Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

To Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Κυρίλλου

Με αφορμή την γιορτή των Χριστουγέννων ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρουσίου & Ωρωπού κ. Κύριλλος εξέδωσε ποιμαντορική εγκύκλιο την οποία παραθέτουμε:
                                                 Αγαπητοί μου Χριστιανοί,
Η ελπίδα είναι έμφυτη στον άνθρωπο, γιατί τον συνοδεύει ως κινητήριος άξονας σ’ όλη τη ζωή του, διαπερνώντας και σημαδεύοντας την καθημερινότητά του. Χωρίς την ελπίδα η ένταση της ζωής και αυτή η ίδια η ζωή θα έσβηνε. Οι ελπίδες, βέβαια, είναι τόσες πολλές, όσοι και οι άνθρωποι, και απαντούν στο ερώτημα τι περιμένουμε και τι μας περιμένει στη ζωή. Όμως, μια ελπίδα χωρίς πίστη στον Θεό είναι μετέωρη, θολή και τυφλή, αφού όσα ελπίζουν και περιμένουν οι άνθρωποι είναι πάντα πιο λίγα από όσα πραγματοποιούνται.
Η γέννηση του Χριστού εκπλήρωσε τις προσδοκίες των προφητών και τις ελπίδες των ανθρώπων που Τον αναζητούσαν. Αιώνες μετά, κάθε φορά, τα Χριστούγεννα επιβεβαιώνουν και αυξάνουν την ελπίδα μας, γιατί δεν μας θυμίζουν μόνο τον ερχομό του Θεού στη γη μας, αλλά κυρίως μας προτρέπουν να ζήσουμε τον ερχομό του Θεού στη ζωή μας. Η ελπίδα μας βαθαίνει, γιατί γνωρίζουμε ότι οι επεμβάσεις του Θεού στην ιστορία και τη ζωή είναι πάντα μυστικές και αθόρυβες. Αρκεί να σκεφθούμε πόσο μυστικά και ανεξήγητα εκείνη τη νύχτα ο Θεός εισήλθε στην ιστορία του κόσμου, ωθώντας την Εκκλησία να ψάλλει «Λαθών ετέχθης υπό το Σπήλαιον». Ούτε οι άγγελοι δεν μπόρεσαν να συλλάβουν τον τρόπο της ενανθρώπησης του Κυρίου πριν Τον δουν μπροστά στα μάτια τους. Αρκεί να σκεφθούμε πόσο αθόρυβα και ανεπαίσθητα γεννιέται ο Χριστός στις ψυχές των ανθρώπων, αποτυπώνοντας τα σημάδι α της παρουσίας Του μέσα από τις καθημερινές εμπειρίες τους.

Το γεγονός ότι ο Θεός «εφανερώθη εν σαρκί» και «εσκήνωσε» ανάμεσά μας, σημαίνει ότι έρχεται πάντοτε και κάθε στιγμή στη ζωή μας, μέσα από τη σιωπή του μυστηρίου Του. Έρχεται ο Χριστός και στέκεται σιωπηλά στις αμφιβολίες και τους πειρασμούς μας, στις αδυναμίες και τα λάθη μας. Έρχεται ο Χριστός και στέκεται πλάι μας, στους αγώνες και τις αγωνίες μας, στις χαρές και τις λύπες μας. Έρχεται ο Χριστός στα αδιέξοδα και τις δυσκολίες μας και μας υπόσχεται αδιάψευστα «τα αδύνατα παρ’ ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ εστί» (Λουκάς 18:27). Εδώ στηρίζονται και τρέφονται οι ελπίδες μας, για να απαντούν στις προσευχές και τις ανάγκες μας, αφού «ουκ αδυνατήσει παρά τω Θεώ παν ρήμα» (Λουκάς 1:37). Σε πολλές περιοχές και στιγμές της ζωής μας υπάρχουν πολλά, που είναι ανθρωπίνως «αδύνατα», τα όποια καλούμαστε με την Χάρη Του να υπερβούμε. Να γιατί στην ομιχλώδη ατμόσφαιρα των ημερών μας, εμείς οι πιστοί ζούμε την υπέρβαση «τη ελπίδι χαίροντες» (Ρωμ. 12:12), όταν αναρίθμητοι άνθρωποι βυθίζονται στην απελπισία και την κατάθλιψη κάτω από την πίεση της οικονομικής κρίσης και της ασφυκτικής αβεβαιότητας.
Βέβαια, η εν Χριστώ ελπίδα μας, η οποία ανέτειλε στο Σπήλαιο της Βηθλεέμ είναι στην ουσία της «παρ’ ελπίδα», δηλαδή παράτολμη και ριψοκίνδυνη, γιατί διαβαίνει τα σύνορα της επίγειας ζωής και εισχωρεί στο ουράνιο μέλλον. Είναι η υπόσχεση της Βασιλείας του Θεού. Είναι αυτό που αναμένουμε και που ακόμη δεν βλέπουμε, άλλα που έρχεται και κάποτε θα μας δοθεί ως πλήρωμα σωτηρίας.
Μόνο αυτή η βεβαιότητα μας δίνει τη δύναμη και το κουράγιο, ακόμη και μέσα από τα αδιέξοδα και την απόγνωση, να ελπίζουμε για όλους και για όλα.

                                             Χρόνια πολλά και ευλογημένα
                                       Μέ πατρικές ευχές εν Χριστώ Τεχθέντι
                               Ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού
                                                                 Κύριλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου