσιώδεις δράσεις για μία βιώσιμη ανάπτυξη προορισμών
→ Να διασαφηνίσει τις δυνατότητες υποστήριξης από την Ελληνογερμανική Συνέλευση με βάση συγκεκριμένα παραδείγματα
Τη θεματική συζήτηση εργασίας διοργανώνει το Ίδρυμα Friedrich Naumann (FNS), σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Συνέλευση και την ΚΕΔΕ. Τη συζήτηση υποστηρίζουν η Ένωση Ταξιδιωτικών Γραφείων & Πρακτορείων Γερμανίας (DRV), η εταιρεία VisitBerlin GmbH και το τμήμα Τουρισμού της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Γερμανίας.
Συντονισμός συζήτησης
H Marina Kormbaki, είναι ανταποκρίτρια στο Βερολίνο του δημοσιογραφικού δικτύου RND (RedaktionsNetzwerk Deutschland,
Δημοσιογραφικός Όμιλος Madsack). Κείμενα της δημοσιεύονται, μεταξύ άλλων, στις εφημερίδες «Leipziger Volkszeitung» και «Hannoversche Allgemeine Zeitung». Ασχολείται, κατά κύριο λόγο, με θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής και καλύπτει δημοσιογραφικά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Εισηγητική ομιλία
Ο Thomas Bausch, καθηγητής στη Σχολή Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Μονάχου (Hochschule für angewandte Wissenschaften München), θα μιλήσει για τη διάρθρωση των εργασιών των διάφορων εμπλεκόμενων ομάδων που δραστηριοποιούνται σε σύγχρονους προορισμούς, καθώς και για τον ιδιαίτερο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Θεματική συζήτηση εργασίας:
Τουρισμός
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015
11.00 π.μ. – 12.30 μ.μ. στην αίθουσα της Ολομέλειας
Σύντομες εισηγήσεις
Ο Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει το παράδειγμα του Σχεδίου Μητροπολιτικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης μέσα από την οπτική γωνία του πολιτικού παράγοντα.
Ο Günther Ihlau είναι έγκριτος ειδικός σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικού Τουρισμού της Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων και Πρακτορείων Γερμανίας (DRV) και μέλος του προεδρείου των «Affiliated Members» (Συνεργαζόμενων Μελών) του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Έως και τη συνταξιοδότησή του, διηύθυνε το τμήμα Διεθνών Σχέσεων της TUI AG.
Ειδικοί της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και συνεργαζόμενες περιοχές
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, προωθούνται και υλοποιούνται διάφορα προγράμματα και δράσεις με αντικείμενο τον τουρισμό. Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής: η εταιρική σχέση μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της νότιας Βεστφαλίας, με έμφαση στη δικτύωση των φορέων, η δημιουργία πεζοπορικού δικτύου, ο θρησκευτικός τουρισμός, καθώς και η υποστήριξη για τη δημιουργία Οργανισμού Τουρισμού, το εμβληματικό έργο «CareTourism» στη Ρόδο, που περιλαμβάνει επίσης και την πιστοποίηση νοσηλευτικού προσωπικού, η συνεργασία του Δήμου Καστοριάς και της περιοχής Bodensee με στόχο την τουριστική ανάπτυξη παραλίμνιων περιοχών.
Στο πλαίσιο της θεματικής συζήτησης εργασίας, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος Παπαγιάννης θα αναδείξει τις αφετηρίες της συνεργασίας, αλλά και τις προκλήσεις που συνεπάγεται η δημιουργία δικτύου. Ο Δήμαρχος Dr. Andreas Hollstein, εκτός από τον συντονισμό της εταιρικής σχέσης Ηπείρου και νότιας Βεστφαλίας, έχει ασχοληθεί εντατικά με εναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης.
Ο τέως Δήμαρχος Franz Moser, συντονιστής στη συνεργασία Καστοριάς και Bodensee, και ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Πετρόπουλος θα συζητήσουν για τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και την τουριστική ανάπτυξη.
Ανοιχτή συζήτηση
Ποιος είναι ο ρόλος που έχουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στην ανάπτυξη προορισμών; Ποια καθήκοντα αναλαμβάνει η τοπική και περιφερειακή Διοίκηση, με ποιο τρόπο θα αναλάβουν ευθύνες ο ιδιωτικός τομέας και οι συλλογικοί θεσμοί και ποια είναι η θέση του πολίτη; Που αρχίζουν και που σταματούν οι αρμοδιότητες και που διασταυρώνονται; Πως αντιμετωπίζουμε τις «γκρίζες ζώνες»;
Το κλειδί για την επιτυχία είναι περισσότερη ή λιγότερη αποκέντρωση;
Προσκαλούμε όλους τους συμμετέχοντες της θεματικής συζήτησης εργασίας να υποβάλλουν τις προτάσεις τους και τις έως τώρα εμπειρίες τους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα τις καταγράψουμε και θα τις συζητήσουμε, έτσι ώστε να επεξεργαστούμε από κοινού προτεινόμενες λύσεις. Η θεματική συζήτηση εργασίας είναι ανοιχτή σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον σαφή διαχωρισμό των ρόλων στην ανάπτυξη προορισμού.
►Καθορισμός του τύπου προορισμού και των θεμάτων συνεργασίας,
►δικτύωση των φορέων, ανάπτυξη και βελτιστοποίηση δικτύων,
►ανάπτυξη δομών με στόχο την εμπορική εκμετάλλευση (Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού ΟΔΠ/DMO),
►δημιουργία γόνιμου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη επιχειρήσεων, θετικό επενδυτικό κλίμα,
►τοποθέτηση προορισμού: διαμόρφωση εικόνας με βάση τη μοναδικότητα (Unique Selling Proposition),
►προσαρμογή της υποδομής στην τοποθέτηση, προώθηση της ανάπτυξης προϊόντων μέσω τοπικών παρόχων,
►εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των υπευθύνων λήψης αποφάσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και των απασχολούμενων στον κλάδο του τουρισμού (capacity building),
►υποστήριξη νέων επιχειρηματιών για την ίδρυση εταιρειών (start-up support),
►δυνατότητες χρηματοδότησης, ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης τουριστικών προγραμμάτων και ανάπτυξη ικανοτήτων και υποδομών (capacity building).
===============================================================
Θεματική συζήτηση εργασίας:
Απορρίμματα
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015
11.00 π.μ. – 12.30 μ.μ. στο Casino
«Μηδενικά απορρίμματα» -
μία πρόκληση για τους Δήμους
«Μηδενικά απορρίμματα» είναι το σύνθημα του ευρωπαϊκού κινήματος στο οποίο εντάσσονται ολοένα και περισσότεροι δήμοι, ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη. Με τη δέσμευσή τους για «μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση» προχωρούν προς τη διαρκή μείωση των απορριμάτων τους.
Από την σκοπιά μιας πόλης που αναγεννάται θέτοντας τις πρώτες ύλες και την χρήση της ενέργειας στο επίκεντρο της αστικής ανάπτυξης αυτό είναι συναρπαστικό:
Οι πρώτες ύλες θα επαναχρησιμοποιούνται και τα προϊόντα θα σχεδι-
άζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε το οικολογικό τους αποτύπωμα να είναι σχεδόν μηδενικό. Με δεδομένο πως 75% των πρώτων υλών καταναλώνονται παγκοσμίως στις πόλεις είναι λογικό να αναζητήσουμε λύσεις για την μείωση της κατανάλωσης τους καταρχήν στα αστικά κέντρα. Παρόλο που σε αρκετές πόλεις υπάρχουν τοπικά σχέδια για την προστασία του κλίματος που θέτουν στόχο «μηδέν εκπομπές CO2», αντίστοιχες στρατηγικές για «μηδενικά απορρίματα» στις πόλεις δεν έχουν προς το παρόν διατυπωθεί.
Η Γερμανία κατάφερε με την θέσπιση πολιτικών διαχείρισης απορριματων να βρίσκεται σε πρωτοπόρα θέση, σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσει. Μπορεί το όραμα των μηδενικών απορριμάτων να δώσει νέα ερεθίσματα στη διαχείριση αποβλήτων στη Γερμανία και παράλληλα να εμπνεύσει τις ελληνικές τοπικές αρχές;
Τι μπορoύν να κάνουν οι τοπικές αρχές και κοινωνίες για την πρόληψη της δημιουργίας απορρίματων και πώς θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην δημιουργία υψηλής ποιότητας ανακύκλωσης;
Πρόγραμμα συζήτησης
11.00 – 11.05
→ Xαιρετισμός και εισαγωγή στο πρόγραμμα από τους συντονιστές της συζήτησης Γιώργος Βογιατζής, ΔΙΑΜΑΘ, Sabine Drewes, υπεύθυνη για πολιτικές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ
11.05 – 11.30
→ Στόχος Μηδενικά Απορρίματα - και η Γερμανία μπορεί να κάνει περισσότερα Silke Gebel, υπεύθυνη περιβαλλοντικής πολιτικής και βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων στο Κοινοβούλιο του Κρατιδίου του Βερολίνου
→ Οι προκλήσεις του νέου Ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για τους Δήμους και τους φορείς Διαχείρισης και τομείς ελληνογερμανικών συνεργασιών Mιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος Συλλόγου Διαχείρισης Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας
Θεματική συζήτηση εργασίας:
Απορρίμματα
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015
11.00 π.μ. – 12.30 μ.μ. στο Casino
11.30 – 11.45
→ Ο ενεργός ρόλος των Δήμων στο σχεδιασμό των συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων - Συμπράξεις και συνεργασίες Aντώνιος Γκουντάρας, Δήμαρχος Aγιάς
→ Διαχείριση απορριμμάτων σε νησιωτικούς Δήμους - Προβλήματα και ιδιαιτερότητες Kωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ, Δήμαρχος Θάσου
→ Εμπειρίες από eλληνογερμανικές συνεργασίες στη διαχείριση απορριμάτων
Holger Dembek, πρώην Δήμαρχος Reutlingen
11.45 – 12.25
Τοποθετήσεις/Συζήτηση:
→ Προοπτικές για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και γερμανικών δήμων στη διαχείριση απορριμάτων
12.25 – 12.30
→ Συμπεράσματα για την περαιτέρω ελληνογερμανική συνεργασία
Gerhard Bauer, Επάρχος Schwäbisch Hall
==================================================================
Θεματική συζήτηση εργασίας:
Ενέργεια Παρασκευή,
6 Νοεμβρίου 2015 13.30 – 15.00 μ.μ. στο Casino
Προοδευτική ενεργειακή πολιτική στην Τ.Α 
Η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη πόρων είναι παγκόσμια φαινόμενα. 
Η Ελλάδα και η Γερμανία επηρεάζονται σε εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο, ενώ το πρόβλημα αφορά τόσο την οικονομία τους όσο και τα νοικοκυριά. 
Για να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη πόρων και να δοθούν λύσεις, απαιτείται η διασφάλιση των συνθηκών διαβίωσης και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. 
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση προσφέρει την πλατφόρμα, έτσι ώστε Έλληνες και Γερμανοί εταίροι να πραγματοποιήσουν ανταλλαγή ιδεών και υποστηρίζει τη συνεργασία τους με στόχο την επιτυχή αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.
Στόχοι
Η θεματική συζήτηση εργασίας της Ελληνογερμανικής  Συνέλευσης επιθυμεί:
→Να  παρουσιάσει τις προκλήσεις και τα  εμπόδια της χρήσης των ΑΠΕ  
→ Να αναδείξει λύσεις για την παράκαμψη των εμποδίων       
→Να διασαφηνίσει τις δυνατότητες στήριξης από την Ελληνογερμανική       Συνέλευση  με  βάση  συγκεκριμένα παραδείγματα
→Να  προσδιορίσει  δράσεις  για  τη βελτιστοποίηση της χρήσης ΑΠΕ
Τη συζήτηση εργασίας διοργανώνει, σε συνεργασία  με την       Ελληνογερμανική            Συνέλευσης  και την ΚΕΔΕ, το ελληνικό Παράρτημα του  Ιδρύματος Friedrich            Ebert  (FES Athen) στην Αθήνα,  που άνοιξε  το 2012  και  έκτοτε  προωθεί τις            ελληνογερμανικές  σχέσεις  και τον  διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες.
Συντονισμός συζήτησης Μιχαέλα Μπαλή,  εκπρόσωπος  του Γερμανικού     Οργανισμού  Προώθησης  Επενδύσεων  και  Εξαγωγικού Εμπορίου(Germany        Trade & Invest) για την Ελλάδα  και  την Κύπρο και αρχισυντάκτρια του       περιοδικού  analysen, το  οποίο  εκδίδουν  το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και       Βιομηχανικό Επιμελητήριο και ο Γερμανικός Οργανισμός Προώθησης     Επενδύσεων.
Συνοπτική παρουσίαση του θέματος Βιργινία Μανασάκη Ταβερναράκη,      Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για τη Βιομηχανία και την Ενέργεια. Η Περιφέρεια      Κρήτης σκοπεύει  να  δημιουργήσει  ένα  Κέντρο Ενεργειακής Επάρκειας και να        αναπτύξει μία  Ενεργειακή Πρωτοβουλία. Η συνεργασία με την Επαρχία           Schmalkalden - Meiningen θα είναι υποστηρικτική και θα ωφελήσει  και τις δύο      πλευρές.
Θεματική συζήτηση εργασίας:
Ενέργεια Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015 13.30 – 15.00 μ.μ. στο Casino
Ειδικοί της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και συνεργαζόμενες περιοχές Περιοχές:         
Η Κρήτη  και  η  Επαρχία Schmalkalden-Meiningen της νότιας  Θουριγγίας θα        συζητήσουν  ενεργειακά  θέματα, όπως την  πιο εκτεταμένη χρήση  των      Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Ένας εκπρόσωπος του  Δήμου Meiningen(Θουριγγία) και o Ιωάννης Μαστοράκης,  Δήμαρχος  Χερσονήσου (Κρήτη), θα παρουσιάσουν τους στόχους των  Δήμων τους στον τομέα της ενέργειας και θα μιλήσουν  για  τις προσδοκίες  και  τους  στόχους τους που   συνδέονται με  την Ελληνογερμανική  Συνέλευση.
Ειδικός της ΚΕΔΕ
Ο  Κωνσταντίνος Α. Λυμπερόπουλος, μηχανολόγος μηχανικός του ΕΜΠ και            συνεργάτης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, θα μιλήσει για τις            ευκαιρίες και τις δυνατότητες της χρήσης ΑΠΕ σε ελληνικούς Δήμους.
Ανοιχτή συζήτηση
Ποιες λύσεις υπάρχουν και ποια είναι  τα εμπόδια  για  τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας;      
Οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτό έχουν εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για όλους   τους συμμετέχοντες.  Καλούμε όλους τους συμμετέχοντες της θεματικής        συζήτησης εργασίας  να  καταθέσουν τις προτάσεις τους και τις έως τώρα εμπειρίες         τους. Στη θεματική συζήτηση εργασίας θα τις καταγράψουμε και θα τις  συζητήσουμε, έτσι  ώστε να επεξεργαστούμε  από κοινού πιθανές λύσεις.
Μέσω  της συνεργασίας των Δημάρχων μπορούν να εξευρεθούν επιτυχημένες   λύσεις για τους Δήμους, οι οποίες θα  μπορούν να εφαρμοσθούν και σε άλλες   πόλεις  ή  κοινότητες. Η θεματική συζήτηση εργασίας είναι ανοιχτήσε όλα τα ζητήματα         που αφορούν την ενεργειακή πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση:
►Αιολική  ενέργεια – Φωτοβολταϊκά – Βιομάζα – Μονάδες συμπαραγωγής  υψηλής απόδοσης – Ηλιοθερμική  ενέργεια – Ψύξη με ηλιακή ενέργεια –  LNG (Υγροποιημένο  φυσικό αέριο) –  Έξυπνο δίκτυο –Ηλεκτροκίνηση – Φωτισμός LED – Αποθήκευση  ενέργειας – Αειφορικά κτήρια –  Ενεργειακά αποδοτική  διαχείριση δημόσιων κτηρίων – Εκπαίδευση και μετεκπαίδευση στον τομέα της    ενεργειακής τεχνολογίας – Έρευνα και  ανάπτυξη στον τομέα της ενεργειακής     τεχνολογίας ►Δυνατότητες χρηματοδότησης για ενεργειακά προγράμματα (Τράπεζες,  ενεργειακοί συνεταιρισμοί, συμβολαιοποίηση, ΣΔΙΤ,…) – Ευρωπαϊκά  προγράμματα στήριξης σε  ενεργειακά προγράμματα
===============================================================
Θεματική συζήτηση εργασίας:
Νεοφυείς επιχειρήσεις (Startups)
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015
 13.30 – 15.00 μ.μ. στην αίθουσα της Ολομέλειας
Δήμος και νεοφυείς επιχειρήσεις
Οι νέοι που ιδρύουν εταιρείες ή οι Startupper είναι άτομα – τις περισσότερες φορές νέα και ιδιαίτερα δυναμικά και δημιουργικά – που με καινοτόμες ιδέες και τεχνολογίες αναπτύσσουν οικονομικές δραστηριότητες.
Συνήθως είναι πολύ ενεργοί στον Δήμο, στον οποίο δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.
Τα επιχειρηματικά τους επιτεύγματα μπορούν να ενισχύσουν και να αναπτύξουν σημαντικά τις τοπικές οικονομικές δομές – πολλές φορές μάλιστα, με στόχους που δεν συνδέονται με καθαρά επιχειρηματικά θέματα.
Στη θεματική συζήτηση εργασίας θέλουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα «κατά πόσο ο Δήμος μπορεί να υποστηρίξει τις νεοφυείς επιχειρήσεις», αλλά και με «ποιο τρόπο οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να επιδράσουν θετικά στην ανάπτυξη των τοπικών δομών».
Στόχοι της συζήτησης εργασίας
Η προώθηση της ίδρυσης  εταιρειών  αποτελεί  σημαντικό εργαλείο της πολιτικής της       αγοράς εργασίας. Στη θεματική συζήτηση  εργασίας της Ελληνογερμανικής      Συνέλευσης  και  του  Ιδρύματος  Konrad  Adenauer  θα  συζητηθούν,  μεταξύ άλλων, τα  εξής  ερωτήματα:→ Γιατί χρειαζόμαστε την ίδρυση επιχειρήσεων;
→Ποιος ιδρύει και γιατί;
→Πως  δημιουργούν  θέσεις εργασίας οι νέοι  επιχειρηματίες;
→Ποια είναι η σημασία των νεοφυών επιχειρήσεων για τον Δήμο;
→Οι νέες εταιρείες δεν είναι όλες ίδιες –Ποιες είναι οι διαφορές;
→Ποιες επιπλέον  επενέργειες  μπορούν να έχουν οι  νεοφυείς επιχειρήσεις    για       τον  Δήμο;
→Ποιος είναι ο ρόλος της πολιτικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
→Ποιες  είναι οι πολιτικές συνθήκες που μπορούν να βοηθήσουν τους νέους   επιχειρηματίες;
Τη  θεματική συζήτηση  εργασίας  διοργανώνει το  Ίδρυμα  Konrad   Adenauer  (KAS), σε  συνεργασία  με την Ελληνογερμανική Συνέλευση και την ΚΕΔΕ. 
Το  ελληνικό Παράρτημα του KAS στην Αθήνα άνοιξε το 2012 και  είναι     προσηλωμένο σε  δράσεις  που προάγουν τον διάλογο   ανάμεσα στην     Ελλάδα            και  τη Γερμανία, αλλά και  τα  υπόλοιπα  κράτη - μέλη της  ΕΕ.      www.kas.de/griechenland
Συντονισμός συζήτησης και εισήγηση: Δημήτριος Πόγκας
Ο Δημήτριος Πόγκας είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος, με  αντικείμενο την       επιχειρηματικότητα και  την καινοτομία. Ειδικεύεται  στην αναπτυσσόμενη           ελληνική «σκηνή» των start-ups.
Θέματα: 
→ Παρουσίαση της ελληνικής  start-up  «σκηνής»
→ Οι προκλήσεις και οι  δυνατότητες της start-up  «σκηνής» στην     Ελλάδα
→ Παραδείγματα από μικρές πόλεις και Δήμους
→Clusters, Co-Working χώροιεπιταχυντές
Θεματική συζήτηση εργασίας: Νεοφυείς επιχειρήσεις (Startups) Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015 13.30 – 15.00 μ.μ. στην αίθουσα της Ολομέλειας
Η εμπειρία της Ελλάδας: Άντζελα Γαϊτάνη
Η  Άντζελα Γαϊτάνη είναι επικεφαλής των  έργων  επιχειρηματικότηταςκαι       οικονομικής ανάπτυξης στον Δήμο Αθηναίων. Θέματα:
→Παρουσίαση προγραμμάτων του Δήμου Αθηναίων για την       επιχειρηματικότητα
→Πως μπορούμε να στηρίξουμε στην πράξη  τις νεοφυείς επιχειρήσεις του            Δήμου;
→Δυνατότητες χρηματοδότησης των τοπικών νεοφυών επιχειρήσεων
→Παραδείγματα βέλτιστης πρακτικής μικρών  πόλεων  και  Δήμων
Η εμπειρία της Γερμανίας: Karsten Schaal
 Ο Karsten Schaal είναι  ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος  του Food.de           και       εκπρόσωπος της Σαξονία στην Ομοσπονδιακή  Ένωση Γερμανικών Start-ups          (Bundesverband  Deutsche  Startups e.V.) Θέματα:
→ Παρουσίαση προγραμμάτων για την επιχειρηματικότητα στη Σαξονία          
→Πως  μπορούμε να στηρίξουμε στην πράξη  τις  νεοφυείς επιχειρήσεις του Δήμου;
→Δυνατότητες χρηματοδότησης των τοπικών νεοφυών επιχειρήσεων
→Παραδείγματα βέλτιστης πρακτικής μικρών πόλεων  και Δήμων
Ειδικοί στην οικονομική προώθηση του Δήμου Δρ. Bernd Dallmann, διευθύνων       σύμβουλος  του Εκθεσιακού Κέντρου Freiburg Reinhart Köstlin, Δήμαρχος        Achern, Βάδη-Βυρτεμβέργη  Πέτρος Αγγελίδης, Δήμαρχος Σερρών, Βόρεια Ελλάδα
Συζήτηση
Στον κόσμο  της  παγκοσμιοποίησης  οι   δυνάμει επιχειρηματίες αποφασίζουν            ελεύθερα  αν και  που θα ιδρύσουν  εταιρεία. Η  οικονομική  πολιτική  έχει  την       αποστολή να δημιουργήσει  το πλαίσιο, το  οποίο θα εκτιμά, θα προωθεί  και θα        επιτρέπει την ελεύθερη πρωτοβουλία του ενός. Αυτή η πρόκληση αφορά εξίσου την       Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Καλούμε όλους  τους συμμετέχοντες  της θεματικής συζήτησης εργασίας να            καταθέσουν τις προτάσεις  τους και τις  έως  τώρα   εμπειρίες   τους   για  τα            εξής θέματα:          
→ Τι  διακρίνει τις νεοφυείςεπιχειρήσεις;
→ Το οικοσύστημα των  νεοφυών επιχειρήσεων και ο Δήμος
→ Για κάθε επιχειρηματική φάση  υπάρχουν διαφορετικά χρηματοδοτικά μέσα:
πως μπορεί να τα αξιοποιήσει ο Δήμος;
→  Πως  προσελκύουν  οι  αστικές περιοχές των Δήμων νέους επιχειρηματίες;
→ Μια δεύτερη  ευκαιρία για ίδρυση επιχειρήσεων  στον Δήμο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου