Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Κατατοπιστική η εκδήλωση της «ΚΑΣΤΑΛΙΑΣ» για τον ΕΝΦΙΑ

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση - συζήτηση για τον ΕΝΦΙΑ & γενικά την φορολόγηση  των ακινήτων, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της  Τετάρτης 5 Νοεμβρίου στο Κέντρο του Αμαρουσίου, στον «Ιππόκαμπο» (Σπύρου Λούη 20, Πλατεία Ηρώων), με πρωτοβουλία του Δ.Σ του Περιβαλλοντικού Συλλόγου  Κέντρου Αμαρουσίου «Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ»
Ομιλητές ήσαν οι κ.κ.: Αντωνία Κατερίνη με θέμα: «Η δήμευση της ακίνητης περιουσίας» εκπροσωπώντας την «Αλληλεγγύη για όλους»
Το μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Βασίλης Παπαστεργίου, με θέμα:
«ΕΝΦΙΑ: Προβλήματα και τρόποι αντίδρασης»
Το μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Ιωάννης Βρέλλος με θέμα:
«Η φορολόγηση των ακινήτων και ειδικότερα ο ΕΝΦΙΑ» &
 ο Πρόεδρος της «Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Βορείων & Ανατολικών Προαστίων» κ. Μάνος Κρανίδης, ως Εκπρόσωπος της «ΠΟΜΙΔΑ» (Πανελληνίου Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων)
Την συζήτηση συντόνισε έξοχα  η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δήμητρα Κρεκούκια, η οποία στην εισήγησή της, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Ζητάμε να αλλάξει εντελώς η λογική της φορολόγησης των ακινήτων, ώστε να γίνει επιτέλους συμβατή προς τη σημερινή πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να μιλάμε πια για μικρή, μεσαία και μεγάλη ιδιοκτησία, παρά για ιδιοκτησία με αξία πραγματική ( που αποφέρει εισόδημα δηλαδή και μπορεί να πουληθεί) και για ιδιοκτησία εντελώς άχρηστη».Που η  φορολόγησή της, κάθε χρόνο, είναι «ληστεία  υπό μορφήν  φόρου», στην πραγματικότητα,  ή αλλιώς «κούρεμα»  (έως την εξαφάνιση) των καταθέσεων» και οδηγεί μοιραία,  αργά ή γρήγορα, τον ιδιοκτήτη της σε  οικονομικό αλλά και ψυχολογικό αδιέξοδο.
Η κ. Αντωνία Κατερίνη, αφού μίλησε γενικά για την «Αλληλεγγύη για Όλους» που δραστηριοποιείται και σε θέματα ακινήτων (πλειστηριασμοί, ΕΝΦΙΑ) αναφέρθηκε στην αλματώδη, από το 2010 και μετά, αύξηση των «υπερχρεωμένων νοικοκυριών», τονίζοντας  πως, για την κατάσταση αυτή, που καθιστά τους πολίτες υπερευάλωτους στο να χάσουν περιουσιακά στοιχεία, δεν φέρουν την ευθύνη οι ίδιοι ( όπως θέλουν τα media και η κυβερνητική προπαγάνδα.). Η επιβολή νέων φόρων στα ακίνητα, πρόσθεσε, παράλληλα με την μείωση των παντοειδών εισοδημάτων, συνιστά ευθεία επίθεση  στην ακίνητη περιουσία, καταφύγιο, για πολλά χρόνια, των Ελλήνων πολιτών, και καλλιεργεί στην κοινωνία μας κλίμα ανασφάλειας και φόβου. Γι’αυτό και επιβάλλεται να συσπειρωθούν οι πολίτες και να αντιδράσουν. Ήδη, πληροφόρησε, πανελλαδικά, πάνω από 100 κινήσεις  πολιτών αντιδρούν στον ΕΝΦΙΑ και στους πλειστηριασμούς.
Ο κ. Βασίλης Παπαστεργίου  τόνισε πως η  φορολογική δικαιοσύνη, στοιχείο του Συντάγματος, καταστρατηγείται, αφού υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που δεν φορολογούνται (π.χ. εφοπλιστές.) «Η υπερφορολόγηση των ακινήτων», είπε χαρακτηριστικά, «σημαίνει αποτυχία του κράτους να εντοπίσει τη φορολογητέα ύλη και τα σκοτεινά εισοδήματα».
Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ παρατήρησε: Είναι προδήλως άδικος φόρος, διότι: Δεν λαμβάνει υπόψη  τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη, φορολογεί με βάση αξίες πλασματικές( οι εμπορικές, ως γνωστόν, είναι πολύ χαμηλότερες σήμερα από τις «αντικειμενικές» αξίες), φορολογεί και ακίνητα που δεν μπορούν καθόλου  να αξιοποιηθούν, φορολογεί, με τον «συμπληρωματικό» φόρο, δύο φορές τα ίδια ακίνητα, δεν έχει αφορολόγητο όριο, η επιβάρυνση είναι αναλογικά μεγαλύτερη στα μικρότερα ακίνητα. Σχετικά με τους τρόπους αντίδρασης πληροφόρησε πως η υπόθεση του ΕΝΦΙΑ έχει πάει στο ΣτΕ και πως  ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών συνέταξε ατομικοποιημένη.  ενδικοφανή Προσφυγή. Πέραν της δικαστικής οδού όμως, πρόσθεσε, πρέπει να αντισταθούμε, με κάθε μέσον, και ως ενεργοί πολίτες ( κίνημα γειτονιάς, άρνηση πληρωμής, πίεση προς τις τράπεζες, δυναμικές κινητοποιήσεις απέναντι στους πλειστηριασμούς, εχθρική στάση της κοινότητας απέναντι στους επωφελούμενους από την ανάγκη των συμπολιτών τους).
Ο κ. Ιωάννης  Βρέλλος αναφέρθηκε αρχικά σε φόρους  που επιβλήθηκαν  σε διάφορες  ιστορικές περιόδους, που αντλούνταν όμως  από παραχθέντα πλούτο. Η φορολόγηση ενός ακινήτου δικαιολογείται κατά το σύνταγμα, πρόσθεσε, όταν  το ακίνητο παράγει πλούτο και όταν σ’αυτό έχει ενσωματωθεί φοροδιαφυγή. Με τον ΕΝΦΙΑ η φορολογική αυτή λογική ανετράπη, αφού δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε η φοροδοτική ικανότητα του ιδιοκτήτη ούτε ο τρόπος κτήσης του ακινήτου.
(Το κληρονομηθέν π.χ. ακίνητο έχει σίγουρα φορολογηθεί). 
Αναφέρθηκε κι αυτός στη συνέχεια στις   αντικειμενικές αξίες του 2007 που εξακολουθούν να ισχύουν ( ενώ  επιβάλλεται αυτές  ανά διετία να αναπροσαρμόζονται), και στη μη προστασία της πρώτης κατοικίας. Στόχος του ΕΝΦΙΑ, τόνισε,  είναι να περάσει η  ιδιοκτησία  από τους Έλληνες στους  ξένους και η δημιουργία ενός ελληνικού λαού οργισμένων πενήτων.
Για τους τρόπους αντίδρασης στον ΕΝΦΙΑ, είπε:
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά συνέταξε και αυτός μια ενδικοφανή Προσφυγή. Κάθε είδους συσπείρωση των πολιτών είναι χρήσιμη. 
Οι Δήμοι θα μπορούσαν κι αυτοί  να πάρουν το μέρος των πολιτών και να βγάλουν ψηφίσματα κατά του ΕΝΦΙΑ».
Ο κ. Μάνος  Κρανίδης καταδίκασε κι αυτός τον ΕΝΦΙΑ, εκ μέρους της ΠΟΜΙΔΑ, χαρακτηρίζοντάς τον «δημευτικό και εξοντωτικό φόρο». Όλοι εξάλλου οι φόροι (40 συνολικά) που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στην ακίνητη περιουσία, στην οποία έχει επενδυθεί το 80% της λαϊκής αποταμίευσης, την έχουν οδηγήσει σε απόλυτη απαξίωση. Η σύγκριση μεταξύ  εμπορικών αξιών και «αντικειμενικών», είπε χαρακτηριστικά,  έχει αντικατασταθεί πια από το ερώτημα: « Υπάρχουν σήμερα εμπορικές αξίες;» Θα μπορούσε το κράτος να γεμίσει τα ταμεία του, παρατήρησε, αξιοποιώντας τα πολλά ( 70.000) δικά του, αναξιοποίητα  ακίνητα, αντί να καταδιώκει την περιουσία των ιδιωτών. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση αυτή είναι κακός συνομιλητής.
Η εκδήλωση  έκλεισε με τα  ερωτήματα και τις παρεμβάσεις των μελών και των φίλων του Συλλόγου.
Χαρακτηριστικές ήταν οι παρεμβάσεις του κ. Λευτέρη Μαγιάκη (Η τοπική αυτοδιοίκηση αυτή τη στιγμή επαναφορολογεί τα ακίνητα. Να μη μεταφερθεί με κανένα τρόπο η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων από την Κεντρική κυβέρνηση στους Δήμους) αλλά και του κ. Τάσου Σπυρόπουλου( Η αντίσταση στον ΕΝΦΙΑ να συνεχίσει και να γίνει ένα ποτάμι ανυπακοής. 
Η απαίτηση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς θα συνεχίσει να υπάρχει από τους δανειστές και στο μέλλον.)
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των πολλών μελών και φίλων του Συλλόγου, ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Αμαρουσίου  κ. Λευτέρης Μαγιάκης, ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Εκτός των Τειχών» κ. Τάσος Σπυρόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Πέτρος Κούκουζας, η πρώην Δημοτική Σύμβουλος κ. Φωτεινή Κατή, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «ο Κρηταγενής Ζευς»  κ. Κων/ος Σηφάκης, η Πρόεδρος του «Εξωρ. Συλλόγου των Αναβρύτων» κ. Μίκα Καββάλου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Κωνσταντίνος» κ. Νίκος Κατσούλας και ο  εκπρόσωπος των «Αλληλέγγυων Δρόμων» κ. Δημήτρης Ραυτόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου